Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Może i temat nie wiele mówi, ale już tłumacze.
Posiadam kartę sieciową na chipsecie REALTEK RTL8185.
Chciałbym przerobić sobie debiana tak, aby wykrywał kartę sieciową jak network manager w Ubuntu 10.04 Lśniący Lamparcik.
Chodzi mi o to, żeby do instalki cd1 debiana dodać takie cuś.
Jest taka opcja?
Teraz korzystam z Windows, ale mogę odpalić Livecd miętówki i wtedy przerobić.
Dzięki za wszelaką pomoc.
(Chyba) da się normalnie :) Wystarczy sprawdzić. Gorsze rzeczy uruchamiał ów network-manager (modemy z PCMCIA) i nie zawsze z powodzeniem.
W Debianie w gnome też jest network-manager - jeśli tylko sama karta się uruchomi - będzie do niej sterownik w jądrze, to ją nm wykryje normalnie, moim zdaniem, a sterownikk powinien być w końcu to zwykła karta przewodowa.
Może być kłopot.
Mam na płycie realteka 1Gb model 8111C - chip 8168, to cholerstwo nie chce działać na żadnym sterowniku,
a próbowałem wszystkich jakie znalazłem.
Kłopot występuje (u mnie) na kernelach 2.6.32.* ubuntowych, i 2.6.33.5 oraz 2.6.34 domowych.
Dobrze że mam to cholerstwo w desktopie, gdzie mam jeszcze 2 inne sieciówki, bo na lapku byłaby niezła jazda.
Mam nadzieję, ze Ciebie ominie podobna niespodzianka.
Pozdrawiam
;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-07-17 10:12:19)
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=17163 tu jest temat też o tej karcie i podobno działa, wygląda na to, że na ndiswrapperze :)
http://wiki.debian.org/rtl818x tu twierdzą, że karta działa nawet na lennym na module rtl8180 a do nowszych jej wersji każą instalować backportowany kernel 2.6.32
Supported Devices
rtl8180
The page HowToIdentifyADevice/PCI explains how to identify a PCI device.
The following list is based on the alias fields of modinfo rtl8180 in Debian 2.6.26 kernel images.
PCI: 10EC:8185 Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8185 IEEE 802.11a/b/g Wireless LAN Controller
A firware-realtec, według jego opisu, nie jest potrzebny dla tej karty, ale może to jego brakuje, nie wiem...
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-17 10:41:43)
To ja tebix (hasło gdzieś mi się zgubło)
Więc powiadacie że powinno zadziałać.
Jeszcze takie pytanie, karta jest pentagrama i na pudełku pisze że jest kompatybilna z Linuksem, czy oznacza to że z jądrem czy że z jakimiś specjalnymi sterami?