Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Wesołych tak w ogóle... ;)
Mam debiana testing dla mojego taty. Przyszedł co świąteczny upgrade i się coś posypało. Jest to gnome więc PA nieuniknione. Wiem PA to zło, ale tata lubi gnome... Nie wiem czy to wina aktualizacji czy coś jest w systemie nie tak.
sudo /etc/init.d/pulseaudio restart [info] PulseAudio not started: Configured for per-user sessions.
Próbowałem na nowym użytkowniku - to samo.
alsa-info
Jak coś jeszcze to proszę pisać ;)
Borykam się na cofnięciem całego systemu do stable. Jak nic nie pomoże to chyba poleci...
Z góry dzięki pozdr
Ostatnio edytowany przez P@blo (2014-04-19 22:37:26)
GNOME nie wymaga PA.
Jak w terminalu z konta użytkownika wpiszesz
pulseaudio
to co pluje ?
Albo ewentualnie tak:
pulseaudio --start
~$ pulseaudio E: [pulseaudio] main.c: Uruchamianie usługi bez żadnych wczytanych modułów, odmawianie działania.
~$ pulseaudio --start E: [pulseaudio] main.c: Uruchomienie usługi się nie powiodło.
Wymaga nie wymaga dźwięku nie ma...
Pokaż
dpkg -l | grep pulse
I czy masz plik:
~/.config/pulse/default.pa
Najlepiej sprawdź na nowym użytkowniku.
Tak na marginesie
Mam debiana testing dla mojego taty.
Koniecznie musisz katować go tak niewygodnym środowiskiem ? :)
Odpal pavucontrol i powiedz czy masz tam swoją kartę, tam na zakładce konfiguracja. I powiedz czy masz jakieś pliki konfiguracyjne w /etc/pulse
pavucontrol odpali bez uruchomionego pulseaudio ?
Mi tu jakichś składników pulseaudio brakuje - tak na oko.
No w sumie fakt, dostaje się błęda:
Fatal Error: Unable to connect to PulseAudio: OK
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-04-19 20:40:34)
Ale piszecie ;D
$ dpkg -l |grep pulse ii gstreamer0.10-pulseaudio:amd64 0.10.31-3+nmu2 amd64 GStreamer plugin for PulseAudio ii gstreamer1.0-pulseaudio:amd64 1.2.3-1 amd64 GStreamer plugin for PulseAudio ii libcanberra-pulse:amd64 0.30-2 amd64 PulseAudio backend for libcanberra ii libpulse-mainloop-glib0:amd64 5.0-2 amd64 PulseAudio client libraries (glib support) ii libpulse0:amd64 5.0-2 amd64 PulseAudio client libraries ii libpulse0:i386 5.0-2 i386 PulseAudio client libraries ii libpulsedsp:amd64 5.0-2 amd64 PulseAudio OSS pre-load library ii pulseaudio 5.0-2 amd64 PulseAudio sound server ii pulseaudio-module-x11 5.0-2 amd64 X11 module for PulseAudio sound server ii pulseaudio-utils 5.0-2 amd64 Command line tools for the PulseAudio sound server
@yossarian
Przeczytaj pierwszy post ;) nowy user był ;)
@ilin: myśle teraz nad mate, ale skoro już się nauczył tego gnome to boje się, że zawału dostanie przy KOLEJNEJ zmianie...
P@blo napisał(-a):
@yossarian
Przeczytaj pierwszy post ;) nowy user był ;)
Rzeczywiście nie doczytałem.
Zobacz jeszcze co masz w /etc/pulse/default.pa, skoro nie było nic robione w katalogu użytkownika.
Tu taki sam błąd, spowodowany złym wyjściem w konfiguracji PA:
http://askubuntu.com/questions/225444/how-to-make-p … 446552#446552
Wygląda ok.
Pokaż
cat /etc/pulse/default.pa
Brak. Czyściłem je. Po to robiłem reinstall, ale chyba coś nie tak...
W ogóle nie masz /etc/pulse/default.pa?
$ ls -la /etc/pulse/ razem 16 drwxr-xr-x 2 root root 4096 kwi 19 18:51 . drwxr-xr-x 142 root root 12288 kwi 19 18:54 ..
Dlatego nie działa.
aptitude reinstall pulseaudio
Ja już zdążyłem się pozbyć PA i nie mogę sprawdzić, ale chyba te pliki były potrzebne.
To główna konfiguracja PA.
Bez tego nie wie jakie moduły ma wczytać co zresztą komunikat mówi.
$ sudo aptitude reinstall pulseaudio [sudo] password for darth: Następujące pakiety zostaną PONOWNIE zainstalowane: pulseaudio 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 ponownie instalowanych, 0 do usunięcia i 1420 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B/932 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. (Odczytywanie bazy danych ... 206597 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Preparing to unpack .../pulseaudio_5.0-2_amd64.deb ... [info] PulseAudio not started: Configured for per-user sessions. Unpacking pulseaudio (5.0-2) over (5.0-2) ... Processing triggers for man-db (2.6.7.1-1) ... Processing triggers for dbus (1.8.0-3) ... [ ok ] system message bus already started; not starting.. Konfigurowanie pakietu pulseaudio (5.0-2) ... [info] PulseAudio not started: Configured for per-user sessions. Processing triggers for libc-bin (2.18-4) ... darth@vader:~$ ls -l /etc/pulse/ razem 0
Panowie nie jestem tutaj od wczoraj... Wirki zobowiązują ;) to głębszy problem... :(
aptitude -o DPkg::Options::=--force-confmiss reinstall pulseaudio
https://packages.debian.org/search?searchon=content … &arch=any
Te pliki wchodzą w skład tego pakietu.
Moze ci go żle sciągneło bo instalowałeś z cache
Do pobrania 0 B/932 kB archiwów.
aptitude clean aptitude update aptitude reinstall pulseaudio
Ty razem Arn wygrał ;) - dzięki! Ilinowe niestety nie dało efektu, a Arnowego bym nigdy nie wymyślił... Pierwszy raz widzę na oczy :D
Dobra, ale problem jest nadal, bo dźwięku nadal nie ma. Ale już wiem dlaczego usunąłem /etc/pulse... W ustawieniach dźwięku jest tylko wyjscie cyfrowe stereo (IEC 958) jako profil... Test głośników nie daje efektu...