Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No i mam problem. Nie wiem, czy zmieniać wpisy w sources.list, żeby mieć już stabilnego sarge, czy nie opłaca się. Jakie jest wasze zdanie??
na co mam czekać ten tydzień??
No i się nie dowiedziałem, czy lepiej siedzieć na stabilnym sargu czy na testowym etchu??
teraz masz:
oldstable (Woody)
stable (Sarge)
testing (Etch0
unstable
experimental
jednak polecam Sarge
Ja polecam etcha, dobra, stabilna gałąż. Kilka dniu temu przestawiłem gościa z windows na debiana, tak na twardo. Postawiłem mu sarge, wywaliłem winde (sam prosił). Wszyskie ntfsy i faty zrobiliśmy na reiserfs. Nie wytrzymałem i zaproponowałem mu przejscie na etcha. 400 MB ściagania pakietów, żadnych problemów z zależnościami podczas dist-upgrade, tylko amule przestał mu chodzić (bo był do stable), trzeba było bibliotekę podlinkować. Gościu zaczął używać psi jako komunikatora i nie słysżę, żadnych jęków ani narzekań.
Ja zawsze stosuję zasadę: Stable na serwer, Testing na stację roboczą. W stabilnej nie ma niespodzianek; żadne nowe wersje pakietów nie przejdą do niej więc nie ma niespodzianek przy poważniejszych zmianach powodujących że po apt-get upgrade "program nagle przestał działać i przeba poprawić". Za to są poprawki bespieczeństwa. Z drugiej strony Stable w końcu staje staje się przestarzała, a na stacji roboczej to dość istotna kwestia.
Ja zawsze stosuję zasadę: Stable na serwer, Testing na stację roboczą. W stabilnej nie ma niespodzianek; żadne nowe wersje pakietów nie przejdą do niej więc nie ma niespodzianek przy poważniejszych zmianach powodujących że po apt-get upgrade "program nagle przestał działać i przeba poprawić". Za to są poprawki bespieczeństwa. Z drugiej strony Stable w końcu staje staje się przestarzała, a na stacji roboczej to dość istotna kwestia.
Do testing także są poprawki bezpieczeństwa.
Wiem że jest. Ale to dopiero początek. Zobaczymy jak to będzie w praniu. Ile razy na debian-devel dyskutowano o problemach z security-updates dla tersting; cała masa pakietów które się cały czas zmieniają (tzn. płyną z Sida) do śledzenia
Dla zainteresowanych:
http://lists.debian.org/debian-devel-announce/2005/09/msg00006.html