Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Poszukuję jakiegoś programu do wyszukiwania sieci bezprzewodowych. Najlepiej aby program przy każdej wykrytej sieci pokazywał szczegóły takie jak np. siła sygnału w decybelach,mac, protokół (WEP, WPA i WPA2) czy też numer kanału . Testowałem Wifi-radar, ale trochę mało pokazuję o sieci.
Polecenie:
iwlist scan
nie wystarczy?
Sprawdź :)
marg1 napisał(-a):
Polecenie:
Kod:
iwlist scannie wystarczy?
Sprawdź :)
Bardziej chodzi mi o program ze środowiskiem graficznym.
lukaz1987 napisał(-a):
Wicd dobre jest tylko usunie mi network-manager-gnome.
amidala:/# aptitude install wicd network-manager-gnome -s Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libgnome-bluetooth7{a} libnl1{a} libnm-glib-vpn1{a} libnm-glib2{a} libnm-util1{a} libpcsclite1{a} network-manager{a} network-manager-gnome python-dbus{a} python-glade2{a} python-iniparse{a} python-wicd{a} wicd wicd-daemon{a} wicd-gtk{a} wireless-tools{a} wpasupplicant{a} Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: dnsmasq-base gnome-bluetooth iptables libpam-gnome-keyring mobile-broadband-provider-info modemmanager ppp python-notify 0 pakietów aktualizowanych, 17 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 4367kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 13,2MB. Kontynuować? [T/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
U mnie w lennym chce usunąć network-manager-gnome.
Ostatnio edytowany przez lukaz1987 (2010-05-13 22:30:52)
Ano faktycznie w Lennym się gryzą... to może spróbuj wicd z testinga?
EDIT: Kombinuję jak koń pod górę, bo nie mam Lennego... ale tak powinno być najbezpieczniej:
aptitude -Vs -t stable install wicd/testing python-glade2/testing+M network-manager-gnome/lenny-backports network-manager/lenny-backports+M libnm-glib0/lenny-backports+M
amidala:/# aptitude -Vs -t stable install wicd/testing python-glade2/testing+M network-manager-gnome/lenny-backports network-manager/lenny-backports+M libnm-glib0/lenny-backports+M Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: hal{a} [0.5.11-8] hal-info{a} [20080508+git20080601-1] libiw29{a} [29-1.1] libnl1{a} [1.1-2] libnm-glib-vpn0{a} [0.7.2-2~bpo50+1] libnm-glib0{a} [0.7.2-2~bpo50+1] libnm-util1{a} [0.8-1] libpcsclite1{a} [1.4.102-1] libpolkit-dbus2{a} [0.9-2] libpolkit-gnome0{a} [0.9-1] libpolkit-grant2{a} [0.9-2] libpolkit2{a} [0.9-2] libreadline5{a} [5.2-3.1] libsmbios2{a} [2.0.3.dfsg-1] libvolume-id0{a} [0.125-7+lenny3] network-manager{a} [0.7.2-2~bpo50+1] network-manager-gnome [0.7.2-2~bpo50+1] policykit{a} [0.9-2] policykit-gnome{a} [0.9-1] python-dbus{a} [0.82.4-2] python-glade2{a} [2.17.0-2] python-iniparse{a} [0.3.2-1] python-wicd{a} [1.7.0+ds1-2] wicd [1.7.0+ds1-2] wicd-daemon{a} [1.7.0+ds1-2] wicd-gtk{a} [1.7.0+ds1-2] wireless-tools{a} [29-1.1] wpasupplicant{a} [0.6.4-3] Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: dnsmasq-base iptables libpam-gnome-keyring libsmbios-bin ppp python-notify 0 pakietów aktualizowanych, 28 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 5824kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 19,1MB. Kontynuować? [T/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-05-13 23:15:25)
bo albo jedno, albo drugie.. dwa softy od zarządzania siecią jakoś nie testowałem jednocześnie..
swoją drogą ten **-gnome to nakładka graficzna na nm.
Po co Ci network manager.
Wicd go zastępuje.
Obsługuje zarówno kabel jak i wifi i jest o wiele pewniejsze.
Proponuje kismet.
