Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-08-06 10:40:27

lukaz1987 - Członek DUG

lukaz1987
Członek DUG

Kalibracja bateri w laptopie

Witam
Może ktoś się orientuje czy do linuxa jest oprogramowanie do kalibracji baterii.

#2  2009-08-06 10:48:26

Kudzu - 1NF:rM@7iON1SP0vvErr

Kudzu
1NF:rM@7iON1SP0vvErr

Re: Kalibracja bateri w laptopie

KDE3 => kpowersave
KDE4 => ma w sobie daemona Powerdevil i bdb sobie radzi
Gnome => powersaved(daemon) + gnome-power-manager

O to Ci chodzi ?

...software is like sex
it's better when it's free..

#3  2009-08-06 11:36:43

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

co to jest kalibracja baterii? :>

ja to bym na przykład słońce skalibrował, bo ostatnio za mocno świeci

linux regd. user #248790

#4  2009-08-06 11:47:00

lukaz1987 - Członek DUG

lukaz1987
Członek DUG

mnie nie chodzi o oszczędzanie energii tylko o przeprowadzenie kalibracji.

#5  2009-08-06 12:03:08

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

ale co masz na myśli ? - formatowanie baterii ? Kalibracja to pierwsze słyszę

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#6  2009-08-06 12:33:34

lukaz1987 - Członek DUG

lukaz1987
Członek DUG

Pod tym linkiem http://www.notebooki.wroc.pl/artykuly.php?art=23 jest trochłe na  temat kalibracji. W moim przypadku w biosie nie mam takiej funkcji do kalibracji.

#7  2009-08-06 13:49:03

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Większych bzdur dawno nie czytałem. Baterie litowo-jonowe nie mają efektu pamięci - możesz je ładować, rozładować i doładowywać kiedy chcesz.

Czy wyciąganie baterii ma sens?
Najczęściej popełnianym błędem jest wyjmowanie baterii z notebooka w  czasie pracy na zasilaczu. Argumentem za tym jest najczęściej chęć uniknięcia zużywania się ogniw. Błąd! Bateria pozostawiona na dłuższy czas (kilka miesięcy) w bezczynności traci często bezpowrotnie część swojej pojemności. Zamiast zyskać tylko tracimy. Wyjmowanie baterii miało swoje uzasadnienie kiedyś, gdy do zasilania komputerów przenośnych wykorzystywano akumulatory Ni-Cd (niklowo-kadmowe). Ze względu na występujące w nich zjawisko „pamięci” i dodatkowo niedoskonałości układów ładowania, zapobiegano ich przyspieszonej degradacji przez wyjęcie z komputera.
Zjawisko degradacji ogniw wynikające ze zbyt długiego przechowywanie rozładowanych baterii jest problemem nie tylko dla użytkowników komputerów ale głównie dla sklepów przetrzymujących zbyt długo komputery w swoich magazynach.

kolejna bzdura - kiedyś czytałem fajny artykuł na www.elektroda.pl właśnie na temat baterii do laptopów. Można wyciągać i przechowywać - jedyny warunek to naładowaną baterię owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Nie do zamrażalnika, tylko do normalnej komory chłodniczej.
Kwestia bufora energetycznego - miałem kiedyś (starzy forumowicze wiedzą) mały wpadek - gibnęła mi się puszka piwa i pół się wlało przez klawiaturę do środka. Wydarłem kabel od zasilania i lapek żyje do dziś. Nie wyobrażam sobie co by się stało gdyby była jeszcze bateria.
A zresztą ja nie jestem elektryk - jest tu rychu i paru mądrzejszych ode mnie.
Moja rada - używaj laptopa z baterią lub bez i nie wydziwiaj. Wszystko będzie ok.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#8  2009-08-06 14:54:35

lukaz1987 - Członek DUG

lukaz1987
Członek DUG

Dobra rada, ale jak jestem poza domem gdzie nie ma dostępu do instalacji elektrycznej, to lapek poczyma mi tylko 20 min. A w końcu laptop jest przenośnym sprzętem.

#9  2009-08-06 15:11:02

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Bodzio napisał(-a):

kolejna bzdura - kiedyś czytałem fajny artykuł na www.elektroda.pl właśnie na temat baterii do laptopów. Można wyciągać i przechowywać - jedyny warunek to naładowaną baterię owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki.

W instrukcji obsługi do mojego lapka producent zaleca wyjmowanie baterii jeśli dłuższy czas ma pracować na zasilaniu sieciowym i przechowywanie jej w chłodnym miejscu (niekoniecznie lodówce). Ciepło powstające w trakcie użytkowania laptopa skraca żywotność baterii.

Warto zatem zerknąć do instrukcji lub na stronę producenta - może są tam dodatkowe informacje dot. obsługi sprzętu.

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#10  2009-08-06 15:54:11

lukaz1987 - Członek DUG

lukaz1987
Członek DUG

W instrukcji niiewiele mam napisane. tylko tyle jak się ładuje i jakie kontrolki mają świecić. A na stronie producenta nic sensownego nie znalazłem.

