Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jakie znacie sklepy online w których legalnie można ściągnąć muzykę w formacie MP3? Przyznaje że poza iTunes nie wiem skąd mogę legalnie ściągnąć muzykę. Skąd mam mieć pewność że sklep w którym miałbym to robić jest legalny czy też po prostu pobiera opłatę z ściągniecie pliku który okaże się nielegalny? Przykładem może być strona http://www.legalsounds.com/ która pobiera opłatę za ściągnięcie plików ale z tego co znalazłem na forach nie jest to strona która robi to legalnie.
Ostatnio edytowany przez sojkin (2012-01-27 14:24:46)
Banshee ma podobno w nowej wersji wbudowany sklepik z muzyką w odtwarzaczu.
Poza tym, o itunes na Pingwina nie slyszalem, Cannonical coś takiego kombinowal (ten od ubuntu) ale było drogie i nie wiem, czy jeszcze istnieje.
Osobiście w domu znam XX stacji radiowych z całego świata, mam YT, także sklepami mp3 się nie interesowalem specjalnie.
Edyta:
Rhytmbox też: https://one.ubuntu.com/music/
http://www.dobreprogramy.pl/Canonical-uruchomi-Ubun … sc,16809.html
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-27 14:42:35)
Tak się zastanawiam czy najlepszym pstryczkiem w nos przez protestujących byłoby przez umowny przez siebie czas zaprzestać kupować medialnych liderów pop?
jeden z moich znajomych przed chwila powiedział mi że jest sporo takich stron i podał parę przykładów:
beatport
junodownload
boomkat
bandcamp
Jako że różnimy się troszkę w tym co lubimy słuchać w ramach testu wpisałem w portalach "Tiamat" i "Type o negative" niestety nie znalazły żadnego utworu :/
Amazon? No i Jamendo! ;)
Zaś jeśli chodzi o audiobooki, to np. audioteka.pl
hello_world napisał(-a):
Tak się zastanawiam czy najlepszym pstryczkiem w nos przez protestujących byłoby przez umowny przez siebie czas zaprzestać kupować medialnych liderów pop?
raczej wątpię, żeby protestujący byli odbiorcami dody i innego kiczu ;)
rychu napisał(-a):
hello_world napisał(-a):
raczej wątpię, żeby protestujący byli odbiorcami dody i innego kiczu ;)
A nawet jeśli — nic się nie bój, dostanie angaż np. na otwarcie Euro i się odbije.
Zgadzam się z azhagiem JAMENDO!
Ciekawą rzeczą (odnośnie Ja-mendą) jest Newgrounds Audio, coś dla siebie znajdziesz :D
Fervi
azhag napisał(-a):
A nawet jeśli — nic się nie bój, dostanie angaż np. na otwarcie Euro i się odbije.
Zaśpiewa Hymn jak Górniaczka i ją powieszą :D
w Jamendo niestety nie znalazłem nic z cięższej muzy ale jakby ktoś chciał legalnie ściągnąć trochę metalu to udało mi się to zrobić na http://www.7digital.com/
W Polsce nie ma dobry sklepów online z muzyką, jak są to drogie. Bardziej się opłaca płyty kupić. Z zagranicznych to tylko amazon.
sojkin o metal ci biega?? czy o coś innego???
http://www.jamendo.com/pl/tag/metal
Sprawdzałem dla kapel "Tiamat" i "Type o negative". Jamendo niestety nic nie znalazł.
muzodajnia? ponad 1mln utworów za 8 zł mam 25 legalnych mp3, sprawdziłem "Tiamat" i "Type o negative" i jest
Właśnie sprawdzam muzodajnia.pl i ściągają mi się pliki "wma" jest jakiś sposób by zmienić to na "mp3"?
Wg faq:
W przypadku ofert Muzodajnia na próbę i Muzodajnia dla wszystkich przy ściąganiu na komputer w zależności od dostawcy muzyki do wyboru są pliki w jednym lub kilku formatach mp3, mp4 (AAC+), wma oraz jakości od 128 kb/s do 256 kb/s. Są to pliki otwarte, pozbawione zabezpieczeń DRM. W przypadku oferty MusicRent - Muzodajni bez zobowiązań pliki dostępne są w formacie WMA zabezpieczonym DRM. W przypadku plików ściąganych na telefon komórkowy format jest dostosowany do możliwości konkretnego modelu telefonu – standardowo jest to mp3 128 kb/s.
