Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No normalnie nie mogę serwera X-ów odpalić.
Jajko najpierw dystrybucyjne, potem moje ->> 2.6.25.10
System chodzi idealnie, natomiast z serwerem X-ów są jaja. Polecenie startx odpala server i wywala komunikat 15 sekundowy o przekroczeniu parametrów monitora (wyjechane poza zakres)
dpkg-reconfigure xserver-xorg konfiguruje tylko klawiaturę, nie widzi monitora, ani karty graficznej.
X -configure tworzy nowy config, który też nie działa.
Reszta w logach http://bodzio.dug.net.pl/pliki2/Logi.tar.gz
no to już wiem że na lennym / sidzie jedziesz :)
dodaj sekcje:
Section "Monitor" Identifier "Generic Monitor" Option "DPMS" HorizSync 28-51 VertRefresh 43-60
w/w dane są defaultowe dla 15" monitora lcd.
Pozdrawiam
niestety dupa :(
Error parsing the config file
http://bodzio.dug.net.pl/pliki2/Xorg.0.log
Parse error on line 41 of section Monitor in file /etc/X11/xorg.conf The HorizSync keyword must be followed by a list of numbers or ranges.
A możesz wkleić swojego xorg.conf ? :)
Pozdrawiam
P.S. Tutaj masz mojego xorga, zmień tylko nv, na vesa (no chyba ze masz nvidie) i powinno ruszyć.
http://www.bb-server.pl/xorg.conf
P.S.2 Albo napisz ilu calowy masz monitor , to wygeneruję dla Ciebie domyślne ustawienia dla Twojego monitora :)
Ostatnio edytowany przez adam05 (2008-07-24 14:00:58)
17 calowy CRT
Zadziałało na Twoim configu - serdeczne dzięki :)
nv zmieniłem na nvidia, bo stery nvidii czywiście zainstalowałem. Tak w ogóle to jaja jakieś ten system ze mną robił. Sterowniki się drą że nie będą współpracować bo to jest jądro Xen, a było normalne 686.
Grunt że chodzi - jeszcze raz dzięki.
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=110088
takie coś kiedyś znalazłem, patch działa u mnie na kompilowanym jajku 2.6.25-9 (gentoo) sterownik 96.43.05
Ostatnio edytowany przez sal_i (2008-07-24 23:34:11)
xorg.conf to pewnie niedługo odejdzie do lamusa.
Jak zainstalowałem archa to wcale go nie miałem a xy na nvidi poprawnie pracowały.
Po zainstalowaniu sterów nvidii nvidia-xconfig utworzył mi plik o wdzięcznej nazwie XF86Config.
Ja się tylko zastanawiam dlaczego standardowe narzędzia nie działają.
dpkg-reconfigure powinien mi skonfigurować całe X-y a nie tylko klawiaturę. Zdaję sobie sprawę że to testing, ale takich numerów to spodziewałbym się w unstable. Testing zawsze był dobry.
teraz taka moda ze xorg sam wykrywa i nie trzeba go konfigurowac ... niekiedy to nawet dziala (np. u mnie w pracy z jednym monitorem bylo ok z drugim - wiekszym i lepszym tylko czarny ekran dopoki recznie nie wpisalem ustawien synchronizacji w xorg.conf)
BTW ciekawe czy na poziomie z najpadziej szczegolowymi pytaniami dpkg tez pyta tylko o klawiature ?
Moim zdaniem następuje koniec analogowego sygnału.
Bodzio: a moze masz kilka plikow np.
xorg.conf - ten orginalny nie dzialajacy
xorg.conf000001110000101
xorg.conf000020020202020
itp
czasami najprostrze rzeczy okazuja sie najglupsze :D
Mi sie raz tak zdarzylo, wygenerowalem nowego ale nie zmieniłem nazwy z xorg.conf0003030302 na poprawny ;)
Raczej niemozliwe zeby wlasnorecznie wygenerowany nie działał a korzystał np. z jakiegoś 'zapożyczonego'
Pozdrawiam
ilin napisał(-a):
xorg.conf to pewnie niedługo odejdzie do lamusa.
Jak zainstalowałem archa to wcale go nie miałem a xy na nvidi poprawnie pracowały.
Po zainstalowaniu sterów nvidii nvidia-xconfig utworzył mi plik o wdzięcznej nazwie XF86Config.
xfree :) to były czasy ;] ile ja się pamiętam najeba... ze sterownikami ati :D Dzięki bogu xorg wyszedł :)
Pozdrawiam
BlackEvo napisał(-a):
Bodzio: a moze masz kilka plikow np.
xorg.conf - ten orginalny nie dzialajacy
xorg.conf000001110000101
xorg.conf000020020202020
itp
czasami najprostrze rzeczy okazuja sie najglupsze :D
Mi sie raz tak zdarzylo, wygenerowalem nowego ale nie zmieniłem nazwy z xorg.conf0003030302 na poprawny ;)
Raczej niemozliwe zeby wlasnorecznie wygenerowany nie działał a korzystał np. z jakiegoś 'zapożyczonego'
Pozdrawiam
No nie :)) - zdaję sobie sprawę, że stary jestem i zwoje mi wysychają, ale takich błędów nie robię. Po prostu oryginalny xorg.conf był całkowicie ubogi. Zawierał tylko sekcję klawiatury.
dpkg-reconfigure zrobiło to samo - tylko klawiatura. Dopiero config od adama zadziałał. Config wygenerowany już po zainstalowaniu sterów nvidii też ubożuchny. Start X-ów stale wysypywał się na zbyt wysokich parametrach dla monitora. Monitor pluł się komunikatem o o częstotliwości VertRefresh=192. Skąd on to brał ? - kompletnie nie mam pojęcia, bo w xorg.conf nie było żadnych wpisów dotyczących parametrów monitora.
