Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam szanownych Forumowiczów,
Mój problem polega, jak tytuł wskazuje, na zależnościach między pakietami network-manager, a gnome. Otóż-po zainstalowaniu Debian Testing ikonka gnome-network-managera była przekreślona choć WWW spokojnie u mnie działa (LAN), nie było by to wielkim zmartwieniem, wszak brak ikonki nie jest rzeczą istotną, lecz jednocześnie z wi-fi jest już nie tak wesoło. Nie widzi żadnej sieci wlan (firmware do mojej karty sieciowej zainstalowany jest poprawnie). Postanowiłem, więc zrezygnować z network-managera na rzecz wicd (w wicd zarówno LAN, jak i WLAN działają poprawnie), jednak przy usunięciu tego pierwszego system wyrzuca także pakiet gnome i wszystkie powiązane z nim zależności... Niestety jedną z nich jest system-config-printer, bez której moja drukarka nie pracuje poprawnie...
Stąd moje pytanie - jak usunąć network-managera bez gnome?
Metapakiet gnome wymaga network-manager-gnome. Usuwając ten drugi, musisz usunąć metapakiet gnome.
Spróbuj tak:
aptitude unmarkauto system-config-printer inne-ktore-chcesz-zostawic aptitude remove network-manager-gnome
network manager bynajmniej nie wymaga gnoma :) Tylko kilka równie małych bibliotek. Nie ma to jak niepotrzebne generowanie zależności.
Pomysły dwa:
1. dpkg --remove
2. network-manager zajmuje tylko 4 MiB. CZy naprawdę warto go usuwać. Chyba nie przeszkadza w życiu.
NIC napisał(-a):
network manager bynajmniej nie wymaga gnoma :) Tylko kilka równie małych bibliotek. Nie ma to jak niepotrzebne generowanie zależności.
Pomysły dwa:
1. dpkg --remove
2. network-manager zajmuje tylko 4 MiB. CZy naprawdę warto go usuwać. Chyba nie przeszkadza w życiu.
Umówmy się, że my nie uczymy Cię jak się kompiluje, Ty nas jak pakietowane są programy w Debianie, ok? :)
No proszę, ja za Chiny nie zupgraduję do squeeze. W lennym jakoś dało radę. Aha, aptitude usuwa nm podczas instalacji wicd.
Po co w ogóle to usuwać, wystarczy nie używać...To nie network manager wymaga gnome tylko gnome wymaga network managera.
Bez sensu jest wykluczanie ileś tam pakietów, żeby usunąc jeden co waży tyle co waży...
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-10-28 20:47:32)
adam@debian ~ % aptitude show network-manager Pakiet: network-manager Nowy: tak Stan: niezainstalowany Wersja: 0.7.1-2 Priorytet: opcjonalny Sekcja: net Opiekun: Utopia Maintenance Team <pkg-utopia-maintainers@lists.alioth.debian.org> Rozmiar rozpakowanego: 2122k Wymaga: libc6 (>= 2.4), libdbus-1-3 (>= 1.0.2), libdbus-glib-1-2 (>= 0.78), libgcrypt11 (>= 1.4.2), libglib2.0-0 (>= 2.16.0), libgnutls26 (>= 2.7.14-0), libgpg-error0 (>= 1.6-1), libhal1 (>= 0.5.8.1), libnl1 (>= 1.1), libnm-glib0 (>= 0.7.0), libnm-util1 (>= 0.7.0.97), libpolkit-dbus2 (>= 0.7), libpolkit2 (>= 0.7), libtasn1-3 (>= 1.6-0), libudev0 (>= 0.140), libuuid1 (>= 2.16), zlib1g (>= 1:1.1.4), lsb-base (>= 3.2-14), wpasupplicant (>= 