Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! Mam pewnien problem.
Otóż pobrałem obraz Debiana testing (pełny obraz z kde).
Podczas instalacji jako że nie korzystam z dhcp, musiałem skonfigurować sieć ręcznie.
Wszystko poszło jak po maśle, jednak po instalacji mam pewne problemy.
System widzi moje połączenia, jednak nie chce się z nimi połączyć.
etc/network/interfaces jest puste, a w systemie brakuje iwconfig i ifconfig. (przy instalcji netinst sie zainstalowały).
Edytowałem połączenia, wpisywałem wszystko dokładnie tak jak w instalatorze tj.
ip - 192.168.1.1
maska - 255.255.255.0
gate - 192.168.1.1
No i cud, system się łączy z siecia.... jednak dalej brak łączenie ze stronami. Powiecie mi, że to wina dns...
resolv.conf dobrze wypełniony: 8.8.8.8 <- tak na szybko
W Windowsie powyższe ustawienia działają bardzo dobrze i łączy się idealnie.
Na koniec powiem jeszcze, ze instalator powiadomił mnie że brakuje firmware do moje karty rtlxxxx...
Jednak widzi moje połączenia, łączy sie, ale strony sie nie wczytują.... to samo na archu i na ubuntu 10.04
Może po prostu coś źle konfiguruje?
To jest połączenie przewodowe czy bezprzewodowe ?
Edytka :
Aj w temacie napisałeś wlan0 czyli wychodzi, że połączenie bezprzewodowe. Podaj co masz za kartę bezprzewodową, są tu spece to pomogą ;) bo zapewne trzeba zainstalować sterowniki obsługującą twoja kartę.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2010-07-06 09:14:13)
Rzeczywiście podaj jaka to karta, to powiemy jaki firmware do niej jest potrzebny i czy w ogóle :)
Zainstalu wireless-tools, jest na płycie - co by było w systemie iwconfig ;)
Zainstaluj sobie ręcznie wicd i skonfiguruj statycznie IP i DNS i po problemie.
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-06 09:38:20)
Moja karta to RTL8185 (PENTAGRAM HORNET) - i rzeczywiscie instalator wołał o niego, ale nie był dodłączony.
Hmm, tego wicd i wireless-tools nie mozna jakos prosto dostac w *.deb?
Bo wszędzie są rozbite na części :D
Ostatnio edytowany przez mystic2 (2010-07-06 09:59:16)
mystic2 napisał(-a):
....
Hmm, tego wicd i wireless-tools nie mozna jakos prosto dostac w *.deb?
Bo wszędzie są rozbite na części :D
http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/w/wireles … e9-4_i386.deb
http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/w/wicd/wi … ds1-5_all.deb
Co do firmware, to według google do Twojej karty nie jest on potrzebny.
wireless-tools jest na płycie pierwszej Debiana możesz ją zainstalować poprzez aptitude z niej, albo pobrać stąd:
http://packages.debian.org/squeeze/wireless-tools i zainstalować ręcznie poprzez "dpkg -i pakiet"
wicd jest tu:
http://packages.debian.org/unstable/main/wicd
potrzebujesz też wicd-gtk i innych zależności, które wskaże konsola w obu przypadkach.
Jeśłi użyjesz wicd w /etc/interfaces zostaw tylko taki wpis:
lo
nic więcej
wicd to się o py-gtk będzie darł (wtf?)...
ale może pójdzie bez wicda, tylko po zainstalowaniu wireless-tools... jest chyba jakiś dynks od sieci w KDE?
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-06 10:10:41)
Jak kolega napisał :) Może pójść w KDE jest coś takiego tam też podobne jak nm :)
Hmm, po instalacji wireless-tools, złapało moje połączenia i połączyło... jednak dalej strony nie chcą się wczytywać. O ile wcześniej przestawały się wczytywać od razu to teraz chwile "myśli" zanim przestanie... zatrzymuje sie na "looking up w browserze". Może to problem z dns? A i nawet nie mogę wejść do swojego wew. routera poprzez 192.168.1.1... Wydaje mi się, że coś źle uzupełniam po prostu. Może ktoś zapoda link z fw i powie jak zainstalować? Bo mnie sie już pomsyły skończyły..
PS. Od wicda mnie odrzuciło piekło zależności... ze 30 plików bym chyba musiał pobrać i wszystko ręcznie zainstalować...
PS2. Czy pole Search domains nalezy wypełnić? :D
A i czy teraz jak używam wireless-tools bez wicda to mam wypełnić jakoś network/interfaces?
Jak chce zrestartować bądź włączyć etc/init.d/networking restart/start to wyskakuje misplaced option
Przy boocie również pisze failed przy /etc/init.d/networking start czy coś takiego.
Jak będzie trzeba to wrzuce odpowednie logi, tylko musicie powiedziec mi co :D
A po IP Ci chodzi net? Wpisz do przeglądarki: 213.180.146.27
Pokaż /etc/network/interfaces
/etc/resolv.conf
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-06 13:41:25)
Zrzut paru logów:
root@mystic:~# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:"SKOMRO_GORA" Mode:Managed Frequency:2.437 GHz Access Point: 00:23:CD:D8:48:84 Bit Rate=1 Mb/s Tx-Power=27 dBm Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality=16/100 Signal level=16/100 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
-------------------------------------------------------------------------
root@mystic:~# ifconfig eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:19:db:d0:79:3d UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) Interrupt:28 Base address:0x8000 wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:06:4f:89:5f:96 inet addr:192.168.1.1 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::206:4fff:fe89:5f96/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:1813 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:468 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:96655 (94.3 KiB) TX bytes:38997 (38.0 KiB)
-------------------------------------------------------------------------------
root@mystic:~# /etc/init.d/networking start Configuring network interfaces.../etc/network/interfaces:1: misplaced option ifup: couldn't read interfaces file "/etc/network/interfaces" failed.
--------------------------------------------------------------------------------
root@mystic:~# ping google.pl ping: unknown host google.pl
---------------------------------------------------------------------------------
GNU nano 2.2.4 File: /etc/resolv.conf # Generated by NetworkManager nameserver 8.8.8.8 nameserver 8.8.8.4
---------------------------------------------------------------------------------
/etc/networking/interfaces - pusty
PS. Niestety net po ip nie chodzi. Co dziwne moje połączenie działa, jednak nie moge sie polaczyc z zadna strona.
Ostatnio edytowany przez mystic2 (2010-07-06 14:06:52)
Karta działa, ale musisz skonfigurować /etc/network/interfaces - miał być pusty tylko w przypadku, gdy użyjesz wicd ;)
auto lo iface lo inet loopback iface wlan0 inet static address _adres_IP _komputera netmask 255.255.255.0 network 192.168.0.0 broadcast 192.168.0.255 gateway brama
Według tego wzoru.
A skąd wziąłeś te DNS-y? W /etc/resolv.conf powinno być::
nameserver 194.204.152.34 nameserver 194.204.159.1
dla TP. Tu powinny być DNS-y właściwe dla głównego dostawcy Internetu.
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-06 14:24:01)
To są Googlowe DNSY, mają b. łatwy adres i tylko je próbowałem, bo łatwo je zapamiętać. :D
Ok, bede próbował.
No, po wielu bojach zadziałało. Dzięki wszystkim za pomoc. ;)
Oj, sory za posta, możecie scalić? :D
Ostatnio edytowany przez mystic2 (2010-07-06 16:38:39)
To może napisz, co zrobiłeś, że zadziałało? :)