Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG
	Witam mam pytanie w jaki sposób odczytujecie porysowane płyty DVD. Szperałem po google ale nic ciekawego nie znalazłem proszę podrzućcie jakiś link bądź zaproponujcie jakiś  program z góry dzięki.
Dodam jeszcze że gdy wkładam płytę do napędu system sugeruje mi że jest to pusta płyta, co na pewno nie jest prawdą:D
Ostatnio edytowany przez LongeR (2008-12-20 17:20:34)

Palacz

Spróbuj programu dvdsiaster (jakoś tak bo nie piszę z linuxa)  jest w repo.
Jak on nie da rady to amen w pacierzu.

Ojciec Założyciel

Członek DUG
	Zaraz spróbuję a pakiet dokładnie zwie się dvdisaster

Palacz

Możesz spróbować też tę płytę skopiować na innym napedzie (u kogoś).
Ostatnio troche walczylem z tym i na jednym błedy na drugim wcale na trzecim który rozebrałem i okowitą laser potraktowałem dalo się w 100% odratować.

Redaktor

Można płytkę umyć benzyną ekstrakcyjną (usuwa dobrze tłuszcz z palców itp.).

Łowca lamerów

Śmiem oponować. Nie wiem jak w przypadku innych płyt, ale Esperanza po takim zabiegu zmatowiła mi się- może benzyna za dużo oktanów miała xD. W każdym razie ekstrakcyjna.

Admin łajza

Esperanza po hiszpańsku znaczy "nadzieja". Trzeba mieć jej pod dostatkiem, żeby liczyć, że te płyty będą odpowiednie dla danych, które mają być dostępne dłuzej niż tydzień. ;)

Też człowiek :-)

Pasta do zębów koledzy, pasta... Leciutko wetrzeć i zmyć :)

Łowca lamerów

Jeśli ktoś używa pasty z mikroperełkami czy jak to tam się zwie? xD
Coś mi się czuje że jeszcze kilka postów (niekoniecznie moich) a moderator przeniesie temat do 'humoru' xD

Redaktor

http://pl.wikipedia.org/wiki/Benzyna napisał(-a):
Benzyna ekstrakcyjna - jest to benzyna lekka (zawierająca węglowodory o liczbie atomów węgla od 5 do 7), którą odrzuca się w procesie otrzymywania benzyny paliwowej, ze względu na zbyt niską temperaturę wrzenia. Oczyszcza się ją przez płukanie (ekstrakcję) z wodą i stąd pochodzi jej nazwa.
Należy użyć benzyny, a nie rozpuszczalnika czy benzyny z dopalaczem nitro.
W sumie najlepiej się myje płytkę cd/dvd w zwykłej wodzie z dodaną kroplą płynu Ludwik.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-12-20 22:18:12)

Członek DUG

Admin łajza

owca napisał(-a):
Ja znowu słyszałem, że najlepsze jest ludzkie nasienie...
nie pożyczę od ciebie żadnej płyty ;)

elektryk dyżurny

fnmirk napisał(-a):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Benzyna napisał(-a):
Benzyna ekstrakcyjna - jest to benzyna lekka (zawierająca węglowodory o liczbie atomów węgla od 5 do 7), którą odrzuca się w procesie otrzymywania benzyny paliwowej, ze względu na zbyt niską temperaturę wrzenia. Oczyszcza się ją przez płukanie (ekstrakcję) z wodą i stąd pochodzi jej nazwa.
Należy użyć benzyny, a nie rozpuszczalnika czy benzyny z dopalaczem nitro.
W sumie najlepiej się myje płytkę cd/dvd w zwykłej wodzie z dodaną kroplą płynu Ludwik.
dokładnie, ludwik najlepiej usuwa tłuszcz. spytajcie żony :P
a do sucha nie wycierać żadnymi szmatami, tylko srajtasiemką

Członek DUG

rychu napisał(-a):
dokładnie, ludwik najlepiej usuwa tłuszcz. spytajcie żony :P
to mówisz, że trzeba żonę tym ludwikiem natrzeć i on usunie tłuszcz?
Cenna rada... hje hje hje

Też człowiek :-)

Wy się śmiejecie, a ja z tą pastą do zębów nie żartowałem. Dobrze usuwa rysy. Jak ktoś ma pod ręką pastę polerską do lakierów samochodowych to też podejdzie :)

Piwo DUG

Członek DUG
	A Dezodoranty? i tą pastą tak na sucho?:D
Ostatnio edytowany przez LongeR (2008-12-21 19:05:09)

Piwo DUG

Członek DUG
	Próbowałem pianką do czyszczenia monitora ale nie wiele pomogła...

Wredotka

hm,ja kiedyś wymyłam płytkę z ciepłej wodzie z mydłem,wyszorowałam szczoteczką do paznokci,wypsikałam dezodorantem i nożem zrobiłam rysę,pojeżdziłam nią po stole,a potem nagrzałam na słońcu.(Taka jazda bo powiedziano mi że mam ją zniszczyć).A że byłam mała i ciekawa świata to bardzo chętnie.I wiecie co?
Wkładam w napęd a ta pizda nadal działa.
Taki dziecięcy zawód;)
//Ps.Chociaż w sumie dobrze bo potem chcieli ją z powrotem;]
Ostatnio edytowany przez Trin (2008-12-21 19:17:25)

Użyszkodnik
	Napęd pomyślał: „takiej ładnej, opalonej i pachnącej grzech nie przyjąć”. Dopiero potem wyszło, że z tyłu porysowana ;) .
To samo można obserwować na dyskotekach dla wrażliwej młodzieży ;) .

Wredotka

To są tzw.'ukryte walory' :]
ale płyta nie do zajeb**** ;>

Oldtimer

jak kiedys pokrywalem plyty politmarmurem, tak dla sprawdzenia jak zachowa sie ta powloka zabezpieczajaca, co teoretycznie miala miec twardosc 2-3 w skali 0-10 kogos tam (gdzie 10 to diament), ale w zyciu nie ruszalem porysowanych plyt.. juz wole trzymac je nie porysowane, dlatego kopiuj na dysk i chowaj z powrotem do opakowania i na polke :D nawet jesli nie byla moja :D