Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Przy włączeniu windy następuje sprawdzenie dysków, przynajmniej raz w ciągu dnia podczas użytkowania tego systemu przez domowników.
Robiłem dochodzenie co może być tego przyczyną ale poległem. Włączałem linuksa, wyłączałem, a następnie włączałem windę ale jak nazłość wtedy dysków nie sprawdzało, włączałem widne, wyłączałem i znowu włączałem i nic. Domownicy jednak prawie zawsze mają sprawdzane dyski po włączeniu kompa.
Z tego co mi się udało zauważyć to nie naprawia żadnych błędów a nawet chyba takowych nie znajduje (mogę się mylić)
Czy to dysk pada?
Jak to sprawdzić?
Ostatnio edytowany przez korbol (2008-12-22 21:22:44)
wyłączyć scandiska sie nie da da sie zmienić czas ten 10'o sekundowy przed jego właczeniem .. jak sprawdzić przyczyne ... na pewno wyaczasz komputer po bożemu ?
1) mając partycję fat32 zaczyna się Tobie sypać struktura plików najlepiej format ( nie znalazłem na razie lepszego rozwiązania)
2) mając partycję NTFS :
- czy na pewno poprawnie zamykany jest system
- czy nie masz jakiś problemów z zapisem (sprawdź w logach windy)
- po zakończonym skanowaniu sprawdz czy nie masz złych sektorów (chyba bad sektor czy jakoś tak)
Ja bym zaczął od wymuszenia przeskanowania dysków wszystkich (fat32 i ntfs) ale z pod windy i defragmentacji (najlepiej programem firmy symantec)
djjanek napisał(-a):
najlepiej programem firmy symantec
To się proszę Pana nazywa nieuzasadniona reklama czy jakoś tak ;) (oczywiście to jest żart :D).
W Windows XP, jak nie zmieniałeś tego, masz coś takiego jak odzyskanie systemu oraz logi z jego zamykania (chyba tak się to nazywa). Przejrzyj je powinna w nich być informacje jak system pracował w ostatnim czasie. Źle działające sesje zaznaczone są bodajże na czerwone (jak coś to proszę o uzupełnienie, rzadko mam dostęp do Windowsa) i w nich może być napisane co było powodem błędnego działania systemu.
Sprawdzenie i defragmentacja dysku oraz usunięcie śmieci jest zabiegiem jak najbardziej wskazanym i koniecznym.
fnmirk napisał(-a):
djjanek napisał(-a):
To się proszę Pana nazywa nieuzasadniona reklama czy jakoś tak ;) (oczywiście to jest żart :D).
to sie zwie krypto-reklama :)
nie wiem czy to moze byc powodem, ale Win ma taki zamiennik cron'a: harmonogram zadan czy cóś
Ostatnio edytowany przez paoolo (2008-12-23 14:18:59)
paoolo napisał(-a):
fnmirk napisał(-a):
djjanek napisał(-a):
to sie zwie krypto-reklama :)
nie wiem czy to moze byc powodem, ale Win ma taki zamiennik cron'a: harmonogram zadan czy cóś
To nie żadna crypto reklama tylko firma dobre narzędzia do obsługi dysku stworzyła. Nie pracowałem na lepszych pod Winde. (nie polecam antywirusa ani firewalla tej firmy)
Co do Cron'a tak jest harmonogram zadań ale jak dobrze kojarzę to zdarzenia tak jak w cronie uruchamiają się według schematu czasowego podczas pracy, a tutaj zawsze podczas uruchamiania.
djjanek: jest taka opcja w tym Win'owskim Cronie: uruchom na starcie, bo sam kiedys zalaczalem
A dzieje się tak przy resecie Windowsa? W sensie: windujesz sobie jak bill przykazał, potem reboot znowu pod windę; czasem ntfs-3g może nie 'domknąć' partycji przy odmontowaniu i jaja się robią, tzn dane są w porządku, tylko 'sektory informacyjne'(proszę o pomoc xD) nie są poprawnie zapisywane.
Drodzy windowsożercy!
Dziękując za liczne odpowiedzi, spieszę wyjaśnić, iż partycje na których winda stoi to właśnie fat32.
Zdefragmentowalem partycje systemowa i na razie cisza.
Jak się sypnie to jeszcze napiszę :]
Strony: 1