Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Panowie, kupiłem Terminal HP Compaq t5710 Thin Client i mam ogromny dylemat gdzie i jak zainstalować Ubuntu Server.
Chcę, aby w terminalu były moje dyski:
-500GB SATA 2,5"
-750GB SATA 3,5"
Do tej pory miałem zwykły komputer i system na 500GB 2,5" SATA, ale zastanawiam się czy czasem nie lepiej byłoby wykorzystać pendrive na system, a dyski usypiać.
Do dyspozycji mam:
-pendrive 4GB
-pamięć flash terminala 256MB
-wyżej wymienione dyski twarde
Dyski twarde myślałem, żeby były na USB.
Proszę o pomoc co i gdzie jak zainstalować, jak najlepiej połączyć ze sobą.
Ostatnio edytowany przez pimowo (2013-04-14 21:40:00)
na tym wogóle pójdzie Ubuntu Server? ja zamiast Ubuntu Server isntalowałbym Debiana Wheezy. zwłaszcza na serwer
A dlaczego miałby nie pójść?
Jeszcze nie próbowałem, ale myślę, że nie powinno być problemu.
Z Debianem zawsze mam jakieś problemy :( mniejsze lub większe, ale zawsze coś...
Na Ubuntu Server zawsze mi wszystko rusza "od kopa"
Edyta:
Teraz do mnie doszło co piszesz...
Masz na myśli procesor w tym terminalu?
Ostatnio edytowany przez pimowo (2013-03-29 23:24:45)
tak i nie tylko procesor.
dominbik napisał(-a):
tak i nie tylko procesor.
A co jeszcze masz na myśli?
Ubuntu Server krzyczy coś o CPU-czyli jednak nie da rady :(
Więc jednak będzie Debian. Proszę o podpowiedź które dyski podłączyć? Na czym instalować system, pendrive czu HDD 500GB (podłączony przez USB) ?
To może inaczej zapytam....
Czy to dobry pomysł, aby system-Debian-postawić na pendrive (4GB) a dyski na których mam swoje dane podłączyć poprzez SATA->USB? A pamięć która była w terminalu (256MB) po prostu wyrzucić.
Mam jeszcze w domu jakąś przejściówkę SATA->IDE 40pin może to wykorzystać, aby podłączyć jeden z dysków?
1. Ubuntu i serwer to 2 różne pojęcia. Nie występujące wspólnie.
2. Terminal ma złącze idę, możesz spróbować podłączyć przejściówką i zainstalować na nim Debian.
mati75 napisał(-a):
Ale jednak jest taki twór jak Ubuntu Server :)
Tak czy inaczej będzie Debian
mati75 napisał(-a):
Bzdura: http://w3techs.com/technologies/history_details/os-linux
azhag napisał(-a):
Bzdura: http://w3techs.com/technologies/history_details/os-linux
O trędzie wiem, tylko większość jest instalowana przez ludzi, którzy myślą, że system będzie łatwy w obsłudzie jak wersja desktop. W zasadzie w Polsce to instalują 13-14 łebki na vps, żeby postawić serwer minecraft.
Już sobie pracuje Debian Wheezy na moim terminalu i wszystko działa jak należy.
System postawiłem na HDD 2,5" 500GB -> USB. Drugi dysk podłączyłem również na USB, ale przejściówka/adapter (nie wiedzieć dlaczego) padła mi po jednym dniu pracy.
Ten mniejszy dysk mam w kieszeni i do drugiego chyba też kupię kieszeń, ale 3,5" zamiast jakiś adapterów/przejściówek.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
No to fajnie. Gratulacje ;). To na pewno będzie lepsze niż Ubuntu "Serwer".
Co właściwie jest nie tak z Ubuntu Server (w sensie generalnie, nie że na tym sprzęcie mu nie działa), jeśli można zapytać?
ArnVaker napisał(-a):
Co właściwie jest nie tak z Ubuntu Server (w sensie generalnie, nie że na tym sprzęcie mu nie działa), jeśli można zapytać?
Ma złą nazwę — nie brzmi dość chakiersko ;)
yossarian napisał(-a):
ArnVaker napisał(-a):
Ma złą nazwę — nie brzmi dość chakiersko ;)
Chyba tak ;)
Panowie, tak się zastanawiam... została mi pamięć FLASH 256MB i czy mógłbym tam przenieść /boot? Czy to coś by zmieniło w czasie uruchamiania systemu?
ArnVaker napisał(-a):
Przykładem może być chociażby ta sytuacja. Nie wiem jak ktoś chce niech stawia ubuntu w końcu Jacekalex pisał np. że tam już pakiety są kompilowane z tymi dodatkowymi flagami poprawiającymi bezpieczeństwo (czy jakoś tak). ze względu pro formy dla forum i poglądów odradzam ubuntu i polecam debiana. Nie wiem jak teraz wygląda to na serwerach ile osób stawia ubuntu serwer?
ArnVaker napisał(-a):
w sensie generalnie, nie że na tym sprzęcie mu nie działa
dominbik napisał(-a):
Przykładem może być chociażby ta sytuacja.
;)
Skoro już jednak wróciliśmy do tego przypadku: dlaczego na tym sprzęcie Ubuntu Server nie działa?
Ubuntu już porzuciło starsze architektury niż i686, a tu jest chyba jakieś i586.
yossarian napisał(-a):
Ubuntu już porzuciło starsze architektury niż i686, a tu jest chyba jakieś i586.
# uname -a Linux serwer 3.2.0-4-486 #1 Debian 3.2.39-2 i586 GNU/Linux
Panowie, proszę o pomoc:
1.
W /dev nie mam parport0 i jak w konsoli wpiszę
# mknod /dev/parport0 c 99 0
to się pojawia, ale jest tylko do restartu systemu.
Mam wyświetlacz, tekstowy 4x20 który chcę podłączyć pod LPT i sterować przez lcd4linux-na zwykłym PC z Ubuntu Server wszystko mi działało.
2.
Ponawiam pytanie
"została mi pamięć FLASH 256MB na IDE 44 pin i czy mógłbym tam przenieść /boot? Czy to coś by zmieniło w czasie uruchamiania systemu?"
ArnVaker napisał(-a):
Skoro już jednak wróciliśmy do tego przypadku: dlaczego na tym sprzęcie Ubuntu Server nie działa?
Kernele w Ubuntu nie mają wsparcia dla procesorów bez pae. Czyli Canonical powiedziało użytkownikom starych komputerów Fuck you!
Oczywiście można to obejść kompilując własne jądro i instalując system przez debootstrap tylko w takim przypadku to szybciej można Debiana zainstalować bez takich udziwnień.
OK, a poza kernelem niedziałającym na padlinach coś temu Ubuntu Server dolega, że tak odradzacie?
Ja ze swojej listy zarzutów dorzuciłbym Upstart.
Możemy zostawić problemy z Ubuntu w spokoju? ;)
Pewnie. Myślałem, że skoro problem rozwiązany, to można sobie trochę poofftopować. Sorry.
ArnVaker napisał(-a):
Pewnie. Myślałem, że skoro problem rozwiązany, to można sobie trochę poofftopować. Sorry.
Nic się nie stało ;)
Nie tak do końca problem rozwiązany-mam problemy z LPT :( Pisałem o tym troszkę wcześniej.