Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Mam sieć LAN składającą się z kilkunastu komputerów i muszę zrobić wizualny nadzór. Dokładnie to coś, w stylu tego co umożliwia "Wizualny nadzór" MM Studio pod Windowsa. Bardzo zależy mi abym miał pogląd wszystkich stanowisk zbiorczo(zobacz screena programu MM Studio, tutaj akurat tylko 2 stanowiska są monitorowane), możliwość zdalnego wyłączenia komputera i opcjonalnie przesyłania komunikatów do użytkowników. Program powinien być darmowy (najlepiej otwarto źródłowy) i stosunkowo łatwy w obsłudze, z porządną dokumentacją tego co chcę uzyskać. Oczywiście nie pytam się was jak to zrobić (bo do tego sam chcę dojść) ale jakim programem aby było to łatwe i przyjemne ?
PS: Osobiście nie jestem zwolennikiem takiego monitorowania ale uważam, że to jest lepsze niż całkowite blokowanie na systemie pewnych rzeczy i/lub stron internetowych.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-10-29 20:35:50)
* wylaczanie zdalne + komunikaty do urzytkownikow -> ssh i zapis do /dev/pts/ zwiaznego z sesja x'ow (zazwyczaj /dev/pts/0)
* zdalny podlad - vlc z przesylem posieci i zrodlem screen:// ... do odbioru vlc z wtyczka umozliwijaca zlozenie kilku zrodel w jeden obrazek (chyba jest standarowo w 1.0 i wyzszych)
Komunikaty można również wysłać po ssh i użyć do tego gnome-notify, kdialog lub zenity.
giegiel napisał(-a):
Komunikaty można również wysłać po ssh i użyć do tego gnome-notify, kdialog lub zenity.
w tym wypadku trzeba jeszcze ustawic odpowiedni DISPLAY i miec prawo tworzenia okienek na tamtejszej sesji Xow ...
ja zazwyczaj jak tak robię to robię export DISPLAY=:0.0 i działa. Da sie to jakoś sprawdzić jak jest inny numer?
giegiel napisał(-a):
ja zazwyczaj jak tak robię to robię export DISPLAY=:0.0 i działa. Da sie to jakoś sprawdzić jak jest inny numer?
oprocz tego musisz byc albo tym userem co ma x'y albo miec upowanienie przez xhost
sp3cu napisał(-a):
PS: Osobiście nie jestem zwolennikiem takiego monitorowania ale uważam, że to jest lepsze niż całkowite blokowanie na systemie pewnych rzeczy i/lub stron internetowych.
Wiesz, że musisz mieć zgodę usera na to? Inaczej może Cię pozwać i firma się nie wypłaci a Ty stracisz pracę, bo to Twoja w tym brocha (IT)? :)
Ostatnio edytowany przez bns (2009-10-30 23:00:47)
bns napisał(-a):
Wiesz, że musisz mieć zgodę usera na to? Inaczej może Cię pozwać i firma się nie wypłaci a Ty stracisz pracę, bo to Twoja w tym brocha (IT)? :)
Chyba, że w umowie o prace będzie wzmianka o tym, że stanowiska komputerowe są monitorowane ;]
NIe w umowie tylko musi nie być to jawne i w czasie przeszkolenia można to powiedzieć. :P Tak samo jak kopia wszystkich e-mail służbowych.
Ale i tak większość programów nie może być brana jako dowód w sądzie :P ale to już mało kto wie :)
Ostatnio edytowany przez djjanek (2009-10-31 00:02:19)
bns napisał(-a):
sp3cu napisał(-a):
Nie, nie pracuje w IT. Jestem tylko uczniem pewnej szkoły w której nauczyciel pozwolił zainstalować Linuksa na wszystkich stanowiskach komputerowych. Wiem jak mają skonfigurowaną sieć oraz oprogramowanie na Windowsie dlatego robię wszystko co mogę, aby osiągnąć podobny stan pod GNU/Linuksem. Obecnie na każdym stanowisku jest odpowiednio skonfigurowane środowisko graficzne(w którym jak ktoś coś pozmienia i tak się przywróci do stanu, który ja ustawiłem w /etc/skel/ bo katalog domowy musi być czyszczony) wraz z oprogramowanie do nauki programowania oraz serwerem LAMP który działa na prawach użytkownika(tzn /www). Z tego co się dowiedziałem, to dyrektor szkoły od dawna chciał aby była taka pracownia ale nikt z nauczycieli się za to nie zabrał(wiadomo czemu, mało kto zna i chce poznać ten system). Natomiast dla mnie jest to wspaniały poligon doświadczalny. Praktycznie wszystko już działa tak jak powinno i system jest sprawny do użytku ale muszę się jeszcze pomęczyć z odpowiednikiem wizualnego nadzoru.
bercik jak nazywa się ta wtyczka w VLC która umożliwi złożenie kilku źródeł w jeden obrazek?
PS: Mnie nikt się w szkole nie pytał czy zgadzam się na monitorowanie jak jeszcze o tym nie wiedziałem... dobrze, że nigdzie w miejscach publicznych się nie loguje bo z tego co wyczytałem "wizualny nadzór" może też przechwytywać wciskane klawisze.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-10-31 18:15:52)
bns napisał(-a):
Co nie zmienia faktu, że musi być zgoda ;) Jak nie ma teraz w umowie to będzie musiał aneksować wszystkich.
Nie musi być zgody tylko każdy musi wiedzieć że takie coś jest.