W ramach promocji "Spróbuj za darmo" pliki muzyczne dostępne są w formacie wma i zabezpieczone technologią Microsoft DRM. Oznacza to możliwość pobrania plików tylko na konkretny komputer który . Jeśli wybierzesz jeden z abonamentów Muzodajni, wszystkie pliki będą dostępne w najlepszej jakości z możliwością pobierania na telefon lub kopiowania na inne urządzenia.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-01-27 21:45:47)
już kompletnie kasy nie masz na co wydawać?
spokojnie póki co możesz sobie ściągać - tak jest za darmo i zrozumiale
płatne badziewia póki co są bez większego sensu
płatne badziewia póki co są bez większego sensu
Też tak myślę, słyszysz w Radiu i chcesz to, a pewnie jakby było "darmowe radio" (chociaż chyba licencja CC zabrania) to byś znalazł coś fajnego za free
Fervi
Jak już coś kupować to raczej coś lepszej jakości niż mp3/wma. Odtwarzacze nie mają problemów z obsługą formatu flac. A pojemność już też nie jest jakimś problemem.
Ja osobiście nic nie będę już kupował, skoro jestem z góry traktowany jak złodziej.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-01-27 23:12:45)
sojkin napisał(-a):
"Type o negative"
jaki to tam metal ;p
yossarian napisał(-a):
Wg faq:
W przypadku ofert Muzodajnia na próbę i Muzodajnia dla wszystkich przy ściąganiu na komputer w zależności od dostawcy muzyki do wyboru są pliki w jednym lub kilku formatach mp3, mp4 (AAC+), wma oraz jakości od 128 kb/s do 256 kb/s.
I właśnie dlatego nie warto sobie tą stroną głowy zawracać. Jak płacę, to chcę mieć produkt dobrej jakości, a nie coś porównywalne z ripem kasety magnetofonowej.
Różne ciekawe rzeczy, choć raczej z pogranicza głównego nurtu, można kupić na http://bandcamp.com.
darian napisał(-a):
muzodajnia? ponad 1mln utworów za 8 zł mam 25 legalnych mp3, sprawdziłem "Tiamat" i "Type o negative" i jest
Tych utworów nie ma aż tyle. Większość płyt jest w kilku niczym nie różniących się edycjach. Do ogólnej ilości utworów wliczane są też audiobooki.
Ten serwis raczej bardziej się opłaca posiadaczom telefonów w plusie.
W przypadku oferty "Muzodajnia bez zobowiązań" należy zwrócić uwagę iż wszystkie pobrane pliki wma 128 kb/s są zabezpieczone DRM-em (czyli na Linuksie sobie nie posłuchamy, chyba że ja o czymś nie wiem).
Jeśli usługę mamy wykupioną przez rok to możemy już zakupione piosenki pobrać w formacie wma 256 kb/s bez drm.
W przypadku oferty "Muzodajnia dla wszystkich" płaci się za rok z góry (ale wma 256 kb/s i bez drm).
Serwis nie zawsze umożliwia pobranie bądź zakupienie utworu (mnóstwo błędów w skryptach po ich stronie). Support po stronie Muzodajnii chyba nie istniej bo próbowałem parę razy się z nimi skontaktować
Pobrane utwory czasami są źle otagowne czasami nawet mylnie nazwane (to nie ten utwór albo może to być jego wersja koncertowa).
sojkin napisał(-a):
Właśnie sprawdzam muzodajnia.pl i ściągają mi się pliki "wma" jest jakiś sposób by zmienić to na "mp3"?
Jeśli masz telefon z androidem (nie wiem czy ten ich przycisk do wysyłanie na telefon w ogóle działa) to przy pomocy ich aplikacji ściągniesz te pliki w mp3 128 kb/s (za transfer z muzodajni w plusie przez sieć komórkową nie jest pobierana opłata).