#11  2009-08-06 21:01:01

wieszti - Użytkownik

wieszti
Użytkownik

a po co chcesz ja kalibrować ? źle wskazuje poziom naładowania? bo tylko wtedy jest potrzeba kalibracja

jesli bios nie ma takiej funkcji to kalibrujesz poprostu tak: zostawiasz laptopa aż sie sam wyłaczy tylko musisz wyłaczyć wszelkie opcje które ci wyłaczaja hibernuja lub usypiaja system jesli poziom baterii spada ponizej jakiegoś poziomu i potem naładować do pełna, ze dwa razy tak zrób i elektronika "nauczy" się baterii

#12  2009-08-06 23:42:41

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

BTW wracając do czytania instrukcji:  tekst na temat napędu cd/dvd w laptopie: "nie należy umieszczać płyt mających kształt inny niż kolisty oraz mających jakieś skrzywienia etc... gdyż może dojść do pęknięcia płyty, w czasie pracy napędu, następnie jego uszkodzenia, przebicia obudowy napędu i komputera oraz narażenie użytkownika na szkodę na zdrowie, poprzez trafienie fragmentami uszkodzonej płyty, w nie osłoniete części ciała..."

dokładnie nie przytocze treści tej instrukcji, ale tak czy inaczej: lekko poniosła fantazja tłumaczącego na język polski albo samego autora tekstu :)

a co do klibarcji/formatowania: sam nie wiem, w doświadczenia wiem, że 1) w Fujitsu/Siemens'ach baterie siadały po jakimś czasie, głównie z powodu zasilacza, jak mniemam, gdyż prawdopodobnie natężenie (6A) na wyjściu mogło być o wiele za duże dla laptopa. 2) w starym, używanym IBM T22, jest bateria, która uznana została za "słabą". Może i tak jest. Gdyz wskażniki ładowania zawsze wskazują 30% max. Ale jak jest naprawdę nie wiem, bo gdy schodzi do kilku procent, dalej działa bez zarzutu. Osobiście cos bym z tym zrobił, ale nie wiem co i czasu brak.

Pozdr

#13  2009-08-07 00:18:51

lukaz1987 - Członek DUG

lukaz1987
Członek DUG

Trzy razy przeprowadziłem proces doszczętnego rozładowania i naładowania baterii i to nic nie dało. Z wyniku polecena

Kod:

cat /proc/acpi/battery/BAT1/info

Kod:

present:                 yes
design capacity:         4000 mAh
last full capacity:      4000 mAh
battery technology:      rechargeable
design voltage:          14800 mV
design capacity warning: 400 mAh
design capacity low:     120 mAh
capacity granularity 1:  264 mAh
capacity granularity 2:  3780 mAh
model number:            PA3465U 
serial number:           3658Q
battery type:            Li-Ion
OEM info:                TOSHIBA

myślę że baterię jeszcze da się podratować.

#14  2009-08-07 01:41:32

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

paoolo napisał(-a):

BTW wracając do czytania instrukcji:  tekst na temat napędu cd/dvd w laptopie: "nie należy umieszczać płyt mających kształt inny niż kolisty oraz mających jakieś skrzywienia etc... gdyż może dojść do pęknięcia płyty, w czasie pracy napędu, następnie jego uszkodzenia, przebicia obudowy napędu i komputera oraz narażenie użytkownika na szkodę na zdrowie, poprzez trafienie fragmentami uszkodzonej płyty, w nie osłoniete części ciała..."

to taki disclaimer dla amerykanów ;)

formatować to można twarde dyski. akumulatory się formuje i jest to wykonywane już w fabryce. jednak nigdy nie wiadomo, ile twój lapek leżał w jakimś zakurzonym magazynie i dlatego producent zaleca procedurę 3 pełnych ładowań i rozładowań. procedurę tą można sobie powtarzać dowolną ilość razy w każdym momencie i w zasadzie warto pamiętać o tym, że jak ładujesz, to ładuj do końca, a jak rozładowujesz, to też do końca.

jeżeli uważasz, że twoja bateria za krótko trzyma, to kup nową. nie ma żadnych cudownych sztuczek na regenerację baterii.

w szczególności należy unikać tzw. głębokiego wyładowania, tzn. kiedy bateria padnie, to nie próbuj na chama włączać lapciaka, bo "muszę zrobić jeszcze tylko jedną rzecz".

z tą kalibracją to chyba chodzi o to, że trzeba nauczyć program, jak szybko bateria się rozładowuje, tak aby był on w stanie oszacować pozostały czas do wyczerpania baterii. ale to pełni wyłącznie funkcję informacyjną dla usera, nie ma żadnego wpływu na samą baterię.

linux regd. user #248790

#15  2009-08-07 12:23:57

lukaz1987 - Członek DUG

lukaz1987
Członek DUG

Zgadza się rychu dzisiaj zamówiłem nową baterię koszt niemały bo 230zł, ale co zrobić wiecznie przy ładowarce nie będę siedział.

Edit
Nowa bateria trzyma 2 godziny, bez porównania ze starą baterią.

Ostatnio edytowany przez lukaz1987 (2009-08-09 15:43:22)

Stopka forum