Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak w temacie, czyli jakie należy wpisać polecenie by np katalog /var/www/ wskazywał na np. ~/stronka/?
Z góry dzięki.
Jeśli chcesz zrobić dowiązanie symboliczne czyli katalog, po wejściu w który będziesz jakby przenoszony do zawartości innego katalogu, to w konsoli wpisujesz tak:
ln -s katalog_istniejący katalog_symboliczny
W przytoczonym przez Ciebie przykładzie musiałbyś najpierw wywalić istniejący katalog www, a następnie stworzyć zamiast niego dowiązanie symboliczne:
ln -s /home/nazwa_użytkownika/stronka /var/www
Lepiej jednak chyba będzie zrobić sobie w katalogu /var/www symboliczne dowiązanie do katalogu
ln -s /home/nazwa_użytkownika/strona /var/www/stronka
Dzięki. (Jak kombinowałem sam to sobie zrobiłem "rm -rf *" w ~/Dokumenty :/, ale nic tam waznego nie miałem na szczescie)
blind napisał, jak można to zrobić, ale dużo lepszym rozwiązaniem jest załadowanie modułu userdir i odpowiednie skonfigurowanie /etc/apache2/mods-available/userdir.conf.
Przynajmniej tak się to robi w apaczu. Pewnie inne httpd mają swoje mechanizmy do tego.
w konfiguracji apacza chyba jeszcze musisz followsymlinks zaimplementować
jak nie wiesz do czego służy polecenie wydajesz man
man rm
rm - usuwa pliki lub katalogi
SKŁADNIA
rm [OPCJA]... PLIK...
OPIS
Niniejsza strona podręcznika man opisuje rm w wersji GNU. rm usuwa
każdy z podanych plików. Domyślnie, nie usuwa katalogów.
man cp
NAZWA
cp - kopiuje pliki i katalogi
SKŁADNIA
cp [OPCJA]... [-T] ŹRÓDŁO CEL
cp [OPCJA]... ŹRÓDŁO... KATALOG
cp [OPCJA]... -t KATALOG ŹRÓDŁO...
OPIS
Kopiuje ŹRÓDŁO do CELU lub wiele ŹRÓDEŁ do KATALOGU.
man ln
NAZWA
ln - tworzy dowiązania między plikami
SKŁADNIA
ln [OPCJA]... [-T] CEL NAZWA-DOWIĄZANIA (format pierwszy)
ln [OPCJA]... CEL (format drugi)
ln [OPCJA]... CEL... KATALOG (format trzeci)
ln [OPCJA]... -t KATALOG CEL (format czwarty)
OPIS
W pierwszej formie, tworzy dowiązanie do CELU z NAZWĄ-DOWIĄZANIA.
W drugiej, tworzy dowiązanie do CELU w bieżącym katalogu.
W trzeciej i czwartej, tworzy dowiązania do każdego CELU w KATALOGU.
Domyślnie tworzy dowiązania zwykłe (twarde). Dowiązania symboliczne są
tworzone z opcją --symbolic. Podczas tworzenia dowiązań zwykłych, każdy
z CELÓW musi istnieć. Dowiązania symboliczne mogą zawierać dowolny
tekst. Gdy są później rozwijane, dowiązanie ze ścieżką względną jest
interpretowane w odniesieniu do katalogu w którym się znajdują.
Bo sobie nieświadomie system rozwalisz albo pliki popsujesz. Więc skoro nie wiesz co polecenie robi używaj zawsze mana.
Yampress, TheAnt: fajnie, tylko pytanie nie brzmi „jak zrobić dowiązanie symboliczne za pomocą ln?”, tylko „jakiego polecenia użyć, aby zrobić dowiązanie symboliczne?”. Oczywiście wasze podpowiedzi są w tym kontekście bezwartościowe, ponieważ man i info przydają się tylko wtedy, gdy już znane jest polecenie — są natomiast bezradne, kiedy dopiero się go szuka.
Jeżeli już, to powinniście byli wskazać mało znane narzędzie apropos, które do tego służy — na podstawie hasła przedmiotowego wskazuje adekwatne strony man, zawężając tym samym obszar poszukiwań polecenia.
Minio napisał(-a):
Yampress, TheAnt: fajnie, tylko pytanie nie brzmi „jak zrobić dowiązanie symboliczne za pomocą ln?”, tylko „jakiego polecenia użyć, aby zrobić dowiązanie symboliczne?”. Oczywiście wasze podpowiedzi są w tym kontekście bezwartościowe, ponieważ man i info przydają się tylko wtedy, gdy już znane jest polecenie — są natomiast bezradne, kiedy dopiero się go szuka.
Jeżeli już, to powinniście byli wskazać mało znane narzędzie apropos, które do tego służy — na podstawie hasła przedmiotowego wskazuje adekwatne strony man, zawężając tym samym obszar poszukiwań polecenia.
