Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2009-04-06 19:35:18

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Re: [solved] Praca inżynierska ;)

skotx napisał(-a):

Odświeżam temat  :/

Nie znalazłem konsultanta odnośnie wirtualizacji bleeee Ale za to znalazłem z sieci, routing i innych paskudztw.

Szkoda, ze nie udalo sie cos z virtualizacji wykombinowac - bardzo ciekawy temat. Nie glupim tematem bylo by napisac jakis fajny ficzer do kernela Linuksa - o ile lubisz klepac w C.
Co do samych sieci to osobiscie mnie by to nie ruszalo - dlaczego ? A dlatego, ze na rynku kolesi od "drutow" jest juz multum 80% z nich ma CCNA a i zarobki sieciowcow sa raczej przecietne.
Jak juz sie bawic to siebawic w to w czym jest kasa (bazy danych + java) ew. cos z bezpieczenstwa.
Powodzenia.

#27  2009-04-06 19:43:04

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

skotx, a może coś o QoS ?? Temat dość spory, mógłbyś się pokusić o porównanie dostępnych algorytmów i ewentualnie zaproponowanie własnego - no i oczywiście porównanie go z gotowymi rozwiązaniami...

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#28  2009-04-06 19:50:36

skotx - Członek DUG

skotx
Członek DUG

debianus_userus
No właśnie wolałem zrobić o tej wirtualizacji, ale wyszło jak wyszło i dupa blada.  Nie lubię programować ogólnie i tu jest cały problem. W zasadzie zostają mi tylko sieci. Co do zarobków to nie wiem, nie orientuje się obecnie co się dzieje w IT. Może coś wymyślę...

winnetou
No to też by mogło być w zasadzie, ale nie wiem czy zrobiłbym własny algorytm. Tematów jest sporo z qos, ale jest w tym problem że przeważnie nie wiem co zrobić w części praktycznej, żeby to miało jakiś sens,
Na razie to mam rozp... w głowie i nie wiem kompletnie za co się brać.

EDIT:
Dobra, temat pracy zaakceptowany przez konsultanta i promotora:
Informatyzacja małej firmy oparta wyłącznie na oprogramowaniu open source.

Chyba się wjebałem w temat rzekę, ale może podołam ;)

Ostatnio edytowany przez skotx (2009-04-12 11:52:11)

Jeśli mam wysłuchiwać czyichś poglądów, to niech będą one wypowiedziane w formie twierdzącej, wątpliwości sam mam dosyć.

#29  2009-04-14 21:24:11

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

skotx napisał(-a):

EDIT:
Dobra, temat pracy zaakceptowany przez konsultanta i promotora:
Informatyzacja małej firmy oparta wyłącznie na oprogramowaniu open source.

Chyba się wjebałem w temat rzekę, ale może podołam ;)

Temat spoko, daje ogromne mozliwosci manewru. Na pewno dasz sobie z nim rade.
Szkoda, ze mi nie bylo dane wybierac sobie samemu temat pracy... :)

#30  2009-04-14 22:07:11

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

widać co kraj, to obyczaj - u mnie konsultanta nie wpisuje się wcale, albo się go wpisuje dla sztuki :]

ostatnio gadałem z jednym doktorkiem to się żalił, że uczelnia nie chce im płacić za prowadzenie dyplomantów, tak jak to robiła jeszcze parę lat nazad. chyba stąd właśnie powszechna niechęć do promowania prac, bo roboty dodatkowej sporo (trzeba w końcu przeczytać te wszystkie wypociny i je na trzeźwo ocenić), a kasa z tego mikra.

linux regd. user #248790

#31  2009-04-15 19:10:56

skotx - Członek DUG

skotx
Członek DUG

debianus_userus Najgorsze jest to jak promotor narzuca temat pracy. Ja mam o tyle dobrze że nie robi mi niepotrzebnych problemów i idzie mi na ręke.
Na na ten temat  coś się wymyśli, mam też nadzieję że w tym będzie też sporo o wirtualizacji :D Na razie brak czasu na obmyślenie wstępnego planu i przetestowanie kilku rzeczy.
Akurat ja mam konsultanta dosyć dobrego, ma praktyczne pojęcie o sieciach i świetny kontakt  z nim jest  tak że nie ma co narzekać. Ale co się nabiegałem i nawkur.. to szkoda gadać.

rychu gdyby promotorom nie płacili to nie promowali by żadnych prac, bo mało kto robi coś za darmo (albo za małą kasę). Konsultanci faktycznie robią to jako wolontariat.
A z tym czytaniem prac to rzeczywiście mają przjeb.. ;]

Jeśli mam wysłuchiwać czyichś poglądów, to niech będą one wypowiedziane w formie twierdzącej, wątpliwości sam mam dosyć.

#32  2009-04-15 22:44:56

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

skotx Ostatnio gadałem z kilkoma doktorkami na uczelni - wahałem się z wyborem promotora - dla jednego wyskrobałem kilka skryptów bashowych także spokojnie sobie gadamy jak równy z równym i wg najnowszych wytycznych z komisji akredytacyjnych to godziny spędzone na konsultacjach z dyplomantem są tak zwanymi godzinami "nietwórczymi" za które nie należy się wynagrodzenie dodatkowe a moją to w obowiązkach, także niestety rychu ma w tym wypadku rację. Gość musi siedzieć z dyplomantom, niejednokrotnie podyktować mu co i jak ma napisać (bo nie oszukujmy się zdarzają się i tacy których trzeba za rączkę poprowadzić) bo to należy do jego obowiązków a innych guzik to interesuje, że musi to robić po godzinach pracy. Co prawda w etacie ma coś takiego jak godziny konsultacji ale na ogół nie wystarczają żeby "obrobić" wszystkich studentów i dyplomantów więc siedzi sobie taki doktorek po godzinach i całe guzik z tego ma ;]

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

Stopka forum