Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam zagadkę stulecia mianowicie:
grub menu.lst
## ## End Default Options ## title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.25-2-amd64 root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.25-2-amd64 root=/dev/sdb1 ro initrd /boot/initrd.img-2.6.25-2-amd64 title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.25-2-amd64 (single-user mode) root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.25-2-amd64 root=/dev/sdb1 ro single initrd /boot/initrd.img-2.6.25-2-amd64 title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.18-6-amd64 root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.18-6-amd64 root=/dev/sdb1 ro initrd /boot/initrd.img-2.6.18-6-amd64 title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.18-6-amd64 (single-user mode) root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.18-6-amd64 root=/dev/sdb1 ro single initrd /boot/initrd.img-2.6.18-6-amd64 ### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST title WindowsXP rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 makeactive
wszystko działa doskonale ale gdy podłączam stary dysku ata aby wreszcie skopiować dane w żaden sposób nie mogę uruchomić tego linuksa mimo iż w biosie sekwencja uruchamiania jest
1)sda
2)sdb
3)hda
bez podejmowania żadnej akcji uruchamia się menu gruba innego linuksa tego z hda po wybraniu z listy w biosie aby ruszył z sda pisze error 15 /boot/vmlinuz-2.6.25-2-amd64 file not found co z tym zrobić?
Ten dysk ata próbowałem podłączyć jak master i jako slave ale to nic nie zmienia próbowałem również dopisywać do device.map (hd2) /dev/hda i równiez nic.
a wykmin, czy przypadkiem nie zmienia sie kolejnosc dyskow w biosie, taka tabela dyskow podpietych do kontrolerow, byc moze ten sdb mogl przeskoczyc na sda (tylko sugeruje, nie wczytywalem sie w temat)
HAL9000 napisał(-a):
po wybraniu z listy w biosie aby ruszył z sda pisze error 15 /boot/vmlinuz-2.6.25-2-amd64 file not found co z tym zrobić?
musisz przy tak ustawionym biosie poprawic w uruchamianym wpisie gruba (aby edytowac zaznaczony wpis wcisnij e) numwr dysku podany w
root (hd1,0)
obstawilbym hd2 ale nie gwarantuje byc moze bedziesz musial tez poprawic wpis opcji root=/dev/... w kernel (ale to tylko gdy wysypie sie na etapie initrd)
Jeśli chcesz tylko przekopiowac dane to użyj jakiegoś Livecd.
Podmontuj oba dyski (patycje) przekopiuj i po sprawie.
Bez kombinowania.