Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2014-02-23 14:04:11

  menel - Użytkownik

menel
Użytkownik
Zarejestrowany: 2013-11-02

Re: Kawa do ekspresu (czy to przelewu czy ciśnieniowego) - co polecacie?

Huk co to za ekspres? Jakiś lepszy? ja mam zwykły z lidla taki (Silvercrest):
https://lh3.ggpht.com/-ugo235iRVT0/UK8YJU5tsJI/AAAAAAAAHIg/J0Ds7IuwUmw/s200/eks2.jpg
i da się spokojnie mieleć i parzyć, dysza czasami jedna się zapycha ale ciurkiem leci{może ja już tak nie panikuję, nawet jak zaczyna się trząść i burczeć, bo express ma swoje lata i w zasadzie jak siądzie to i tak swoje już wyrobił...;)

Ostatnio edytowany przez menel (2014-02-23 14:05:19)

Offline

 

#27  2014-02-23 14:08:04

  Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!
Zarejestrowany: 2006-11-08

Re: Kawa do ekspresu (czy to przelewu czy ciśnieniowego) - co polecacie?

@Jacekalex:

Z tego co mi wiadomo stare Elektrolux'y (ekspresy) były znane właśnie z niezawodności i miały się dobrze - Elektrolux nie tylko odkurzacze robi. Zastanawiałem się pomiędzy DeLonghi a tym Elektroluxem - ale jak zobaczyłem oba z bliska to wszelkie wątpliwości zniknęły (DeLonghi za te same pieniądze wyglądał bardzo tandetnie, tani plastik, delikatne wykonanie do tego jeszcze mniejsze miejsce na kubek - podziękuję), zresztą dzisiaj i tak wszystko jest Made in China więc...

Ja zakupu nie żałuję pod żadnym względem - wręcz przeciwnie (odpukać). Być może przesadzam z tymi obawami i wystarczy zapuścić i zadziała - nie wiem.

O młynku ręcznym włąsnie czytam na forach baristów... nie wiem muszę to jeszcze potestować...

@menel:

Być może to moja paranoja ciężko stwierdzić ;] ja tam mam EEA111, takie ustrojstwo:

http://image.ceneo.pl/data/products/27631849/i-electrolux-espresso-eea-111.jpg

Więc też nic nadzwyczajnego, jak dotąd jestem cholernie zadowolony... jeszcze będę próbował ;]

Ja się generalnie boję że to wybuchnie od ciśnienia :/

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez Huk (2014-02-23 14:09:04)

Offline

 

#28  2014-02-23 14:14:06

  menel - Użytkownik

menel
Użytkownik
Zarejestrowany: 2013-11-02

Re: Kawa do ekspresu (czy to przelewu czy ciśnieniowego) - co polecacie?

moim zdaniem nie ma się co przejmować jak jedna dysza się zapcha, ważne żeby leciało (nawet ciurkiem) ja czasami jak już konkretnie nie chce lecieć luzuję łychę trochę...

Offline

 

#29  2014-02-23 15:38:24

  Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!
Zarejestrowany: 2006-11-08

Re: Kawa do ekspresu (czy to przelewu czy ciśnieniowego) - co polecacie?

No i wychodzi na to że trzeba grubiej mielić - przynajmniej do mojego ekspresu.

Mieliłem może 10 sekund, ubiłem dość mocno i problemu żadnego tym razem nie było - nawet nie brzmiał jakby się musiał bardziej wysilać :) .

Lavazza wyszła super :) jeszcze będę testować (czytaj próbować robić kawę) później w tygodniu to dam znać czy się sposób sprawdza.

Smak naprawdę zarąbisty :)

Offline

 

#30  2014-03-14 20:04:34

  Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!
Zarejestrowany: 2006-11-08

Re: Kawa do ekspresu (czy to przelewu czy ciśnieniowego) - co polecacie?

Odświeżę troszkę temat - może ktoś skorzysta ;]

Tak więc już wiem jak parzyć żeby nie było problemów :)

Teraz mielę dokładnie 15 sekund potrząsając cały czas młynkiem (inaczej kawa szybko osadza się na ściankach młynka a w środku - tam gdzie ostrza - robi się pusto, wiadomo ruch wirowy i te sprawy ;] ), dzięki temu zmielenie jest optymalne, nic się nie zapycha a kawa wychodzi super dobra :) nawet jak normalnie robię "fusiastą" to IMHO lepiej smakuje tak właśnie średnio zmielona niż "proszek" ("bariści" twierdzą że mielenie na proszek wytraca więcej składników kwasowych - i coś w tym chyba jest, dla mnie mocno zmielona kawa jest po prostu kwaśniejsza).

Kiedyś jak mieliłem 18 sekund to już ekspres miał problemy - dał radę jakoś przepchnąć ale robił się efekt "mysiego ogona" (jak to na forach kawowych określają ;p) czyli bardzo cienkiego strumienia kawy z której powstaje lura (choć taka lura z Lavazzy akurat smakowo była całkiem dobra :) ), do tego hałasował dość ostro - było widać że się "męczy".

Dodam tylko że jakby ktoś testował kiedyś tanie żarnowe młynki (do 200 zł - niby też są oznaczone że się "nie nadają" do ciśnieniowych ale wiadomo... ;] ) to dajcie znać - te młynki mają kilka zalet (znacznie bardziej równomierne mielenie, ustawianie grubości kawy no i pojemnik na kawę żeby nie trzeba przesypywać ;] ) a cena nie jest znowu jakaś masakryczna ;]

Tyle ode mnie.

Pozdrawiam.

Offline

 

#31  2014-03-14 20:13:57

  menel - Użytkownik

menel
Użytkownik
Zarejestrowany: 2013-11-02

Re: Kawa do ekspresu (czy to przelewu czy ciśnieniowego) - co polecacie?

dobrze wiedzieć, pomyśleć, że ja jak mieliłem to na full-drobno i byłem przekonany, że tak trzeba;)niebawem przetestuję..;)

Offline

 

#32  2014-03-14 20:22:31

  Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!
Zarejestrowany: 2006-11-08

Re: Kawa do ekspresu (czy to przelewu czy ciśnieniowego) - co polecacie?

@menel:

Może Tobie taka drobniejsza bardziej będzie smakować - pamiętajmy, gusta są różne :) , ja tylko przytoczyłem to co np tutaj:

http://barwysmaku.blogspot.com/2011/04/kawa-piec-be … enianych.html

i w paru innych miejscach + własne, prawie "bombowe" doświadczenia ;p

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
To nie jest tylko forum, to nasza mała ojczyzna ;-)