Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-02-10 21:11:17

c0r3w4rr10r - Nowy użytkownik

c0r3w4rr10r
Nowy użytkownik

Synchronizacja danych między komputerami

Witam. Zastanawiam się jak mógłbym sprawnie synchronizować dane między desktopem, a laptopem. Dotychczas robiłem to za pomocą Pendriva, jednak na laptopie mam USB 1.0 i trochę wolno to trwa. Macie jakieś pomysły?

#2  2010-02-10 21:16:07

giegiel - Członek DUG

giegiel
Członek DUG

Re: Synchronizacja danych między komputerami

rsync wtedy przez sieć. albo samba

Ostatnio edytowany przez giegiel (2010-02-10 21:19:55)

#3  2010-02-10 21:29:24

c0r3w4rr10r - Nowy użytkownik

c0r3w4rr10r
Nowy użytkownik

Ok, dzięki. Myślę, że to powinno rozwiązać mój problem.

#4  2010-07-19 12:21:59

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Podniosę wątek,

sytuacja podobna: laptop i blaszak. Chcę mieć jedną wspólną bazę na dokumenty (dokumenty tekstowe - pliki abiworda, notatnika, arkusze gnumerica, pdfy). Chciałbym mieć dostęp do plików niezależnie od tego, który komputer uruchomię.

Chodzi o to aby synchronizacja dotyczyła
1) katalogów, tzn. jeżeli na którymś z komputerów stworzę plik tekst.abw to po synchronizacji plik ma pojawić się się na drugim komputerze; oraz
2) plików - tzn. mam dokument tekst.abw na obu kompach i mogę go regularnie nadpisywać  losowo z obu kompów (powiedzmy, że prowadzę dzienniczek :) i chcę komfortowo robić wpisy nie martwiąc się, który komputer włączam).

Z pobieżnego przeglądu sieci wyłowiłem takie słowa-klucze:
- rsync
- subversion
- unison

Program ma być względnie prosty w obsłudze i używaniu.

Dziękuję za uwagę :)

Edyta:
ciekawa stronka. Z jej lektury wynika, że rsync odpada. Natomiast unison wydaje się lepszy ale wygląda na to, że nie połączy 2 plików w róznych wersjach bez nadpisywania którejś z nich, np. mam po synchronizacji plik tekst.abw w tej samej wersji na obu maszynach, w poniedziałek uruchamiam laptopa, dodaję kilka zdań, zapisuję. We wtorek uruchamiam blaszaka, na którym mam wciąż dziewiczy plik tekst.abw, dopisuję kilka zdań. Teraz na laptopie mam tekst.abw w wersji poniedziałkowej, a na blaszaku w wersji wtorkowej. Jeśli użyję unisona to scalenie będzie polegało na wyborze pomiędzy poniedziałkiem a wtorkiem, podczas gdy mi zależy na wersji poniedziałek+wtorek.

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-19 12:33:27)

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#5  2010-07-19 13:27:29

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

dwie uwagi co do podlinkowanego artykulu:
1. rsync'owi mozna kazac propagowac usuniecia plikow
2. rsync'owi mozna zabronic nadpisywania plikow nowszych

zainteresuj sie tez bzr ...

natomiast kwestia laczenia plikow o ktorym piszesz (zwlaszcza binarnych) jest nietrywialna ... i raczej bedzie musialabyc robiona recznie ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#6  2010-07-19 13:35:09

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

bercik napisał(-a):

... ...

natomiast kwestia laczenia plikow o ktorym piszesz (zwlaszcza binarnych) jest nietrywialna ...  ...

Hm, co za sympatyczny eufemizm :) Czyli w warunkach ziemskich, przy określonej temperaturze, ciśnieniu i wilgotności powietrza nieosiągalna dla zwykłego śmiertelnika? ;)

Unison ma opcję merge ale co z tego wynika?

Dzięki za odpowiedź, na początku zadowolę się synchronizacją zawartości katalogów.

Edyta:
Hm, wracam do tego ręcznego scalania - cofamy się do miejsca:

ippo76 napisał(-a):

... Teraz na laptopie mam tekst.abw w wersji poniedziałkowej, a na blaszaku w wersji wtorkowej. Jeśli użyję unisona to scalenie będzie polegało na wyborze pomiędzy poniedziałkiem a wtorkiem...

czyli jeśli nie nastąpi automatyczne scalenie pliku w wyniku synchronizacji polegające na nadpisaniu poniedziałku wtorkiem albo odwrotnie ale pojawią się dwa pliki tekst.abw"poniedziałek" i tekst.abw"wtorek" na obu maszynach, to można tego ręcznego scalenia dokonać - bo widać jakie zmiany nastąpiły w pliku w ciągu 2 dni.

Taki układ byłby akceptowalny.

Edyta2:
Unison to taka zabaweczka, póki co nie mogę go zmusić do połączenia przez ssh; zsynchronizował mi dokumenty przez sambę.

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-20 08:15:24)

ippo76@jid.dug.net.pl

#7  2010-07-22 20:06:20

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Unison to jednak gówienko - spróbujcie zmusić go do połączenia ssh...

ippo76@jid.dug.net.pl

Stopka forum