Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Może ktoś się orientuje czy do linuxa jest oprogramowanie do kalibracji baterii.
KDE3 => kpowersave
KDE4 => ma w sobie daemona Powerdevil i bdb sobie radzi
Gnome => powersaved(daemon) + gnome-power-manager
O to Ci chodzi ?
co to jest kalibracja baterii? :>
ja to bym na przykład słońce skalibrował, bo ostatnio za mocno świeci
mnie nie chodzi o oszczędzanie energii tylko o przeprowadzenie kalibracji.
ale co masz na myśli ? - formatowanie baterii ? Kalibracja to pierwsze słyszę
Pod tym linkiem http://www.notebooki.wroc.pl/artykuly.php?art=23 jest trochłe na temat kalibracji. W moim przypadku w biosie nie mam takiej funkcji do kalibracji.
Większych bzdur dawno nie czytałem. Baterie litowo-jonowe nie mają efektu pamięci - możesz je ładować, rozładować i doładowywać kiedy chcesz.
Czy wyciąganie baterii ma sens?
Najczęściej popełnianym błędem jest wyjmowanie baterii z notebooka w czasie pracy na zasilaczu. Argumentem za tym jest najczęściej chęć uniknięcia zużywania się ogniw. Błąd! Bateria pozostawiona na dłuższy czas (kilka miesięcy) w bezczynności traci często bezpowrotnie część swojej pojemności. Zamiast zyskać tylko tracimy. Wyjmowanie baterii miało swoje uzasadnienie kiedyś, gdy do zasilania komputerów przenośnych wykorzystywano akumulatory Ni-Cd (niklowo-kadmowe). Ze względu na występujące w nich zjawisko „pamięci” i dodatkowo niedoskonałości układów ładowania, zapobiegano ich przyspieszonej degradacji przez wyjęcie z komputera.
Zjawisko degradacji ogniw wynikające ze zbyt długiego przechowywanie rozładowanych baterii jest problemem nie tylko dla użytkowników komputerów ale głównie dla sklepów przetrzymujących zbyt długo komputery w swoich magazynach.
kolejna bzdura - kiedyś czytałem fajny artykuł na www.elektroda.pl właśnie na temat baterii do laptopów. Można wyciągać i przechowywać - jedyny warunek to naładowaną baterię owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Nie do zamrażalnika, tylko do normalnej komory chłodniczej.
Kwestia bufora energetycznego - miałem kiedyś (starzy forumowicze wiedzą) mały wpadek - gibnęła mi się puszka piwa i pół się wlało przez klawiaturę do środka. Wydarłem kabel od zasilania i lapek żyje do dziś. Nie wyobrażam sobie co by się stało gdyby była jeszcze bateria.
A zresztą ja nie jestem elektryk - jest tu rychu i paru mądrzejszych ode mnie.
Moja rada - używaj laptopa z baterią lub bez i nie wydziwiaj. Wszystko będzie ok.
Dobra rada, ale jak jestem poza domem gdzie nie ma dostępu do instalacji elektrycznej, to lapek poczyma mi tylko 20 min. A w końcu laptop jest przenośnym sprzętem.
Bodzio napisał(-a):
kolejna bzdura - kiedyś czytałem fajny artykuł na www.elektroda.pl właśnie na temat baterii do laptopów. Można wyciągać i przechowywać - jedyny warunek to naładowaną baterię owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki.
W instrukcji obsługi do mojego lapka producent zaleca wyjmowanie baterii jeśli dłuższy czas ma pracować na zasilaniu sieciowym i przechowywanie jej w chłodnym miejscu (niekoniecznie lodówce). Ciepło powstające w trakcie użytkowania laptopa skraca żywotność baterii.
Warto zatem zerknąć do instrukcji lub na stronę producenta - może są tam dodatkowe informacje dot. obsługi sprzętu.
