Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
jak odczytać komunikaty z zamykania systemu ? Coś po ostatnich aktualizacjach mi się dziwnego dzieje. Podczas zamykania systemu dodtaję komunikat -> error związany z DHCP i networkmanager. Za szybko aby przepisać. Jak komunikaty przelecą to system się wiesza i nie wyłącza maszyny.
Witajcie w Nowym Roku :)
Próbowałeś z konsoli wyłączyć DHCP? Czy wtedy tez masz jakieś błędy? Z networkmanagerem podobnie. Może wtedy będzie czas odczytać komunikaty :) Syslog nic nie zarejestrował?
jak wyłączę z konsoli to zamykanie systemu - OK
w syslogu, debugu, kernlogu i messages - nie być NIC :)
Hmm, próbowałeś coś z googla - dhcp+networkmanager. Może wśród tego co pokaże będzie coś co pojawia się u Ciebie.
Skoro nie można przepisać to spróbuj zdjęcie zrobić... Albo tym
fbgrab -s 10 /home/Bodzio/boot.png &> /dev/null &
(dodać do skryptów "startowych", o ile posiada/używa się buforu ramek)
Albo komórką.
Ewentualnie jeszcze można by jeszcze równolegle odpalić "ps aux" (do pliku) i niech pokaże który to proces nie chce się zakończyć.
Akurat demon DHCP nie wymaga zamykania. U mnie w zasadzie nie ma skryptów "startowych"na wyłączenie komputera, tak więc DHCP nie zamykam i wszystko ładnie działa. Tego drugiego nie posiadam, ale wątpię by trzeba było to specjalnie zamykać.
Skoro z konsoli się wyłącza to błąd raczej gdzie indziej siedzi.
Networkmanager ostatnio lubił na różnych dystrybucjach czynić fochy.
Spróbuj go wywalić całkowicie.
Przecież cała konfigurację dhcp z palca zrobisz.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-01-02 12:19:09)
Pewnie znowu się wygłupię, ale
w syslogu, debugu, kernlogu i messages - nie być NIC :)
jesteś root'em/ w grupie adm?
pffff lisku to jest "The Bodzio" on ma roota nawet w lodowce . srry za offtop
Domyślam się, w lodówce root'a a na gg opa , co nie zmienia faktu że jest tylko człowiekiem ^^ każdy z nas zaliczył wtopę. Dobra, koniec oftopu, do rzeczy. Jest w /etc/init.d takie coś jak bootlogd. Fajnie byłoby
//etc/default/bootlogd napisał(-a):
# Run bootlogd at startup ?
BOOTLOGD_ENABLE=Yes
i
sudo update-rc.d stop-bootlogd remove
, zrebootować i sprawdzić troszkę przerośnięty /var/log/bootlog.
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2009-01-02 13:20:20)
BOOTLOGD_ENABLE=Yes zapisuje logi ze startu systemu. Mnie chodzi o zamykanie systemu.
Teraz akurat system zamknął się prawidłowo, pomimo to wywalam networkmanagera bo mi do szczęścia niepotrzebny. I jeszcze dwie ciekawostki:
- jak wyjmę kabelek od routera to system zawsze zamknie się prawidłowo.
- kabel sieciowy mi pękł (osłonka) i druty wylazły na wierzch - czy to ma jakiś wpływ ? - sieć działa ok.
1. przewijanie konsoli mozna zatrzymac/wznawiac przy pomocy scroll lock ... oraz [Ctrl]+[s]/[Ctrl]+[q]
2. mozesz w sktypcie wykonywanym po problematycznym wstawic na poczatki /bin/bash lub inny spowalniacz - wtedy przwijanie zatrzyma sie samoczynnie na tym spowalniaczu
3. mozesz wystawic konsole na port szeregowy i przy pomocy drugiego kompa zapisac co wyrzuca ...
BOOTLOGD_ENABLE=Yes zapisuje logi ze startu systemu. Mnie chodzi o zamykanie systemu.
bootlogd zapisuje komunikaty które pojawiają się na vt1. Jeśli go nie zatrzymasz poprzez
sudo update-rc.d stop-bootlogd remove
to będzie zapisywał wszystko, aż do restartu.
lis6502 napisał(-a):
bootlogd zapisuje komunikaty które pojawiają się na vt1. Jeśli go nie zatrzymasz poprzez
już sprawdzam
...sudo - nie używam, to nie ubuntu :)
OT:
sudo - nie używam, to nie ubuntu :)
to nie ubuntu, ale szybciej i zgrabniej jest napisać na przykład
sudo synaptic
czy
sudo kedit /etc/X11/xorg.conf
niż bawić się w kdesu, gksu czy inne su-podobne wynalazki - IMHO.
edit: u mnie sudo ma jeszcze jedną zaletę
lis6502@Nexus:/etc$ sudo cat sudoers # /etc/sudoers # # This file MUST be edited with the 'visudo' command as root. # # See the man page for details on how to write a sudoers file. # Defaults env_reset # Host alias specification # User alias specification # Cmnd alias specification # User privilege specification root ALL=(ALL) ALL # Uncomment to allow members of group sudo to not need a password # (Note that later entries override this, so you might need to move # it further down) %sudo ALL=NOPASSWD: ALL
przy takiej konfiguracji jak ta
lis6502@Nexus:/etc$ id uid=1000(lis6502) gid=1000(lis6502) grupy=4(adm),20(dialout),24(cdrom),25(floppy),27(sudo),29(audio),44(video),46(plugdev),50(staff),125(vboxusers),1000(lis6502)
piszę
sudo rm -rf /
i nie martwię się o hasło ^^.
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2009-01-02 14:44:29)
marcusdavidus napisał(-a):
pffff lisku to jest "The Bodzio" on ma roota nawet w lodowce . srry za offtop
offtop: a myslalem ze tylko ja umiem zamknac rozsypujaca sie lodowke po pijaku :D
Dobra - networkmanager wywalony i wszystko ok :)
sudo synaptic tak samo szybko jak su-to-root -c synaptic
sudo synaptic tak samo szybko jak su-to-root -c synaptic
A jednak nie
lis6502@Nexus:/etc$ su-to-root -c synaptic About to execute synaptic. This command needs root privileges to be executed. Using su... Enter root password at prompt. Hasło:
Wyższość sudo nad su-to-root:
-nie wymaga hasła
-inwokacja jest dużo krótsza i mniej skomplikowana
-programy 'podXowe' działają z buta (wpisuję sudo kedit i mam).
Nie ma wyższości - jest tylko praktyczne podejście do umiejętności korzystania z jednego lub drugiego. Konto root też można ustawić bez potrzeby używania hasła.
ja tam mam nieaktywne konta root i na debku i na gentoo :P wsio robie przez sudo ale nie wylaczylem hasla
pozatym zawsze mozna zrobic sudo su