Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam pytanie w jaki sposób odczytujecie porysowane płyty DVD. Szperałem po google ale nic ciekawego nie znalazłem proszę podrzućcie jakiś link bądź zaproponujcie jakiś program z góry dzięki.
Dodam jeszcze że gdy wkładam płytę do napędu system sugeruje mi że jest to pusta płyta, co na pewno nie jest prawdą:D
Ostatnio edytowany przez LongeR (2008-12-20 17:20:34)
Spróbuj programu dvdsiaster (jakoś tak bo nie piszę z linuxa) jest w repo.
Jak on nie da rady to amen w pacierzu.
Zaraz spróbuję a pakiet dokładnie zwie się dvdisaster
Możesz spróbować też tę płytę skopiować na innym napedzie (u kogoś).
Ostatnio troche walczylem z tym i na jednym błedy na drugim wcale na trzecim który rozebrałem i okowitą laser potraktowałem dalo się w 100% odratować.
Można płytkę umyć benzyną ekstrakcyjną (usuwa dobrze tłuszcz z palców itp.).
Śmiem oponować. Nie wiem jak w przypadku innych płyt, ale Esperanza po takim zabiegu zmatowiła mi się- może benzyna za dużo oktanów miała xD. W każdym razie ekstrakcyjna.
Esperanza po hiszpańsku znaczy "nadzieja". Trzeba mieć jej pod dostatkiem, żeby liczyć, że te płyty będą odpowiednie dla danych, które mają być dostępne dłuzej niż tydzień. ;)
Pasta do zębów koledzy, pasta... Leciutko wetrzeć i zmyć :)
Jeśli ktoś używa pasty z mikroperełkami czy jak to tam się zwie? xD
Coś mi się czuje że jeszcze kilka postów (niekoniecznie moich) a moderator przeniesie temat do 'humoru' xD
http://pl.wikipedia.org/wiki/Benzyna napisał(-a):
Benzyna ekstrakcyjna - jest to benzyna lekka (zawierająca węglowodory o liczbie atomów węgla od 5 do 7), którą odrzuca się w procesie otrzymywania benzyny paliwowej, ze względu na zbyt niską temperaturę wrzenia. Oczyszcza się ją przez płukanie (ekstrakcję) z wodą i stąd pochodzi jej nazwa.
Należy użyć benzyny, a nie rozpuszczalnika czy benzyny z dopalaczem nitro.
W sumie najlepiej się myje płytkę cd/dvd w zwykłej wodzie z dodaną kroplą płynu Ludwik.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-12-20 22:18:12)
owca napisał(-a):
Ja znowu słyszałem, że najlepsze jest ludzkie nasienie...
nie pożyczę od ciebie żadnej płyty ;)
fnmirk napisał(-a):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Benzyna napisał(-a):
Benzyna ekstrakcyjna - jest to benzyna lekka (zawierająca węglowodory o liczbie atomów węgla od 5 do 7), którą odrzuca się w procesie otrzymywania benzyny paliwowej, ze względu na zbyt niską temperaturę wrzenia. Oczyszcza się ją przez płukanie (ekstrakcję) z wodą i stąd pochodzi jej nazwa.
Należy użyć benzyny, a nie rozpuszczalnika czy benzyny z dopalaczem nitro.
W sumie najlepiej się myje płytkę cd/dvd w zwykłej wodzie z dodaną kroplą płynu Ludwik.
dokładnie, ludwik najlepiej usuwa tłuszcz. spytajcie żony :P
a do sucha nie wycierać żadnymi szmatami, tylko srajtasiemką
rychu napisał(-a):
dokładnie, ludwik najlepiej usuwa tłuszcz. spytajcie żony :P
to mówisz, że trzeba żonę tym ludwikiem natrzeć i on usunie tłuszcz?
Cenna rada... hje hje hje
Wy się śmiejecie, a ja z tą pastą do zębów nie żartowałem. Dobrze usuwa rysy. Jak ktoś ma pod ręką pastę polerską do lakierów samochodowych to też podejdzie :)
A Dezodoranty? i tą pastą tak na sucho?:D
Ostatnio edytowany przez LongeR (2008-12-21 19:05:09)
Próbowałem pianką do czyszczenia monitora ale nie wiele pomogła...
hm,ja kiedyś wymyłam płytkę z ciepłej wodzie z mydłem,wyszorowałam szczoteczką do paznokci,wypsikałam dezodorantem i nożem zrobiłam rysę,pojeżdziłam nią po stole,a potem nagrzałam na słońcu.(Taka jazda bo powiedziano mi że mam ją zniszczyć).A że byłam mała i ciekawa świata to bardzo chętnie.I wiecie co?
Wkładam w napęd a ta pizda nadal działa.
Taki dziecięcy zawód;)
//Ps.Chociaż w sumie dobrze bo potem chcieli ją z powrotem;]
Ostatnio edytowany przez Trin (2008-12-21 19:17:25)
Napęd pomyślał: „takiej ładnej, opalonej i pachnącej grzech nie przyjąć”. Dopiero potem wyszło, że z tyłu porysowana ;) .
To samo można obserwować na dyskotekach dla wrażliwej młodzieży ;) .
To są tzw.'ukryte walory' :]
ale płyta nie do zajeb**** ;>
jak kiedys pokrywalem plyty politmarmurem, tak dla sprawdzenia jak zachowa sie ta powloka zabezpieczajaca, co teoretycznie miala miec twardosc 2-3 w skali 0-10 kogos tam (gdzie 10 to diament), ale w zyciu nie ruszalem porysowanych plyt.. juz wole trzymac je nie porysowane, dlatego kopiuj na dysk i chowaj z powrotem do opakowania i na polke :D nawet jesli nie byla moja :D