Gnome-network-manager w lennym to szit do potęgi n-tej. Jeśli bawisz się w sieci szyfrowane, to wicd. Nie ma go w repo lennego ale jest w backportach. Instalacja bezproblemowa. Bonusem jest wywalenie gnome-networ-managera. Nawiasem mówiąc - w lennym jest to chyba jedyny sposób na pozbycie się bezproblemowe gnome-network-managera, bo remove lub purge będzie chciało odinstalować pól gnome, jak nie całe ;)
Minusem wicda jest brak obłsugi ppp ale gdybyś tego potrzebował, to można to załatwić skryptami. Ja mam opracowane wykorzystywanie komórki jako modemu. Jakby co, pomogę.
@ Arn - właśnie ten przypadek powinienem przywołać w naszej [;)] akademickiej dyskusji [/;)] w innym topiku :)
Odinstalowanie netowork-managera
O wicd nie pomyślałem, myślałem, że chodzi o jakiś wymyślny bardziej zaawansowany, graficzny analizator sygnału, zsięgu, czy coś w tym stylu :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-05-14 10:09:12)
marg1 napisał(-a):
Odinstalowanie netowork-managera
O wicd nie pomyślałem, myślałem, że chodzi o jakiś wymyślny bardziej zaawansowany, graficzny analizator sygnału, zsięgu, czy coś w tym stylu :)
A coś z bardziej zaawansowanych co polecasz?
To wszystko, o czym mowa to tylko menadżery sieciowe :) Ja używam wicd, a network-managera po prostu nie mam w autostarcie chociaż mam go w systemie i z niczym ten stan się nie gryzie, z tym, że ja mam testinga.
Co do jakich analizatorów, to nie wiem, nic takiego mi nie jest potrzebne.
To ja jeszcze raz licytuję wicdem:
- graficzny;
- łatwy w użyciu;
- radzi sobie z sieciami szyfrowanymi;
- sam spuści do kibla network-menażera;
- jest w repo backport
strona domowa wicd
Używam go już ze 2 lata na różnych dystrybucjach (arch, debian, gentoo) i nie narzekam.
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-05-14 10:53:22)
ippo76 napisał(-a):
- graficzny;
- łatwy w użyciu;
- jest repo backport
Tylko ze za pomocą wicd nie złamiesz WEP i nie ponamierzasz MACów kart które pracują w danej sieci :-D
ippo76 napisał(-a):
- graficzny;
- łatwy w użyciu;
- jest w repo backport
strona domowa wicd
Używam go już ze 2 lata na różnych dystrybucjach (arch, debian, gentoo) i nie narzekam.
Zainstaluję wicd, airodump-ng i kismet i wybiorę coś.
ilin napisał(-a):
...
Tylko ze za pomocą wicd nie złamiesz WEP i nie ponamierzasz MACów kart które pracują w danej sieci :-D
A sorry, nie skumałem o co idzie :)
lukaz1987 napisał(-a):
....
Zainstaluję wicd, airodump-ng i kismet i wybiorę coś.
Tylko żeby się nie pogryzły...
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-05-14 10:57:08)
Ale airodump-ng się złamie.
Czyli ippo76 co masz na myśli że się pogryzą?
Ostatnio edytowany przez lukaz1987 (2010-05-14 11:01:29)
...no tak, jak się gryzie wicd z network-menażerią w lennym. Ale ja tylko się zastanawiam, bo tego nie wiem. Może uda Ci się zainstalować wszystkie na raz.
Jeśli się gryzie to tam podałem jak nm odinstalować...
w chwili obecnej siedze na windzie, chwilowo nie mam czasu na stawianie debiana od nowa i przerzucania danych, tak wiec nie widze tego o czym rozmawiacie
jesli ktos zna prograny pod winde inssider lub netstumbler to mnie interesuja debianowskie odpowiedniki. glownie netstumbler ze wzgledu na to ze pokazuje ciaglosc sygnalu.
marg1, na litość boską! Czytaj wątki na które odpowiadasz :)
1. My tu o lennym rozmawiamy, nie o testingu.
2. Wicd sam wypieprzy n-m-g (aptitude wypieprzy instalując wicd).
3. Gryźć się mogą - wg moich podejrzeń - wicd, airodump-ng i kismet.
;)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-05-14 12:45:29)