Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mój problem jak w temacie. Na dysku 250GB założyłem partycję 6GB podstawowa, i reszta na /home. Na partycji podstawowej jest tylko system, wine, apache, webmin, bind, utorrent itp. Niestety, Jest na niej coraz mniej dostępnego miejsca, które w oczach ginie. Kiedyś po duługich poszukiwaniach znalazłem gigabajtowe pliki wine.log w katalogu /var/log no i usunąłem. Niestety, po kilku tygodniach problem powraca jak bumerang. Ale plików wine.log już tam nie ma. Intensywne przeglądanie katalogów przy użyciu MC, uzycie polecenia
find -size +10M
nie przyniosło żadnego rezultatu. NA podstawowej partycji jest zajmowane 5% na dobę, a ma ona 6GB. Jest już 95% zajęte i pewnie do jutra serwer przestanie działać. Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem i wie, jak i gdzie śmieci szukać. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Logi nie przyrastają?
Niestety, w katalogu /var/log nic nie widać. Sumowałem wszystko nautilusem i wyszło 1.8GB w sumie, a na partycji jest 6GB wolnego. W czasie sumowania zajęte było 5GB.
Właśnie zrobiłem serwerowi reset po tygodniu pracy. I zajęte jest 36% partycji podstawowej. Tego to ja już zupełnie nie rozumiem, ale najważniejsze, że miejsce wróciło :)
Wnosek z tego, że co tydzień serwer na którym pracuje kilka utorrentów + proftpd oraz apache i BIND musi mieć reboot - to chyba nie jest normalne
Ostatnio edytowany przez pawel1812 (2008-09-24 16:03:59)
apt-get clean
W tej chwili wygląda to tak:
2212 Desktop 2108 lstat-2.3.2 524 lstat-2.3.2.tar.gz 60 install_rtm.sh
będę obserwował co będzie dalej dopóki się znów nie zapełni, ale skoro zliczanie wszystkiego nautilusem niczego nie pokazało... zaobserwuję to.
apt-get clean
niczego nie zwróciło, mi to wygląda na jakieś logi, na przykład ciągle się przewijają w terminalu po uruchomieniu utorrenta pod wine, tylko gdzie one są zapisywane, że nic ich nie znajduje?
Ostatnio edytowany przez pawel1812 (2008-09-24 16:10:00)
bo apt-get clean niczego nie zwraca. kasuje niepotrzebne pakiety *.deb . po wykonaniu tego polecenia powinne sprawdzić ilośc moiejsca.
df -h
Chociaż nie zagłębiałem się w temacie, oraz nie jestem znawcą, to być może problem poruszony na stronie:
http://jabba.pl/seban/rodzaj/bash
wyjaśni przyczyny braku miejsca, a rozwiązanie tam zaproponowane okaże się skuteczne, także w Twoim przypadku
Pozdrawiam
sj65
pawel1812 napisał(-a):
Właśnie zrobiłem serwerowi reset po tygodniu pracy. I zajęte jest 36% partycji podstawowej. Tego to ja już zupełnie nie rozumiem, ale najważniejsze, że miejsce wróciło :)
masz /tmp na głównej? pewnie coś tam pluje
pawel1812 napisał(-a):
Na dysku 250GB założyłem partycję 6GB podstawowa, i reszta na /home. Na partycji podstawowej jest tylko system, wine, apache, webmin, bind, utorrent itp.
Takie proporcje, przy tak dużym dysku. Sama dokumentacja zawarta w /usr/share może zajmować połowę z 6GB. Spokojnie mogłeś przeznaczyć około 15-20GB na główną partycję i nie byłoby problemu. Miałbyś pełny komfort pracy.
Przenieś całą zawartość katalogu /usr na /home lub wydziel osobną partycję dla tego katalogu i będziesz miał po kłopocie. Mnie zawsze katalog /usr szybko się zapełnia i muszę z nim kombinować.
Wcześniej pokaż wynik poleceń, o które byłeś proszony.
Strony: 1