Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#76  2009-12-20 18:17:31

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

Re: posypały się Xy

iwo napisał(-a):

Czyli to jest Dobrze:

Jest dobrze, pomijając niewielką pomyłkę jaką popełniłem i dopiero dzisiaj to zauważyłem. Była do wyłapania przepraszam.

Kod:

/dev/hda5    /media/hda5    ext3        defaults,user      0   0
/dev/hda6    /media/hda6    ext3        defaults,user      0   0
/dev/hda7    /media/hda7    ext3        defaults,user      0   0

#77  2009-12-20 18:52:49

iwo - Użytkownik

iwo
Użytkownik

Niestety.
Na hda1 (chce hasła i się wiesza) - system windows. To samo z hda10 (druga partycja windows chyba).
partycję /home widzi ładnie. partycję swoją "/" 1,7GB też. hda5 (/home testingowy) jest ok.
Do partycji 5,6GB ("/" jak mniemam testingowej) nie umie wejść - od razu się wiesza.
Poza tym nie wiem po co dwa razy jest hda6...

Kod:

/etc/fstab: static file system information.
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
/dev/hda8       /               ext3    errors=remount-ro 0       1
/dev/hda9       /home           ext3    defaults        0       2
/dev/hda6       none            swap    sw              0       0
/dev/hdc        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0

/dev/hda10   /media/hda10   vfat        rw,noauto,utf8     0   0
/dev/hda1    /media/hda1    ntfs-3g     rw,noauto,utf8     0   0
/dev/hda5    /media/hda5    ext3        defaults,user      0   0
/dev/hda7    /media/hda7    ext3        defaults,user      0   0

Ostatnio edytowany przez iwo (2009-12-20 18:55:02)

Iwo - Linux user numer #457448

#78  2009-12-20 19:16:55

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

iwo, przepraszam ale zacznij myśleć.

iwo napisał(-a):

Poza tym nie wiem po co dwa razy jest hda6...

/hda6 jest partycją wymiany, skoro jest partycją wymiany to jej nie zamontujesz. Czyli linijkę:

Kod:

Należy usunąć, jest niepotrzebna.

iwo napisał(-a):

Na hda1 (chce hasła i się wiesza) - system windows. To samo z hda10 (druga partycja windows chyba).

Zacznij używać konsoli i powiedz czy root może zamontować te partycje?

#79  2009-12-21 00:25:50

iwo - Użytkownik

iwo
Użytkownik

fnmirk, ja nie myślę o niczym innym jak na razie poza zmianą głównej dystrybucji,
bo po walce na tamtym kompie sam mam ochotę wrócić na win i mieć stable tylko do przelewów itp.
poza tym naprawdę nie znalazłem więcej info o montowaniu.
potrzebuję jeszcze magicznego zaklęcia bo nie lubię i nie umiem czytać manualów, a konsoli nie cierpię.

Ostatnio edytowany przez iwo (2009-12-21 00:31:48)

#80  2009-12-21 05:30:00

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

Przyjmij zasadę, aby coś działało z graficzną nakładką musi wcześniej działać w czystej konsoli.
W Debianie masz tak, że wcześniej czy później przekonujesz się do konsoli dla własnej wygody konfiguracji systemu.
U mnie partycje i urządzenia przenośne danych, montują się automatycznie w sposób graficzny. Ale by to osiągnąć mam świadomość ustawień i zależności w czystym trybie tekstowym. Wiem, nie każdy ma na to czas. Ja też go nie mam. Godzina poświęcona na pracę z konsolą procentuje i oszczędza czas i nerwy w razie problemów w przyszłości. Są dystrybucje dotykające coraz mniej środowiska tekstowego i co z tego, kiedy lekarstwem w razie problemów, nowych adeptów, jest ponowna instalacja systemu.

iwo, Twoim problemem nie jest niechęć do trybu tekstowego, Twoim problemem jest brak wykorzystania już zdobytego doświadczenia w rozwiązywaniu zaistniałych problemów z systemem. Pokutują w tym względzie błędne doświadczenia wyniesione z Windows. Większość przez to przechodzi. I niczym nowym nie jest Twoje stwierdzenie ,,nie cierpię konsoli''. Wiesz dlaczego tak twierdzisz, bo uważasz, że posługiwanie się konsolą wymaga opanowania nieskończonej ilości poleceń, co jest nieprawdą.
Osobiście pamiętam może kilka poleceń i nic więcej (pamiętam bo ich często używam). Każde polecenie, którego w danym momencie potrzebuję buduje na podstawie dostępnych informacji w systemie.
Potrzebuję do tego tylko tyle:

Kod:

man nazwa_programu
nazwa_programu -h
nazwa_programu --help

Szybciej znajduję w taki sposób polecenie uruchomienia jakiegoś programu niż przeglądanie długiej listy wyświetlanej np. w KDE czy Gnome.

Na pytanie, czy root może montować partycje dalej nie uzyskałem odpowiedzi.
Np.:

Kod:

mount  /media/hda10

Ps. Tak na marginesie, przeglądający ten wątek zapewne się zastanawiają, kiedy powiem dość i odpuszczę prowadzenie Cię dalej za rączkę. Dlaczego? Dostałeś wszystkie informacje jakie są niezbędne do rozwiązania tego problemu. Zauważ, nikt nie udziela się w tym temacie od jakiegoś już czasu, nie dlatego że uważają mnie za guru tylko ze względu na Twoje dreptanie w miejscu i brak chęci robienia postępów.

Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-12-21 05:43:26)

#81  2009-12-24 15:43:24

iwo - Użytkownik

iwo
Użytkownik

wkleiłem w corg.conf dzięki stable, co mi poleciłeś po uprzednim zainstalowaniu ww. pakietu. Niestety nic to nie zmieniło.
jeśli chodzi natomiat o montowanie... miałeś rację, jako root dopiero dając polecenie mount mogę podpiąć hda1

Ostatnio edytowany przez iwo (2009-12-24 15:49:04)

Stopka forum