Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wspominal mi ktos, ze sa problemy z udostepnianiem neostrady w swietle regulaminu tepsy, ten ktos przez to mial policje na glowe. Wiekszosc z was po to ma neo i debiana aby dzielic lacze w domowej lan 9lub szerzej) Czy mieliscie kiedys taki problem?
P.S.
Oprócz teg o pytenie techniczne: jak podzielic lacze majac neo i debiana wraz z iptables, chodzi mi o funkcje a nie co mam wpisac aby to cos dzialalo, i jak to dziala?
nie miałem z tym problemu nigdy... jeżeli dzielisz łącze w lokalu/budynku, na który jest zarejestronana neostrada to nic nie mogą Ci zrobic. Jeżeli chcesz udostępnic łącze poza dany lokal/budynek to musisz wystosować pismo do TP o pozwolenie na takie działanie. W innym przypadku kiedy zrobisz coś na własną ręke i nie masz na to zgody grozi Ci oplata krotności abonamentu - ale tylko tyle na ile jest Ci to udownodnione, czyli każdy udowodniony miesiąc nie legalnego udostępniania łącza poza lokal, na którym była zarejestrowana neostrada.
Dokładniej, jeżeli Twój sąsiad mieszka w tym samym bloku, i przeprowadzisz do niego neo na zewnątrz budynku -> nie wolno. Wewnątrz budynku - np. po klatce schodowej -> nie ma zastrzeżeń
Dokładniej, jeżeli Twój sąsiad mieszka w tym samym bloku, i przeprowadzisz do niego neo na zewnątrz budynku -> nie wolno. Wewnątrz budynku - np. po klatce schodowej -> nie ma zastrzeżeń
a jak rzecz ma się z routingiem przez wifi? :)
tego sam nie wiedziałem :] thx
a jak rzecz ma się z routingiem przez wifi? :)
Nie ma nic na ten temat w umowie. Jak tepsa zaczęła udostępniać neostradę to jeszcze wifi nie było tak popularne, lub go nie było - hehe.
W przypadku DSL'a już się zabezpieczyli i są słówka: "w jakiejkolwiek formie"
a co do udostępniania to jest skrypt napisany przeze mnie który udostępni tą neostradę
aa zaznaczam że ten skrypt pisałem dosyć dawno i korzystająć z różnych źródeł więc race popracować troche nad nim ale działa przynajmniej powinien
#!/bin/sh IPTABLES=/sbin/iptables #dsl EXT_IP= EXT_INT=ppp0 #lan LAN_IP=192.168.0.1 LAN_INT=eth0 #siec SIEC_IP=192.168.0.0 SIEC_MASKA=255.255.255.0 #HOSTY KTORE DOSTANA NET HOST1=192.168.0.1 HOST2=192.168.0.2 #PORTY TCP_LAN=20,21,80,443,515 UDP_LAN=53,123,515 TCP_INET=20,21,80,443 #przekazywanie pakietow echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/rp_filter echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_syncookies echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/accept.redirects #tablice $IPTABLES -F -t nat $IPTABLES -X -t nat $IPTABLES -F -t filter $IPTABLES -F -t filter $IPTABLES -P INPUT DROP $IPTABLES P FORWARD DROP #$IPTABLES -P OUTPUT DROP $IPTABLES -P OUTPUT ACCEPT #Przepusc wszystko na loopbacku $IPTABLES -A INPUT -i lo -j ACCEPT #Przepusc pakiety wracajace $IPTABLES A INPUT i $EXT_INT j ACCEPT m state state ESTABLISHED,RELATED $IPTABLES A INPUT i $LAN_INT j ACCEPT m state state ESTABLISHED,RELATED # Dopuszczone z Lanu $IPTABLES -A -i $LAN_INT -p tcp -s $LAN_IP -j ACCEPT -m multiport --destination-port $TCP_LAN $IPTABLES -A -i $LAN_INT -p udp -s $LAN_IP -j ACCEPT -m multiport --destination-port $UDP_LAN #Dopuszczone z netu $IPTABLES A INPUT i $EXT-INT p tcp d $INET_IP j ACCEPT -m multiport --destination-port $TCP_INET $IPTABLES -t filter -P FORWARD DROP $IPTABLES -t filter -A FORWARD -s $SIEC_IP/$SIEC_MASKA -d 0/0 -j ACCEPT $IPTABLES -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d $SIEC_IP/$SIEC_MASKA -j ACCEPT #moduly ftp i irc /sbin/modprobe ip_nat_ftp /sbin/modprobe ip_nat_irc /sbin/modprobe ip_conntrack /sbin/modprobe ip_conntrack.ftp # iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.1.0/24 -j ACCEPT iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE
nie myslalem aby tak go napisac, udalo mi sie jakos bez tego, korzystalem z tekstu z wikipedi. Ale te zmienne mnie oswiecily. Chyba tez podobnie cos takiego napisze. Narazie "iptables" tylko forwarduje i przyjmuje pingi, ale nie moze host niczego wyslac na zewnatrz chciaz tablica OUTPUT ma domyslnie ACCEPT. Np.: z hosta gdzie jest neo nie moge spingowac adresu zewnetrznego (www.google.pl) za siec LAN tak - moge, a z komputera-klienta moge zrobic wszytko (bo tak ustawilem tablice FORWARD). Pytanie: co mam dopisac jeszcze do iptables, aby mogl otrzymywac odpowiedz na moje polecenia (np.: pingi)
Aha, lacze udostepniam w domu.[/code]
oj gapa ze mnie
wiem czego brakowalo, wystarczylo zezwolic na przyjmowanie wszytkiego tego co ja chcialem otrzymac czyli braklo linijki:
iptables -A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
i teraz wszytko ladnie gra. dzieki za pomoc i rozwianie watpliwosci co "aspetkow prawnych i regulaminow TP SA", bedacych bardzo zawiliymi tekstami, ktore jak musze sie przyznac nie czytalem WOGOLE, a nie zapoznanie sie z regulaminem jest (chyba, bo w kazdym reguleminie tak jest napisane wiec sadze ze i tutaj tak jest) rozwiazaniem umowy czy cos w tym stylu,
a moze juz przestane te wywody mowic ?
Pozdro