Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
ogólnie panuje jakiś podział komputerów na serverowe i desktop no i chodzi mi o to że zawsze na serverach jest wiecej rdzeni a po jakimś czasie daja je na desktopy i tu moje pytanie jak sa płyty serverowe które maja po 2-4 wejsc na procki czy na takim sprzęcie można normalnie pracować na gnome + dajmy jakies gry ???
pozdrawiam
tylko kwestia komfortu przy pracy :)
obudowy w obudowach typu 1U bywają bardzo głośne :) i pracować kilkanacie godzin bez stoperów w uszach do przyjemności nie należy :P a zamontowanie takiej płyty głównej w standardowej obudowie raczej średnio poręczne.
Nie pytałeś o komfort pracy a czy pójdą gry i gnome. Nie musisz przenosić zawartości obudowy 1U do standardowej obudowy gdy chcesz mieć wieloprocesorową maszynę. Są wieloprocesorowe płyty pasujące do takich obudów. Zadaj sobie pytanie co to ci da właściwie, gnome jak i gry chyba nie wymagają mocy wielu procesorów. Co innego zastosowania serwerowe.
z tym "po jakimś czasie daję je na desktopie" to nie do końca - raczej nie znajdziesz dekstopu z opteronem na pokładzie :)
Czemu by nie? To kwestia postawienia pudełka obok biurka zamiast w serwerowni. Poza tym: http://www.google.com/search?hl=pl&q=opteron+desktop+pc . Są takie desktopy w sprzedaży.
A czy możliwość grania tyczy się też serwerów typu "Blade"? Znaczy się, czy można sobie do takiej wielkiej szafy wepchnąć jakiś moduł z GeForce na pokładzie?
Na zdrowy rozum, jeśli jest odpowiednie gniazdo dla takiej karty i miejsce na nią w obudowie, powinno działać. Ale zwykle w takich obudowach jest wszystko nieźle upchane więc wątpie czy wejdzie taka karta. Zawsze można kupić np. taką płyte główną: http://www.opteronics.com/motherboard/H8QM8-2.htm i nawkładać tam co sie da. Tylko po co komu taki zapas mocy na biurku, pewnie w większości nie wykorzystanej.
Właśnie dlatego nie wiem czy przy normalnym używaniu poczuje się te kilka procesorów (zwłaszcza jeśli będą wielordzeniowe) :]... co innego Gentoo + kompilacje :)
Ostatnio edytowany przez thalcave (2010-06-29 21:24:14)
To już zależy od tego jak gra napisana - im nowsza tym więcej wątków będzie potrafiła załączyć. Teraz może być ciekawie, bo wielordzeniowość jest obecna w grach "na poważnie" dopiero od kilku lat, zaś nowe gry muszą po prostu być pisane wielowątkowo żeby jako-tako chodziły na nowym sprzęcie. Inna sprawa to fakt że na rynku desktopów średnia rdzenia pewnie nie przekracza 2-3 :(
Ja pytałem raczej o teoretyczną możliwość grania w ogóle - jeżeli taka jest to bardzo mnie to cieszy - chociaż bardziej chciałbym zobaczyć kompilację np wine w trybie "make -j64" :p, pewnie jeszcze z 10 latek i tyle będzie w netbookach montowane :)
Tak apropo z "nieco" innej beczki - ale trochę związanej - czy ktoś zna jakiegoś make'a który mógłby rozdzielać kompilację na różne kompy w sieci? Chodzi mi o coś w stylu, zapuszczam "make -j8" i 2 wątki idą na lapku, 2 następne na stacjonarce nr1, 4 na stacjonarce nr2. Wszystkie potrzebne pliki są rozsyłane po sieci i po kompilacji wracają na komputer docelowy. Zna ktoś coś takiego?
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-06-29 22:58:24)