Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
rychu: druga fotka lepsza :) podobac sie mi ;]
co do pierwszej pomost na dole i jak sam powiedziales niesotra, a ja dodam ze mydlo i ciemno :)
bo mi kurde taką pogode zamówili, a rusek stał tylko dwa dni :/
A ja mam zamiar Was odwiedzić rychu na początku sierpnia - Ciebie i Marcina. Będzie okazja do picia wody morskiej :)
no ja myślę ;)
Wodzu ... tylko patrzeć aż wino z biedronki zacznei pływać ;]
dobra pokazałem już robaczki i ludków z soboty więc czas na część trzecią ostatnią :] widoczki
jak gdzieś coś na dole wystaje krzak czy coś ... to miał być sztafrz ;P
Po tym co tu widzę to groza zawiało. Cholewiaki wiaderko i do piwnicy bo w takim razie tam już wodę mam :| Kilometr w gore biegu rzeki nie ma wałów :|
Tyle energii się marnuje.
edit:
Bodzio dzisiejsze zdjęcia dobrze wyszły. Brakuje efektów dźwiękowych :P Ale wyobraźnia pracuje, jak się wrzuci na pełny ekran. Jeszcze jak ktoś coś takiego widział na żywo.
Rumi szkoda, że tego przejścia widoku na zalew: wieczór/dzień nie masz z tego samego miejsca. Fajny efekt.
Jak później rozwiązujecie problem zrobionego zdjęcia z dopasowaniem do formatu papieru. Mam na myśli Gimpa? Standardowe zdjęcie z aparatu jest najczęściej w formacie 4:3. Gimp nie posiada opcji kadrowania do rozmiaru papieru chyba że nowy nie bawiłem się nim jeszcze.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-07-23 21:43:41)
fnmirk napisał(-a):
Rumi szkoda, że tego przejścia widoku na zalew: wieczór/dzień nie masz z tego samego miejsca. Fajny efekt.
kali nei rozumieć :]
cycu kropelki z zd50 mrau :)
fnmirk napisał(-a):
Jak później rozwiązujecie problem zrobionego zdjęcia z dopasowaniem do formatu papieru. Mam na myśli Gimpa? Standardowe zdjęcie z aparatu jest najczęściej w formacie 4:3. Gimp nie posiada opcji kadrowania do rozmiaru papieru chyba że nowy nie bawiłem się nim jeszcze.
Photoshop ma. Mam legalny CS2, który ładnie pracuje pod wine. Niestety cs2 nie obsługuje Olkowych orf-ów. CS3 - tak.
Bodzio napisał(-a):
CS3 - tak.
chyba ze jest to portable ... chyba ze to ja pobrałem taką felerną wersje dziś
http://rumi.dug.net.pl/dug/p3.jpg to ujęcie np.:, wykonane jeszcze przy zachodzie słońca lub kiedy chmura odsłoni wodę. Z tego samego punktu.
umarł bym z głodu ;P
wywoływał ktoś zdjecie przez internet w większym formacie ?
EDIT: i jakei zdjęcia najeiwksze moge wykonać przy zdjeciu 10mp aby ładnei wyszło na zdjeciu
O Photoshopie to wiem. Myślałem że ma ktoś jakieś rozwiązanie pod Gimpa.
umarłbym z głodu ;P
Bierzesz dwa statywy, jeden na aparat drugi na wędkę. Ognisko i świeża rybka, dziewczyna i dzień zleci :P
ta były tylko 2 dzidzie ... Bodzio i qluk :)
fnmirk: jak poprosisz zrobie tutoriala o kadrowaniu w gimpie i LightZone :)
qluk nie jest to pilne. Jak mogę Cię prosić to bardzo proszę.
Nie wiem czy nowy Gimp tego jakoś nie obchodzi. Muszę się na poważnie zainteresować Script-Fu. Możliwości tego są duże. Jednak zawsze odkładam to na nie wiem kiedy.
edit:
Widzę w Gimpie nowy dodatek Python-Fu. Nic jeszcze o tym nie wiem. Wygląda jednak, że możliwości wzrastają.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-07-24 13:04:49)
a gdzie wy widzicie problem z kadrowaniem w gimpie - bo ja nie widze (kadruje w gimpie 4 lata i nigdy nie bylo problemu).
Nie ma problemu z kadrowaniem w Gimpie. Chodzi tylko o proporcjonalne docięcie do papieru, podobnie jak w Photoshopie.
zapytam ponownei ... przy zdjeciu 10 mp jaki format max fotografi moge zdjecia otrzymać nei tracąc na jakości ?
pisalem o tym pare postow wczesniej poszukaj mi sie nie chce
Matryca MP Rozmiar odbitki 4:3
2 13 x 10
3 17 x 13
4 20 x 15
5 27 x 20
ANALOG
Oznaczenie Rzeczywisty rozmiar papieru
9x13 89mm x 127mm
10x15 102mm x 152mm
13x18 127mm x 178mm
15x21 152mm x 210mm
20x30 203mm x 305mm
Obiecałem dać szefową :) ->>odległość szkolna
O_O
Mam nadzieje że Ela pierwsza Cie dopadnie :) :P
Rumi: policz sobie, srednio wydruki cyfrowe to 250-300dpi podziel bok fotografii przez np. 300 i bedziesz mial ile cali on moze miec. Przy czym nawet gdy zrobisz przy dwa razy wiekszym formacie niz wyjdzie (da to 150dpi) to z odleglosci metra nie ebdzie tego widac a beda to juz naprawde pokazne rozmiary.
fnmirk: ok, bedzie kadrowanie pod robienie odbitek czyli wraz z uzgadnianiem rozdzielczosci.
Nie ma bata - Rumi pokazał mój brzuszek, tfu - mięsień piwny :))