Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! Jakiś czas temu miałem problem instalacją GRUBa do MBR, więc postanowiłem wyczyścić MBR (wtedy jeszcze nie wiedziałem że oprócz bootloadera są tam informacje o partycjach) i oczywiście dysk zaczęło wykrywać mi jako pusty. Znalazłem jakiś program do odzyskiwania układu partycji i danych w takich sytuacjach, nie pamiętam już jaki, i on pomógł, ale tylko częściowo. Odzyskałem dostęp do plików i układ partycji, ale za każdym razem kiedy uruchamiałem gparted wyświetlało komunikat Can't have partition outside the disk, a niektóre programy do zarządzania partycjami w ogóle nie wykrywały nic na tym dysku. Pomyślałem sobie, że skoro twierdzi, że partycja jest poza dyskiem, to jak ją trochę zmniejszę to będzie OK. Gparted nie pozwalał, więc uruchomiłem Universal Boot CD i tam któreś z tych niskopoziomowych narzędzi pozwoliło mi zmniejszyć tą partycję. Wyglądało że wszystko jest OK, to odpalam z powrotem Linuxa, otwieram gparted: (Tak nie ma komunikatu!), ale przy tej partycji pojawiła się ikonka wykrzyknika. No to myślę sobie, teraz rozciągnę tą partycję z powrotem na cały dysk, ale oczywiście się nie daje. Zapisane szczegóły:
GParted 0.25.0 --enable-libparted-dmraid --enable-online-resize Biblioteka libparted 3.2 Powiększanie /dev/sda3 z 355.71 GiB do 365.66 GiB 00:00:00 ( BŁĄD ) kalibracja /dev/sda3 00:00:00 ( UDANE ) ścieżka: /dev/sda3 (partycja) początek: 209922048 koniec: 955899629 rozmiar: 745977582 (355.71 GiB) sprawdzanie błędów systemu plików na /dev/sda3 i naprawianie w miarę możliwości 00:00:00 ( BŁĄD ) ntfsresize -i -f -v /dev/sda3 00:00:00 ( BŁĄD ) ntfsresize v2015.3.14AR.1 (libntfs-3g) Failed to read last sector (766851111): Zły argument HINTS: Either the volume is a RAID/LDM but it wasn't setup yet, or it was not setup correctly (e.g. by not using mdadm --build ...), or a wrong device is tried to be mounted, or the partition table is corrupt (partition is smaller than NTFS), or the NTFS boot sector is corrupt (NTFS size is not valid). ERROR(22): Opening '/dev/sda3' as NTFS failed: Zły argument The device '/dev/sda3' doesn't have a valid NTFS. Maybe you selected the wrong partition? Or the whole disk instead of a partition (e.g. /dev/hda, not /dev/hda1)? This error might also occur if the disk was incorrectly repartitioned (see the ntfsresize FAQ). ========================================
Pełen najgorszych przeczuć otwieram terminal i próbuję to zamontować. Oczywiście nie można:
ghost25@ghost25linux:~$ sudo mount /dev/sda3 /mnt Failed to read last sector (766851111): Zły argument HINTS: Either the volume is a RAID/LDM but it wasn't setup yet, or it was not setup correctly (e.g. by not using mdadm --build ...), or a wrong device is tried to be mounted, or the partition table is corrupt (partition is smaller than NTFS), or the NTFS boot sector is corrupt (NTFS size is not valid). Failed to mount '/dev/sda3': Zły argument The device '/dev/sda3' doesn't seem to have a valid NTFS. Maybe the wrong device is used? Or the whole disk instead of a partition (e.g. /dev/sda, not /dev/sda1)? Or the other way around?
Co robić?
Ostatnio edytowany przez ghost25 (2016-04-04 20:19:23)
Nie pozwala rozciągnąć. Można za pomocą dd skopiować dane z tej partycji na inny dysk?
Ostatnio edytowany przez ghost25 (2016-04-05 17:25:06)
Dane pewnie, że można ale to od systemu plików zależy czy ci to odczyta, a ten ma uszkodzony superblock, a bez niego system plików jest do wyrzucenia. xD A jak poprawisz na siłę superblock, to pewne jest, że dane w tym systemie plików stracisz, raczej nie wszystkie ale na pewno jakieś polecą.
Rzuć sobie okiem na ten wątek: https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=26018 . Mi się dysk skurczył sam z siebie i lekko wyczyścił mi zaszyfrowane partycje. Dało radę wszystko przywrócić ale to na ext4. Na ntfs to ja się nie znam za bardzo.
Ostatnio edytowany przez morfik (2016-04-05 18:52:52)
2919
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:38:52)
Utworzyłem sobie na drugim dysku partycje (/dev/sdb2) trochę większą od tej uszkodzonej (/dev/sda3), też NTFS i zrobiłem tak:
sudo dd if=/dev/sda3 of=/dev/sdb2
Częściowo się udało, większość plików się skopiowała, ale nie wszystkie. Na razie zauważyłem tylko brak jednego folderu z filmami ściąganymi z torrentów, więc w sumie strata jest tylko w postaci czasu który będę musiał poświęcić żeby znowu pościągać te filmy. Na razie nie ruszam tej uszkodzonej partycji, może się jeszcze znajdzie ktoś kto zna sposób na odzyskanie wszystkiego, a jak nie to pełne czyszczenie tamtego dysku i od nowa stawianie Windowsa (bo na nim oprócz partycji na dane miałem też Windowsa, ale jego i tak planuję reinstalować, więc mi nie szkoda). A póki co pliki które się udało przywrócić bezpieczne na drugim dysku, tym z Linuxem.
