Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
wiec mam komputer z procesorem Intel Celeron 400MHz poszukuje do niego odpowiedniej dystrybucji Debian (starczej)
generalnie jestem zachwycony tym komputerem ^^ nawet myszke ma na com'a ^^ i klawiature na ta taka wielka wtyke :P
oczywiscie ten linux bedzie chodzic tylko i wylacznie w trybie tekstowym
ps. mile widziane linki do wersji cd
Ostatnio edytowany przez blinki (2009-11-09 15:14:23)
po co "starcza" ... mozesz spokojnie dac Lenny ... jak masz >= 128M RAM to nawet z KDE ...
Ja mam jeszcze Siemensa z Celerkiem 333. Lenny na tym chodzi spokojnie, dajesz lekkie środowisko oooo fluxa np (azhag będzie Cię kochał) i woile
Potwierdzam to co powiedzieli @Bodzio i Bercik - ja ostatnio na 486DX (tak tak nie żart ;p) załączyłem Starszego knoppera (sprzed 2-3 lat) z KDE :D załączał się przez godzinę (z płytki CD) ale wstał ;].
Bez trybu graficznego to nawet na TAKIM staraku możesz nowe distro stawiać bezproblemowo (ten twój to super komp pod router (o czym się przekonałem - jakiś czas temu stworzyłem sobie AP w oparciu o Debian Testing, komp nieco mocniejszy: PIII 450, 384 MB RAM (tylko przez to że nie chce mi się wyciągać - i na 32 by ruszył), sieciówka WIFI TP-Linka + hostapd i już fajny niewieszający się AccessPoint powstał). Jedyne "ale" może byś w przypadku jakichś dziwacznych starych chipsetów które po prostu wyleciały z jajca 2.6 - w takim wypadku możesz być zmuszony do szukania distra z jajkiem 2.4 (z nowych i pod starsze kompy np DSL (DamnSmallLinux)) - przy czym, takich podobno jest zaledwie garstka - na wszystkich popularnych chipsetach będzie śmigać że aż miło - nawet w trybie graficznym (IceWM, FluxBox a nawet Xfce).
EDIT:
A jak już naprawdę chcesz coś starszego to chyba najlepszy byłby Sarge.
Ostatnio edytowany przez Huk (2009-11-09 16:33:01)
z ty, flusxboxem to chyba Trin strategiczne posuniecie zrobila :P
ostanio w chatboxie jakas wymiana czulosci byla :P
Instaluj śmiało najnowszego Debiana. Będzie chodził jak złoto.
Jeśli lubisz eksperymenty, spróbuj NetBSD. :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-11-09 16:50:43)
generanie mam nawet hybryde kary sieciowej bnc+rj45 ^^ wymiatam.. :)
ale teraz powiedzcie mi ile plytek(cd) musze sciagnac z debian.org zeby zainstalowac lennego?
Wystarczy jedna. Jak masz bezproblemową sieć, to nawet netinstall.
aha thx azhag
co do tych eksperymentow to ja wole Debian jakos sobie go umilowalem i go nieopuszcze ^^
gdyby ktoś był zainteresowany to znalazłem płytę Woody'ego - nr 1
Bodzio napisał(-a):
gdyby ktoś był zainteresowany to znalazłem płytę Woody'ego - nr 1
Ech, a ja swoją „dyskografię” Woody'ego wyrzuciłem ;(
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-11-09 21:02:46)
zrobilem zdjecia mojego komputerka ^^
http://img5.imageshack.us/gal.php?g=dsc03662w.jpg
To jest dopiero serwerek ;)
(z http://brad-smith.co.uk/2009/11/09/avr32-debian-port/)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-11-10 12:19:49)
omg co to za urzadzenie^^ calkiem sympatycznie wyglada (jak karta sieciowa z wyswietlaczem ^^
Widze zasiłke AT, zgadza się? AT od ATX różni się włącznikiem i wtyczkami zasilania płyty.
Nie wkładaj za dużo napędów i kart rozszerzeń, bo te zasiłki miały maksymalna moc ok 200W.
Ten klocek to na Slocie czy na 370-tce?
Podejrzewam, że Slot, bo płyta ma jeszcze takie wynalazki jak stary standard klawiatury czy brak złącz PS/2.
Myśle, że warto byłoby nieco przeczyścić i nasmarować wentyl zasilacza.
P.S. Ja bym Slot'a podkręcił :D, no ale ja to ja :D
ICnova ADB 1000
http://files.brad-smith.co.uk/b/icnova.jpg (obok leży niewiele mniejsza myszka!)
http://www.ic-board.de/product_info.php?language=en … b541af1b5917a
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-11-10 12:23:35)
azhag - za paredziesiat lat ten server co pokazales bedzie nazywany kobyla ^^ jak chlopaki zrobia ten komputer kwantowy ^^ nanotechnologi a rulezz pudelko od zapalek o mega gigantycznej mocy ^^