Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hej
potrzebuję zakupić kartę WiFi która będzie działała w paśmei 5GHz - 802.11a
no i teraz, z waszego doświadczenia co będzie dobrze działać pod Linuxem?
no i karta musi móc przechodzić w tryb monitoringu (bo czasami się przydaje ;) )
i musi móc pracować w trybie AP
http://allegro.pl/listing/search.php?string=802.11a … description=1
co godne polecenia?
sprawa jest o tyle interesująca mnie że przeprowadzę się zapewne w miejsce gdzie w 2,4GHz ponad 10 sieci widze laptopem (z lepsza anteną zewnętrzną jest wynik większy :( ) więc i robienie sobie w mieszkaniu sieci w b/g mija się z celem...
ja mam Debiana, żona ma XP'ka no i trzecia karta będzie musiała pracować w trybie AP pod Gentoo
odpowiedź "tak to tylko w Erze" jest błędna :P
Lepiej było by kupić kartę 802.11n - tez potrafią pracować na 5 Ghz no i transfer nieporównywalny - 802.11a to jest jednak przeżytek o małym zasięgu i sporym poborze mocy (w lapku może mieć znaczenie).
Oczywiście N i A nie są zgodne - tak więc inne karty też musiały by być "N'kami"
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-05-03 12:55:55)
No to (o ile dobrze zrozumiałem) tym bardziej polecam od razu zakup N'ki. Jeżeli miałbym doradzać to właśnie patrz za Atherosami - teoretycznie powinny działać bez większych zarzutów - tylko jak chcesz korzystać z trybu AP - to radzę się dobrze dowiedzieć czy karta w 100% współgra z hostapd. Jakiś czas temu mieliśmy przypadek że zakupiony Atheros dawał makabrycznie niski transfer w trybie N - czy była to wina hostapd, złej konfiguracji czy karty nie udało się dojść.
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-05-03 20:36:42)
tyle że co mi da N skoro jest totalny pierdolnik w eterze na 2,4? że dowalę jeszcze jedną? :(
ja rozumiem o co Ci chodzi, ze po co wydawać kasę i zamieniać karty skoro ja już mam swoją z N (tyle że to jest N w 2,4 co mam) a za nic nie chcę w 2,4 siedzieć
(zapraszam do Sulejówka, to zobaczycie co jest w 2,4; w życiu nie podejrzewałem że taka tragedia może być - pewnie w Wawie jest gorzej, ale mnie to nie pociesza - laptop mi widzi taką masę siedzi w wielu miejscach że za cenę kilkuset PLN przejdę sobie na inną częstotliwość - o ile kupię to co mi wystarczy do zrealizowania pomysłu)
Nie rozumiesz - nieco droższe karty N działają tak samo jak karty A na częstotliwości 5 Ghz - jest to częstotliwość zalecana dla N tak czy siak - 2.4 zostawiono ze względu na kompatybilność wsteczną z kartami B i G. Tak więc zaopatrz się w karty N działające na 5 Ghz i po kłopocie.
P.S
Radze lepiej czytać posty - wyraźnie już w pierwszym napisałem że 802.11N działa na częstotliwości 5 Ghz...
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-05-03 23:33:22)
No więc nie zrozumieliśmy się - karty na same 5 Ghz i powinno śmigać bardzo ładnie (choć jak widzę cięzko to cholerstwo znaleźć z jakimś normalnym chipsetem - nawet na allegro), szczerze to nawet na te 2.4 Ghz można by N'kę spróbować o ile masz jakiegoś kumpla z drugim lapkiem "N" pod ręką do testu - w 802.11N zastosowano nowsze, lepsze algorytmy antykolizyjne - podobno potrafią nawet przy sporej ilości sieci działać cuda, ale właśnie... "podobno" - jak możesz to zweryfikuj. Zawsze można poszukać karty dualband, wtedy może udało by się zaoszczędzić trochę kasy na kartę w lapku. (bo jednak dobra 802.11N trochę kosztuje).
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-05-04 11:46:02)
Praktycznie dowolna karta minipci z chipsetem AR5413 powinna wystarczyć. Np Mikrtoik R52 koszt ok 70zł w większości sklepów.
Jest to karta A/B/G.
"Standard N" używa identycznego typu modulacj co 802.11A, tylko ilość używanych kanałów/wstęg jest znacznie większa.
Ostatnio edytowany przez bobycob (2010-05-04 19:07:26)