Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie wiem czy w ostatnim dniu czerwca taka wiadomość ale zawsze to coś:
http://www.tvs.pl/informacje/12332/
Ps.
I równoległy wątek.
fnmirk napisał(-a):
Nie wiem czy w ostatnim dniu czerwca taka wiadomość ale zawsze to coś:
http://www.tvs.pl/informacje/12332/
Ps.
I równoległy wątek.
Czy taka wiadomość co? :)
czadman napisał(-a):
Czy taka wiadomość co?
Powinno być:
fnmirk nie napisał(-a):
Nie wiem czy w ostatnim dniu czerwca taka wiadomość jest właściwa ale zawsze to coś...
Świetnie, jednak nadal można pokładac wiarę w ludzkość. Jeden człowiek przyczynił się do wprowadenia Linuksa do szkół w całym miescie :D Dla mnie bomba ;)
Zaproponowałem w swojej szkole równoległą instalacje Linuksa(na kilku stanowiskach dla testu) i skończyło się na "dobrze, fajny pomysł" a kiedy pytałem o szczegóły miałem wrażenie, że rozmawiam z murem.
Powiem tak, niejeden uczeń który używa Linuksa chciałby go popularyzować w swojej szkole ale mentalność nauczycieli jest silną barierą - nie zamierzam się prosić.
sp3cu napisał(-a):
Powiem tak, niejeden uczeń który używa Linuksa chciałby go popularyzować w swojej szkole ale mentalność nauczycieli jest silną barierą - nie zamierzam się prosić.
to nie tak - nauczyciele w większości nie znają linuxa. Nie może być tak aby uczeń był mądrzejszy od nauczyciela, to poniżej jego godności.
Kiedyś na forum psychologicznym była fajna dyskusja o podejściu nauczycieli do dzieci genialnych. Nauczyciele zamiast im pomóc, to się ich normalnie boją. A kończy się zazwyczaj na wniosku o skierowanie dziecka do szkoły specjalnej - ale nie tej dla lepszych, tylko do takiej dla dzieci z downem i innymi ograniczeniami.
Polski system edukacyjny musi dorosnąć, zresztą nie tylko on. Gdzie są autostrady ????
Bodzio napisał(-a):
to nie tak - nauczyciele w większości nie znają linuxa. Nie może być tak aby uczeń był mądrzejszy od nauczyciela, to poniżej jego godności.
Chciałem identycznie napisać ale stwierdziłem, że nie ma sensu. Wiemy dobrze jak jest i niestety dużo na to się nie poradzi.
Najlepiej jest stwierdzić: ,,nie da się'', ,,no co ja mogę zrobić'' itp. Czasami należy spróbować konsekwentnie i pod prąd.
fnmirk napisał(-a):
Najlepiej jest stwierdzić: ,,nie da się'', ,,no co ja mogę zrobić'' itp. Czasami należy spróbować konsekwentnie i pod prąd.
Przecież nie powiedziałem "nie da się" tylko "dużo się na to nie poradzi". Próbowałem coś zmienić a dupy lizać nauczycielowi nie mam zamiaru.
EDIT: Właśnie wskoczyło mi 5 debianków ;-))
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-06-30 23:34:58)
@ tgR - ja też byłem w klasie mat-fiz i kolega nam całki wykładał, na zajęciach z fizyki sami układaliśmy program i mieliśmy system akademicki - tzn. wykłady i ćwiczenia. Wtedy to się nazywało układ eksperymentalny. Ech, gdzie te czasy :)
Zgadzam się z tym co piszesz, ale rzeczywistość jest podła niestety. Uczniowie ze wsi nie mają żadnych szans - może te komunistyczne punkty "za pochodzenie" to nie był taki głupi pomysł.
Wracając do meritum - linuksa do szkół (większości) nie wprowadzisz, ale może szansą będzie kryzys, bo brak kasy na legalne oprogramowanie może wymusić instalację linuksa i powolne wdrażanie.
Gorzej jak zamiast oszczędzać na oprogramowaniu to zaczną na sprzęcie a są do tego zdolni.
W wile szkołach komputery są tak stare, że się w pale nie mieści.
W moim LO miałem dwie sale komputerowe: starą i nową. W LO nie było klasy informatycznej, więc nie wiem na czym polegał podział, która klasa w której sali miała zajęcia. Mi się trafiła stara :/
tgR napisał(-a):
Bodzio napisał(-a):
@ tgR... ale może szansą będzie kryzys, bo brak kasy na legalne oprogramowanie może wymusić instalację linuksa i powolne wdrażanie.
...
no ale madrze gadasz ... ze chyba tylko kryzys moze ich zmusic(?) do instalacji wolnego oprogramowania
Hehe widać, że nie macie pojęcia jak to wygląda od środka. Kryzys dotyka prywatne firmy, a szkoła pracownie i tak dostanie (chociaż M$ by miał im cenę spuścić co dla nich nie jest problemem). A ty zapłacisz więcej za fajki - i gitara (ja nie pale hehhe).
Poza tym te pracownie są w bardzo dużym stopniu finansowane przez EFS więc to UE ma tak naprawdę dużo do powiedzenia co i jak.
Kolejną kwestią są sami nauczyciele, ehh co tu wam powiedzieć. Jak to jakiś czas do mnie nauczyciel informatyki powiedział "w szkołach nie ma informatyków tylko matematycy przerobieni na informatyków" i to jest święta prawda. Jest ich chyba ok 60-80%.
I na koniec jeszcze słowo do kolegi fnmirk co pisał, że trzeba uparcie wdrażać, a wam się nie chcę - nikt nie będzie umierał za ideały w pracy.
Wyobraź sobie taką sytuacje, że zaczynasz pracę w jakiejś firmie, jesteś zwolennikiem Linuksa i od razu chcesz tam wszystko przerobić. Dyrektor mówi Ci że dobrze, ale jak to nie wypali to Ty za to bekniesz. I co? Narazisz swoją wypłatę za idee? Co potem powiesz jak coś będzie nie działało "spokojnie, rozwiąże ten problem, napisałem już o nim na forum i czekam na dopowiedz" hehehe powodzenia.
Takie rzeczy to możesz sobie w domu robić. Powiesz, że gdybym dokładnie wiedział co i jak robić to bym nie miał takich sytuacji, ale ja dokładnie wiem, że one będą bo znam sytuacje i Linuksa. Już to widze jak administracja pracuje na OpenOffice a zwłaszcza jak Impress zastępuje PowerPoint, bo Write to jeszcze da rade.
A najlepiej sobie wyobrażam jak firmy tworzące oprogramowanie dla szkół tworzą wersje dla Linuksa. Poza tym szkoły są powiązane z cała oświatą więc to musi ze sobą grać.
grzesiek, pewnie przeczytasz moją wypowiedź w innym temacie. Podaję odnośnik dla innych:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=96775#96775
Dodam tylko, że społeczność użytkowników wolnego oprogramowania potrzebuje w swoich szeregach więcej polonistów i prawników aby Linux był nauczany i używany w szkole szkolnictwie.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-07-01 12:56:23)