Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam, mam problem jak w temacie podczas ladowania się kompa moim oczom ukazuję się taki oto komunikat i rażące info failed. Dzieje się tak od razu po konfiguracji. Będę wdzięczny za podpowiedzi :)
debian:/home/rafaloo# firestarter
Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 key
(firestarter:8697): Gtk-WARNING **: cannot open display: :0
Ostatnio edytowany przez rafaloo (2009-06-20 19:54:05)
Hmmm coś jakby nie miał dostępu do X'owej sesji... a próbowałeś poprzez (jako zwykły user)
sudo firestarter
??
Jak nie pomoże to tutaj jest chyba (lepsze) rozwiązanie:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=166863& … -MAGIC-COOKIE
P.S
Cała minuta szukania w googlu... ;]
Ostatnio edytowany przez Huk (2009-06-20 20:04:21)
rafaloo próbujesz uruchomić program z interfejsem graficznym jako root, a to w normalny sposób w Debianie jest niewykonalne.
Spróbuj tak wpisując polecenie w terminalu jako zwykły użytkownik:
su-to-root -c firestarter
Poproszony o hasło, wpisz hasło roota i naciśnij enter.
Hasło wpisz pomimo tego, że nic na ekranie nie będzie się wyświetlać (wpisywane hasło jest ukryte).
Jak nie wykonalne jak JA robię z firestarterem tak non stop ;]? Realnie to to zależy od damona X. XDM i KDM jak dobrze pamiętam mają standardowo zabronione uruchamianie aplikacji graficznych z roota, ale z GDM działa wszystko normalnie niezależnie od tego czyś root czy zwykły user.
Tak swoją drogą zapomniałem dodać – jeżeli firestarter jest ustawiony standardowo, a rafaloo korzysta z Neo za pomocą modemu ppp (ok, protokołu ppp – wiadomo o co chodzi) to firestarter zawsze będzie podczas botowania wypisywał failed – ponieważ łącze które jest standardowo łączem internetowym(PPP) jest podczas botowania niedostępne – jednakże na standardowych ustawieniach powinien się załączyć podczas wdzwaniania. Jeżeli taka sytuacja miała miejsce to wszystko jest good i żadne zmiany nie są potrzebne – oczywiście inna bajka jeżeli rafaloo nie skonfigurował jeszcze firestartera wtedy próbować rad z tego tematu ;]
Ostatnio edytowany przez Huk (2009-06-20 23:05:07)