Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mój problem jak w temacie. Zainstalowałem wine poleceniem
apt-get instal wine
niestety, w żaden sposób nie potrafię znaleźć wyżej wspomnianego katalogu, do którego powinienem wrzucić plik do uruchamiania przez Wine, tak jak to mniało miejsce w Ubuntu 7.4. Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio edytowany przez pawel1812 (2008-09-14 16:57:51)
Wykonaj
winecfg
to się sam utworzy.
katalog ukryty w Twoim katalogu domowym
Żeby go zobaczyć np. w Konquerorze musisz "włączyć" pokazywanie plików ukrytych --->Widok --->Pokaż ukryte pliki
Jaką wersję Debiana i wine zainstalowałeś?
Jaką wersję Debiana i wine zainstalowałeś?
To nie ma najmniejszego znaczenia.
We wszystkich dystrybucjach wine dziala tak samo.
Winecfg musi wygenerować ten katalog.
Chyba ze nie zainstalowal wine.
pod gnome w nautilusie naciskasz CONTROL + H pokazuje ukryte pliki. w konsoli możeszy wydac polecenie ls -al *wine.
katalog .wine jest zazwyczaj w katalogu domowym usera. Katalog wine m.in. sam sie generuje i tworzy jeśli po raz pierwszy chcesz coś zainstalwoać
wine program.exe
''ilin" napisał(-a):
To nie ma najmniejszego znaczenia.
We wszystkich dystrybucjach wine dziala tak samo.
Tak zgadza się, jak jest zainstalowane i skonfigurowane do końca.
W Etchu zaraz po instalacji bezpośrednio z repozytorium tak się zachowuje jak opisał pawel1812.
Wydałem polecenie
winecfg
Wyskoczył jakiś błąd, ale katalog /root/.wine się jakimś dziwnym trafem pojawił, a wcześniej go nie było. Dziękuję za zainteresowanie pomoc.
pawel1812 napisał(-a):
Wydałem polecenie
Kod:
winecfgWyskoczył jakiś błąd, ale katalog /root/.wine się jakimś dziwnym trafem pojawił, a wcześniej go nie było. Dziękuję za zainteresowanie pomoc.
Oczywiście że wyskoczył błąd, ponieważ to polecenie powinieneś wydać z usera, a nie z roota. Włąściwie to nawet nie był błąd tylko komunikat o ryzyku uruchamiania wine z poziomu super użytkownika. Stąd katalog .wine pojawił Ci się w /root, a powinien w /home/Ty
Katalog .wine tworzy się przy pierwszym uruchomieniu wine w każdej dystrybucji.W etchu też.
Lepiej zaś dac winecfg gdyz wtedy mozna skonfigurowac je wstępnie (wykrywanie dysków itp.)
Pliczek exe ktory chcemy zainstalowac wcale nie musi byc w katalogu .wine.
I na tym polegał mój błąd, dzięki za pomoc. Szukałem tego pliku przed pierwszym uruchomieniem Wine, bo z tego co pamiętam, jak instalowałem kiedyś na Ubuntu to był chyba od razu. A na Debianie z tego wynika, że jest inaczej.
Ostatnio edytowany przez pawel1812 (2008-09-15 18:26:00)
jak instalowałem kiedyś na Ubuntu to był chyba od razu. A na Debianie z tego wynika, że jest inaczej.
Jest dokładnie tak samo.
Jak na gentoo,ubuntu,fedorze.itd.
Pewnie w Ubuntu miałeś od razu zaznaczone żeby pokazywał ukryte pliki :)
Pewnie w Ubuntu miałeś od razu zaznaczone żeby pokazywał ukryte pliki :)
I co z tego.
Przed pierwszym uruchomieniem wine (na świeżo zainstalowanym systemie) tego katalogu nie ma.
Nawet w ubuntu.
ilin napisał(-a):
Przed pierwszym uruchomieniem wine (na świeżo zainstalowanym systemie) tego katalogu nie ma.
Nawet w ubuntu.
chyba, że jest w /etc/skel/
ale wątpię, żeby konfiguracja wine'a była w skelu
Aby to jednoznacznie rozstrzygnąć niech ktoś kto ma ubuntu wklei z niego
ls -a /etc/skel
W debianie nie ma nic poza bashrcami.
ale macie problemy, to tak jak by kura zniosla jajko na granicy polsko-ukrainskiej i czyje jest jajko, ja uruchamialem wine pod suse, mandriwa, fedorze, debiania, gentoo i NIEGDZIE NIE BYLO KATALOGU .wine W HOME_DIR!!! NIE MA czy to takie q... dziwne?? jak dla mnie nie. on tworzy sie dopiero przy pierwszym uruchomieniu. ja proponuje zamknac temat bo ta dysputa do niczego sensownego nie prowadzi.
ale macie problemy, to tak jak by kura zniosla jajko na granicy polsko-ukrainskiej i czyje jest jajko
Niby racja ale lubię sprawy wyjaśniac do końca z korzyścią dla pytajacego.
Powod zaś jest prosty.
Na rożnych forach spotyka się rożne absurdy a ludzie to czytaja.
Przyklad.
mplayer nie odtwarza rmvb i jest bee a smplayer tak i jest cacy.
Tylko osoba co to napisala nie wiedziała ze bez mplayera smplayer ni hu hu.
Jak to sto osob przeczyta to jaka zdobędzie wiedzę?
Strony: 1