Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć, używa ktoś z Was Lazarusa? Bo mam parę pytań tak zwanego "początkującego programisty:)" , ale to chyba niezbyt popularne IDE (i zresztą sam język) wśród linuksowców?
Generalnie to język chyba w ogóle niezbyt popularny - nie tylko wśród Linuksowców. Nie lepiej od razu zacząć od C,C++,C#(tfu tfu) czy Javy?
Huk napisał(-a):
Generalnie to język chyba w ogóle niezbyt popularny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lazarus
Język to chyba nie jest?
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-11-09 22:36:40)
Miałem na myśli Object Pascal do programowania w którym Lazarus służy.
Huk napisał(-a):
Generalnie to język chyba w ogóle niezbyt popularny - nie tylko wśród Linuksowców. Nie lepiej od razu zacząć od C,C++,C#(tfu tfu) czy Javy?
Hehe niestety w podstawie programowej mam Pana Pascala na pierwszym semestrze (politechnika śląska) no i chce sobie ułatwić sprawę i nie pisać całego programu w kate czy gedicie skoro są specjalnie dedykowane programy do tego :)
a jakie ty chcesz porady na temat pascala?
masz na mysli pierwszy program petle czy cos?
Treadstone napisał(-a):
Huk napisał(-a):
Hehe niestety w podstawie programowej mam Pana Pascala na pierwszym semestrze (politechnika śląska) no i chce sobie ułatwić sprawę i nie pisać całego programu w kate czy gedicie skoro są specjalnie dedykowane programy do tego :)
Jak lubisz interfejs podobny do Borland Pascal to zainstaluj metapakiet fpc i wpisz w konsoli fp. Chociaż zdecydowanie lepszym wyborem jest geany który wspiera zbudowanie, skompilowanie i uruchomienie programów napisanych w pascalu (+mase innych) w trzech kliknięciach.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-11-10 06:50:53)
pętle już miałem, teraz muszę napisać program do obsługi videoteki (bazy danych, struktury dynamiczne itp - stosunkowo skomplikowany jak na moje umiejętności, których jeszcze zresztą nie mam) więc chce się profesjonalnie do tego zabrać ale paru rzeczy nie obczaiłem w tym lazarusie. Sp3cu, zobacze tego geany, może będzie lepszy i bardziej przystępny. Nie mam żadnego doświadczenia jako programista za wyjątkiem paru skryptów kiedyś w bashu.