To chyba dotyczyło tego:
Jak kombinowałem sam to sobie zrobiłem "rm -rf *" w ~/Dokumenty :/, ale nic tam waznego nie miałem na szczescie
i w tym przypadku te informacje są jak najbardziej wartościowe.
Po sprawdzeniu do czego służy polecenie (w tym przypadku rm) nie ma takich niespodzianek.
albo to, morze trochę mało ale do podstaw wystarczy http://pl.wikipedia.org/wiki/Polecenia_systemu_operacyjnego_Unix
Minio napisał(-a):
Może trochę za ostro Twoje stwierdzenie o bezwartościowości zabrzmiało, ponieważ, o ile polecenie man bez parametru pyta grzecznie czy chcesz w pysk (znaczy, manuał czego zapodać), o tyle samo info prezentuje nam już liste dostępnych i posegregowanych "infów" :). Skorzystanie z opcji szukania, dostępnej pod "/" czyli np:
/link
przenosi nas w miejsce, w którym już widać polecenie ln. Pisze "link", zakładając, że pacjent nie wie czego szuka, a wie, że chce coś linkować. Nawiasem mówiąc, już samo wpisanie:
info link
jest pomocne. Wszystko co napisałem sprawdza się na "Squeeze" i sprawdzało na "Etch", "Sarge".
Minio napisał(-a):
Trochę się z Tobą zgodzę, a trochę nie. Apropos już mnie parę razy w życiu zawiodło, gdyby działało poprawnie, miałbyś 100% racji.
Polecenie info ma swoją rodzinkę zresztą, choćby w postaci pinfo, które potrafi pokolorować wydruk na ekranie i ma jeszcze parę ulepszeń, w stosunku do info. Man i info choć zdaje się, że powinny pokrywać się serwowanym zakresem danych, nie czynią tego. Info czasem zawiera informacje nie zawarte wcale w manualu.
Pozdrawiam
TheAnt
/Edith: A jeśli już tak pragniesz apropos, to przełącznik załatwia sprawę:
man -k
lub
man -K
Również:
man man
pozwala na dotarcie do poszukiwanej informacji.
Gdyby powyższe zawiodły, można jeszcze ręcznie przekopywać się przez katalogi w hierarchii /usr/share/ i /usr/share/doc/
Ostatnio edytowany przez TheAnt (2012-06-30 05:22:55)
Wiem co robi rm, ale zrobiłem je nie w tym katalogu (zapomniałem cd), to tak tylko powiedziałem, taki mały fail.
A o apropos nie wiedziałem, przyda sie.
Configu apache nie musiałem zmieniać, wszystko działa jak należy :)
Temat rozwiązany.
Ostatnio edytowany przez irth (2012-06-30 10:59:45)
TheAnt: przyznaję i kajam się:
info nie jest aż tak bezwartościowy jak mi się wydawało, a tym samym Twoja odpowiedź również nie jest całkowicie bezwartościowa.
W tym konkretnym przypadku info nada się do znalezienia odpowiedniego polecenia (chociaż nie jest to aż tak proste jak w przypadku np. rm — info odeśle do polecenia link, które wspomina o interesującym tutaj ln). W niektórych innych (patrz niżej) nie jest już tak różowo.
TheAnt napisał(-a):
Man i info choć zdaje się, że powinny pokrywać się serwowanym zakresem danych, nie czynią tego. Info czasem zawiera informacje nie zawarte wcale w manualu.
info jest wynalazkiem GNU i chociaż powstał przynajmniej 15 lat temu (najstarsza wzmianka, jaką znalazłem, pochodzi z 1998 roku), właściwie nikt poza GNU go nie używa. Dlatego strony info są dużo bardziej rozbudowane niż strony man dla narzędzi GNU, ale często w ogóle nie istnieją dla wielu narzędzi stworzonych przez innych programistów. Np. info jest bezsilne wobec hasła „mp3”, podczas gdy apropos znajdzie kilka narzędzi do manipulowania plikami tego typu.
TheAnt napisał(-a):
Gdyby powyższe zawiodły, można jeszcze ręcznie przekopywać się przez katalogi w hierarchii /usr/share/ i /usr/share/doc/
Mimo wszystko prościej zapytać wyszukiwarkę internetową (co ja bym zrobił w pierwszej kolejności) albo na forum ;) .
Minio napisał(-a):
przyznaję i kajam się:
Po prostu nie lubię jak mi skakać po głowie :)
Kończąc temat: szukając jakiejś pomocy, a nie posiadając dostępu do tej skarbnicy wszechwiedzy jaką jest internet czy bardziej doświadczony kolega.
Jest man i jest info i oba w pewien sposób się uzupełniają. Kończę bo niewątpliwie odeszliśmy od tematu.
Pozdrawiam
TheAnt