W instrukcji niiewiele mam napisane. tylko tyle jak się ładuje i jakie kontrolki mają świecić. A na stronie producenta nic sensownego nie znalazłem.
a po co chcesz ja kalibrować ? źle wskazuje poziom naładowania? bo tylko wtedy jest potrzeba kalibracja
jesli bios nie ma takiej funkcji to kalibrujesz poprostu tak: zostawiasz laptopa aż sie sam wyłaczy tylko musisz wyłaczyć wszelkie opcje które ci wyłaczaja hibernuja lub usypiaja system jesli poziom baterii spada ponizej jakiegoś poziomu i potem naładować do pełna, ze dwa razy tak zrób i elektronika "nauczy" się baterii
BTW wracając do czytania instrukcji: tekst na temat napędu cd/dvd w laptopie: "nie należy umieszczać płyt mających kształt inny niż kolisty oraz mających jakieś skrzywienia etc... gdyż może dojść do pęknięcia płyty, w czasie pracy napędu, następnie jego uszkodzenia, przebicia obudowy napędu i komputera oraz narażenie użytkownika na szkodę na zdrowie, poprzez trafienie fragmentami uszkodzonej płyty, w nie osłoniete części ciała..."
dokładnie nie przytocze treści tej instrukcji, ale tak czy inaczej: lekko poniosła fantazja tłumaczącego na język polski albo samego autora tekstu :)
a co do klibarcji/formatowania: sam nie wiem, w doświadczenia wiem, że 1) w Fujitsu/Siemens'ach baterie siadały po jakimś czasie, głównie z powodu zasilacza, jak mniemam, gdyż prawdopodobnie natężenie (6A) na wyjściu mogło być o wiele za duże dla laptopa. 2) w starym, używanym IBM T22, jest bateria, która uznana została za "słabą". Może i tak jest. Gdyz wskażniki ładowania zawsze wskazują 30% max. Ale jak jest naprawdę nie wiem, bo gdy schodzi do kilku procent, dalej działa bez zarzutu. Osobiście cos bym z tym zrobił, ale nie wiem co i czasu brak.
Pozdr
Trzy razy przeprowadziłem proces doszczętnego rozładowania i naładowania baterii i to nic nie dało. Z wyniku polecena
cat /proc/acpi/battery/BAT1/info
present: yes design capacity: 4000 mAh last full capacity: 4000 mAh battery technology: rechargeable design voltage: 14800 mV design capacity warning: 400 mAh design capacity low: 120 mAh capacity granularity 1: 264 mAh capacity granularity 2: 3780 mAh model number: PA3465U serial number: 3658Q battery type: Li-Ion OEM info: TOSHIBA
myślę że baterię jeszcze da się podratować.
paoolo napisał(-a):
BTW wracając do czytania instrukcji: tekst na temat napędu cd/dvd w laptopie: "nie należy umieszczać płyt mających kształt inny niż kolisty oraz mających jakieś skrzywienia etc... gdyż może dojść do pęknięcia płyty, w czasie pracy napędu, następnie jego uszkodzenia, przebicia obudowy napędu i komputera oraz narażenie użytkownika na szkodę na zdrowie, poprzez trafienie fragmentami uszkodzonej płyty, w nie osłoniete części ciała..."
to taki disclaimer dla amerykanów ;)
formatować to można twarde dyski. akumulatory się formuje i jest to wykonywane już w fabryce. jednak nigdy nie wiadomo, ile twój lapek leżał w jakimś zakurzonym magazynie i dlatego producent zaleca procedurę 3 pełnych ładowań i rozładowań. procedurę tą można sobie powtarzać dowolną ilość razy w każdym momencie i w zasadzie warto pamiętać o tym, że jak ładujesz, to ładuj do końca, a jak rozładowujesz, to też do końca.
jeżeli uważasz, że twoja bateria za krótko trzyma, to kup nową. nie ma żadnych cudownych sztuczek na regenerację baterii.
w szczególności należy unikać tzw. głębokiego wyładowania, tzn. kiedy bateria padnie, to nie próbuj na chama włączać lapciaka, bo "muszę zrobić jeszcze tylko jedną rzecz".
z tą kalibracją to chyba chodzi o to, że trzeba nauczyć program, jak szybko bateria się rozładowuje, tak aby był on w stanie oszacować pozostały czas do wyczerpania baterii. ale to pełni wyłącznie funkcję informacyjną dla usera, nie ma żadnego wpływu na samą baterię.
Zgadza się rychu dzisiaj zamówiłem nową baterię koszt niemały bo 230zł, ale co zrobić wiecznie przy ładowarce nie będę siedział.
Edit
Nowa bateria trzyma 2 godziny, bez porównania ze starą baterią.
Ostatnio edytowany przez lukaz1987 (2009-08-09 15:43:22)