Podobny przypadek miałem kiedyś, kiedyś na FreeBSD - gdzie system skądś brał parametry dla okien mimo całkiwitego braku pliku konfiguracyjnego. Tego nawet nie mogli załapać goście z forum bsdguru.
Pozdrawiam :)
Z ciekawości zobacz czy xdebconfigurator wykrywa Ci poprawne parametry monitora. A z tą kongfiguracją przez debconfa to chyba coś skrzaczyli.
Ja generuję obecnie, na nowej instalacji xorg.conf tak:
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?p=57888#57888
Brakujące elementy dopisuję. Jest to zawsze coś niż nic.
W pierwszym poście napisałem, że X -configure też nie działa. Wygenerował plik praktycznie pusty. Właściwie jak zauważyłeś/zauważyliście - mój problem polegał na braku wpisów dla monitora. Reszta to pryszcz. Nie jest to właściwie problem, ale... nic nie zrobisz jak nie działa Ci jeszcze sieciówka i nie wygenerujesz modeline, na drugim kompie masz radeona, na trzecim nie ma X-ów. Najbliższy z nvidią i 17'' CRT jest o kilometr od Ciebie :)
A tak czytając ten załączony link to tylko gentoo zostaje ;P
BlackEvo napisał(-a):
Możliwe możliwe też to miałem jakiś czas temu dpkg-reconfigure nie działało jak trzeba i config nie zawierał praktycznie nic poza poszczególnymi sekcjam, X- configure jak i instalator nvidii również nie dawały rady
@fnmirk
nie wiem jak u Bodzia ale ten sposób u mnie nie działał, tak więc ostatecznie poradziłem sobie odnajdując swój konfig jeszcze za czasów ati i jakoś poszło
PS. testing niedługo ma być zamrożony :]
Może mi ktoś powiedzieć czy w sidzie są tego typu problemy? Coraz częściej spotykam się z tym, iż u mnie w lennym występują problemy których w sidzie nie ma(przynajmniej tak sądzę czytując forum).
fnmirk napisał(-a):
Ja generuję obecnie, na nowej instalacji xorg.conf tak:
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?p=57888#57888
Brakujące elementy dopisuję. Jest to zawsze coś niż nic.
W pierwszym poście napisałem, że X -configure też nie działa. Wygenerował plik praktycznie pusty. Właściwie jak zauważyłeś/zauważyliście - mój problem polegał na braku wpisów dla monitora. Reszta to pryszcz. Nie jest to właściwie problem, ale... nic nie zrobisz jak nie działa Ci jeszcze sieciówka i nie wygenerujesz modeline, na drugim kompie masz radeona, na trzecim nie ma X-ów. Najbliższy z nvidią i 17'' CRT jest o kilometr od Ciebie :)
A tak czytając ten załączony link to tylko gentoo zostaje ;P
Przy normalnym generowaniu przez dpkg, xorg.conf były ciągle problemy z monitorami LCD. Ja przynajmniej takie zauważyłem.
Obecnie powiedzmy sobie, monitorów crt z nowymi komputerami się nie sprzedaje (lub sprzedaje tylko do specjalnych zastosowań). System ma rozpoznać kartę graficzną, klawiaturę i jakiś wskaźnik ekranowy (mysz itp.).
Ustawienia związane z układami odchylania monitorów, obecnie kto ich wymaga?
Próbuję coś na ten temat od dłuższego już czasu znaleźć. I albo źle szukam albo nikt jeszcze nic na ten temat konkretnie nie wie.
Na stronie xorg.conf informacje są mocno przeterminowane. Instrukcja i opisy dotyczące tego pliku są nieaktualne.
Wygląda, że w najbliższym czasie musi się coś zmienić. Xserwer jest rozdrobniony na dziesiątki składników. Jest to dobra zagrywka. Tylko do tych składników jest bardzo znikoma informacja w systemie i bardzo ubogi opis odsyłający na stronę domową projektu, na której niewiele więcej można znaleźć.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-07-26 18:24:58)
Czy nasz monitor jest rozpoznawany możemy się posłużyć poleceniem z uprawnieniami root
ddcprobe
program zawarty jest w pakiecie xresprobe.
A nie lepiej odpalic livecd , skopiowac xorg.conf z tego live'a na system gdzie nam nie odpala. Potem tylko 'wylaczyc' live cd i po bolu.
anonimek napisał(-a):
A nie lepiej odpalic livecd , skopiowac xorg.conf z tego live'a na system gdzie nam nie odpala. Potem tylko 'wylaczyc' live cd i po bolu.
Przecież to jest paranoja - nie muszę kupować wodociągów żeby się napić szklankę wody. To ma być w repo i MA działać.