Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-10-29 16:32:32

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Jaki program do wizualnego nadzoru Linuksa?

Witam. Mam sieć LAN składającą się z kilkunastu komputerów i muszę zrobić wizualny nadzór. Dokładnie to coś, w stylu tego co umożliwia "Wizualny nadzór" MM Studio pod Windowsa. Bardzo zależy mi abym miał pogląd wszystkich stanowisk zbiorczo(zobacz screena programu MM Studio, tutaj akurat tylko 2 stanowiska są monitorowane), możliwość zdalnego wyłączenia komputera i opcjonalnie przesyłania komunikatów do użytkowników. Program powinien być darmowy (najlepiej otwarto źródłowy) i stosunkowo łatwy w obsłudze, z porządną dokumentacją tego co chcę uzyskać. Oczywiście nie pytam się was jak to zrobić (bo do tego sam chcę dojść) ale jakim programem aby było to łatwe i przyjemne ?
http://img94.imageshack.us/img94/8354/20090723152820.th.jpg

PS: Osobiście nie jestem zwolennikiem takiego monitorowania ale uważam, że to jest lepsze niż całkowite blokowanie na systemie pewnych rzeczy i/lub stron internetowych.

Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-10-29 20:35:50)

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#2  2009-10-30 00:47:18

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Jaki program do wizualnego nadzoru Linuksa?

* wylaczanie zdalne + komunikaty do urzytkownikow -> ssh i zapis do /dev/pts/ zwiaznego z sesja x'ow (zazwyczaj /dev/pts/0)
* zdalny podlad - vlc z przesylem posieci i zrodlem screen:// ... do odbioru vlc z wtyczka umozliwijaca zlozenie kilku zrodel w jeden obrazek (chyba jest standarowo w 1.0 i wyzszych)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2009-10-30 00:57:07

giegiel - Członek DUG

giegiel
Członek DUG

Komunikaty można również wysłać po ssh i użyć do tego gnome-notify, kdialog lub zenity.

#4  2009-10-30 01:02:38

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

giegiel napisał(-a):

Komunikaty można również wysłać po ssh i użyć do tego gnome-notify, kdialog lub zenity.

w tym wypadku trzeba jeszcze ustawic odpowiedni DISPLAY i miec prawo tworzenia okienek na tamtejszej sesji Xow ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#5  2009-10-30 01:07:19

giegiel - Członek DUG

giegiel
Członek DUG

ja zazwyczaj jak tak robię to robię export DISPLAY=:0.0 i działa. Da sie to jakoś sprawdzić jak jest inny numer?

#6  2009-10-30 12:53:44

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

giegiel napisał(-a):

ja zazwyczaj jak tak robię to robię export DISPLAY=:0.0 i działa. Da sie to jakoś sprawdzić jak jest inny numer?

oprocz tego musisz byc albo tym userem co ma x'y albo miec upowanienie przez xhost

#7  2009-10-30 22:59:39

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

sp3cu napisał(-a):

PS: Osobiście nie jestem zwolennikiem takiego monitorowania ale uważam, że to jest lepsze niż całkowite blokowanie na systemie pewnych rzeczy i/lub stron internetowych.

Wiesz, że musisz mieć zgodę usera na to? Inaczej może Cię pozwać i firma się nie wypłaci a Ty stracisz pracę, bo to Twoja w tym brocha (IT)? :)

Ostatnio edytowany przez bns (2009-10-30 23:00:47)

Pozdrawiam,
bns

#8  2009-10-30 23:05:37

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

bns napisał(-a):

Wiesz, że musisz mieć zgodę usera na to? Inaczej może Cię pozwać i firma się nie wypłaci a Ty stracisz pracę, bo to Twoja w tym brocha (IT)? :)

Chyba, że w umowie o prace będzie wzmianka o tym, że stanowiska komputerowe są monitorowane ;]

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#9  2009-10-31 00:01:44

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

NIe w umowie tylko musi nie być to jawne i w czasie przeszkolenia można to powiedzieć. :P Tak samo jak kopia wszystkich e-mail służbowych.

Ale i tak większość programów nie może być brana jako dowód w sądzie :P ale to już mało kto wie :)

Ostatnio edytowany przez djjanek (2009-10-31 00:02:19)

#10  2009-10-31 14:03:56

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

Co nie zmienia faktu, że musi być zgoda ;) Jak nie ma teraz w umowie to będzie musiał aneksować wszystkich.

Pozdrawiam,
bns

#11  2009-10-31 14:34:25

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

bns napisał(-a):

sp3cu napisał(-a):

Nie, nie pracuje w IT. Jestem tylko uczniem pewnej szkoły w której nauczyciel pozwolił zainstalować Linuksa na wszystkich stanowiskach komputerowych. Wiem jak mają skonfigurowaną sieć oraz oprogramowanie na Windowsie dlatego robię wszystko co mogę, aby osiągnąć podobny stan pod GNU/Linuksem. Obecnie na każdym stanowisku jest odpowiednio skonfigurowane środowisko graficzne(w którym jak ktoś coś pozmienia i tak się przywróci do stanu, który ja ustawiłem w /etc/skel/ bo katalog domowy musi być czyszczony) wraz z oprogramowanie do nauki programowania oraz serwerem LAMP który działa na prawach użytkownika(tzn /www). Z tego co się dowiedziałem, to dyrektor szkoły od dawna chciał aby była taka pracownia ale nikt z nauczycieli się za to nie zabrał(wiadomo czemu, mało kto zna i chce poznać ten system). Natomiast dla mnie jest to wspaniały poligon doświadczalny. Praktycznie wszystko już działa tak jak powinno i system jest sprawny do użytku ale muszę się jeszcze pomęczyć z odpowiednikiem wizualnego nadzoru.

bercik jak nazywa się ta wtyczka w VLC która umożliwi złożenie kilku źródeł w jeden obrazek?

PS: Mnie nikt się w szkole nie pytał czy zgadzam się na monitorowanie jak jeszcze o tym nie wiedziałem... dobrze, że nigdzie w miejscach publicznych się nie loguje bo z tego co wyczytałem "wizualny nadzór" może też przechwytywać wciskane klawisze.

Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-10-31 18:15:52)

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#12  2009-10-31 18:18:05

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

bns napisał(-a):

Co nie zmienia faktu, że musi być zgoda ;) Jak nie ma teraz w umowie to będzie musiał aneksować wszystkich.

Nie musi być zgody tylko każdy musi wiedzieć że takie coś jest.

#13  2009-10-31 18:43:24

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Stopka forum