0.6.2-1), dbus (>= 1.1.2), hal (>= 0.5.7.1), ifupdown, adduser, dhcp3-client Poleca: network-manager-gnome | network-manager-kde, policykit, ppp, dnsmasq-base, iptables Sugeruje: avahi-autoipd W konflikcie z: network-manager-gnome (< 0.6.5-1), network-manager-pptp (< 0.7~~) Narusza zależności: network-manager-gnome (< 0.7~~), network-manager-kde (< 1:0.7~~), network-manager-openvpn (< 0.7~~), network-manager-pptp (< 0.7~~), network-manager-vpnc (< 0.7~~) Zastępuje: network-manager-gnome (< 0.6.5-1), network-manager-pptp (< 0.7~~) Opis: Demon menedżera sieci
adam@debian ~ % aptitude show network-manager-gnome Pakiet: network-manager-gnome Nowy: tak Stan: niezainstalowany Wersja: 0.7.1-1 Priorytet: opcjonalny Sekcja: gnome Opiekun: Utopia Maintenance Team <pkg-utopia-maintainers@lists.alioth.debian.org> Rozmiar rozpakowanego: 2826k Wymaga: libc6 (>= 2.3), libdbus-1-3 (>= 1.0.2), libdbus-glib-1-2 (>= 0.78), libgconf2-4 (>= 2.23.2), libglade2-0 (>= 1:2.6.1), libglib2.0-0 (>= 2.16.0), libgnome-keyring0 (>= 2.20.3), libgtk2.0-0 (>= 2.14.0), libnm-glib-vpn0 (>= 0.7.0), libnm-glib0 (>= 0.7.0), libnm-util1 (>= 0.7.0.97), libnotify1 (>= 0.4.5), libnotify1-gtk2.10, libpango1.0-0 (>= 1.14.0), libpolkit-gnome0 (>= 0.7), libpolkit2 (>= 0.7), network-manager (>= 0.7), policykit-gnome Poleca: notification-daemon, libpam-keyring Sugeruje: network-manager-openvpn-gnome, network-manager-vpnc-gnome, network-manager-pptp-gnome
adam@debian ~ % aptitude show gnome Pakiet: gnome Nowy: tak Stan: niezainstalowany Wersja: 1:2.28+1 Priorytet: opcjonalny Sekcja: gnome Opiekun: Debian GNOME Maintainers <pkg-gnome-maintainers@lists.alioth.debian.org> Rozmiar rozpakowanego: 24,6k Wymaga: gnome-desktop-environment (>= 1:2.28+1), gdm-themes | gdm (>= 2.26), gnome-themes-extras, gnome-games (>= 1:2.28), libpam-gnome-keyring (>= 2.28), gstreamer0.10-plugins-ugly (>= 0.10.12), gstreamer0.10-ffmpeg (>= 0.10.9), rhythmbox (>= 0.12.5) | banshee (>= 1.5), synaptic (>= 0.62), system-config-printer (>= 1.0.0), totem-mozilla, swfdec-mozilla, epiphany-extensions, gedit-plugins, evolution-plugins (>= 2.28), evolution-exchange (>= 2.28) | evolution-mapi (>= 0.28), evolution-webcal (>= 2.28), gnome-app-install, transmission-gtk, arj, avahi-daemon, tomboy (>= 1.0) | gnote, gnome-volume-manager (>= 2.24) Poleca: gnome-games-extra-data (>= 2.28), network-manager-gnome (>= 0.7), gnome-office (= 1:2.28+1), update-notifier, gparted, grdc, hal-cups-utils, gthumb, liferea | evolution-rss | blam, menu-xdg, gdebi, hardinfo
Ja tu nie widzę aby NM zalezal od gnome i odwrotnie.
azhag napisał(-a):
Metapakiet gnome wymaga network-manager-gnome. Usuwając ten drugi, musisz usunąć metapakiet gnome.
Spróbuj tak:Kod:
aptitude unmarkauto system-config-printer inne-ktore-chcesz-zostawic aptitude remove network-manager-gnome
Dzięki. Podziałało. Wyrzuciło tylko gnome bez reszty powiązanych pakietów.
Pozdrawiam
Strony: 1