Ostatnio edytowany przez ghost25 (2016-04-05 20:45:02)
ghost25 napisał(-a):
Na razie zauważyłem tylko brak jednego folderu z filmami ściąganymi z torrentów, więc w sumie strata jest tylko w postaci czasu który będę musiał poświęcić żeby znowu pościągać te filmy. Na razie nie ruszam tej uszkodzonej partycji, może się jeszcze znajdzie ktoś kto zna sposób na odzyskanie wszystkiego, a jak nie to pełne czyszczenie tamtego dysku i od nowa stawianie Windowsa (bo na nim oprócz partycji na dane miałem też Windowsa, ale jego i tak planuję reinstalować, więc mi nie szkoda). A póki co pliki które się udało przywrócić bezpieczne na drugim dysku, tym z Linuxem.
Chciałbym Cię poinformować, że ostatnimi czasy policja robi naloty na ściągaczy filmów z torrentów.
W sumie zwisa mi i powiewa czy zabiorą Ci sprzęt czy nie, wiedz jednak, że aktualnie policja mocno patrzy na torrentowców od filmów w szczególności.
Bodzio poczytaj sobie tu jeżeli o piractwo chodzi https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=247419#p247419
ghost25 napisał(-a):
morfik w tamtym wątku jakoś byłeś bardzo pewny siebie
Tamten wątek był półtora roku temu, a świat się zmienia, nic nie jest stałe.
Przy czym prawo w Polsce, przynajmniej na razie, pobierać z netu można - w ramach "dozwolonego użytku osobistego", nie można natomiast niczego udostępniać.
Dlatego z torrentami trzeba uważać, bo taki program udostępnia w necie to, co przed chwila pobrał.
Dozwolony użytek osobisty nie dotyczy programów instalowanych w systemie operacyjnym.
Ja dalej jestem pewny siebie. xD Ale to nie znaczy, że przez moją pewność siebie ty będziesz zaraz pewny siebie. xD Ja się wybronię ale to ja, bo ja inaczej postrzegam rzeczywistość, zwłaszcza tę wirtualną. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2016-04-06 23:15:09)
ghost25 napisał(-a):
Bodzio poczytaj sobie tu jeżeli o piractwo chodzi https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=247419#p247419
Przypuszczam, że opierasz się na precedensie, że jak rząd łamie prawo, to każdemu wolno ? :P
Ja tylko z dobrego serca, paczek wysyłał nie będę.
Bodzio napisał(-a):
ghost25 napisał(-a):
Przypuszczam, że opierasz się na precedensie, że jak rząd łamie prawo, to każdemu wolno ? :P
Ja tylko z dobrego serca, paczek wysyłał nie będę.
Polskie prawo jest takie pojemne, że wszyscy je łamiemy, w każdej chwili.
Np nie ma w prawie przepisu, który zezwala, abym skorzystał z kibla.
Czy w takim razie korzystając z kibla łamię prawo?
Teoretycznie nie, ale w "niezawisłych sądach" już nie takie rzeczy się zdarzały, żeby wspomnieć kilka co ciekawszych przypadków, szeroko komentowanych w mediach.
Pomijam takie sprawy, o których zawsze panowała grobowa cisza, jak np o tym, że warszawskie przedstawicielstwo Mossac-Fonseca obsługiwało rzekomo "4 klientów".
Z resztą o obecnych utarczkach na szczytach władzy to już Mikołaj Rej pisał:
Ksiądz pana wini, pan księdza,
A nam prostym zewsząd nędza,
Sznurek:
http://www.lektury.one.pl/Krotka-Rozprawa/i/01.php
Ciekawe, skąd Mikołaj Rej wiedział, że będzie w Polsce taka awantura.... xD
Pozdro
Jacekalex napisał(-a):
Ciekawe, skąd Mikołaj Rej wiedział, że będzie w Polsce taka awantura.... xD
Pozdro
Był wieszczem - taką mają przypadłość :D
Jacekalex napisał(-a):
Polskie prawo jest takie pojemne, że wszyscy je łamiemy, w każdej chwili.
Nie pojemne, tylko napisane niechlujnie, niespójnie, bez rzetelnych analiz, często pod potrzebę chwili i pod publikę. Władza ustawodawcza zamiast stawiać na jakość stawia na ilość i efekty widać, a dotyka to zwykłych obywateli.
Jacekalex napisał(-a):
Np nie ma w prawie przepisu, który zezwala, abym skorzystał z kibla.
Czy w takim razie korzystając z kibla łamię prawo?
Nie. Obywatel może robić wszystko to, czego prawo nie zabrania. Natomiast organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa. Problem jest tylko jeden: skąd obywatel może wiedzieć, że prawo czegoś nie zabrania, jak opisane jest to w tysiącach aktów prawnych i co roku dodaje się setki nowych.
OK, szyfruję dysk. Teraz nawet jak mi nalot na chatę o 4 zrobią to nic nie znajdą. AESa chyba nie złamią? Zresztą po co pytam, policja w Polsce to nawet szyfru Cezara nie złamie.
2932
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:39:08)
morfik napisał(-a):
W skrócie, da radę się wybronić. xD Upierdliwe jest to, że zabierają praktycznie cały sprzęt informatyczny ale coś już słyszałem o ukróceniu tego typu zachowań.
Nowa władza wszystko bierze.
Bodzio napisał(-a):
morfik napisał(-a):
W skrócie, da radę się wybronić. xD Upierdliwe jest to, że zabierają praktycznie cały sprzęt informatyczny ale coś już słyszałem o ukróceniu tego typu zachowań.
Nowa władza wszystko bierze.
Oj i znowu polityka, czy ten wątek też zostanie zamknięty?
2933
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:39:09)