Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
perhaps the smallest desktop distribution on earth
http://distrowatch.com/table.php?distribution=slitaz
oto co można zmieścić w 28.6 mb!
ciągnąłem w niecałe 2 minuty i próbowałem na virtualboxie.
cóż mogę powiedzieć...jestem w szoku.
systemik ładny i wypchany programami jak na 28.6 mb. środowisko - lxde. coraz więcej widać super lekkich programików z przedrostkiem lx (w slitaz jest lx task, ponoć wzięty z xfce i pozbawiony zależności). sam używam lxappearance. jak na razie lxde wydaje się iść w kierunku extra lekkiego i prostego w obsłudze śrdowiska. tylko mieć nadzieję, że nie skończy jak xfce.
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2008-07-18 22:52:06)
Sztuka dla sztuki? Na allegro pendrive z 2GB można kupić już za 14 złotych (np. http://allegro.pl/item395061541__pendrive_kingston_ … t100_2gb.html) więc osobiście, nie widzę sensu w tworzeniu takich dystrybucji - poza może chęcią sprawdzenia się. No i może właśnie spowodowania tego lekkiego szoku "Łał, tyle radości, a tylko 2 kalorie" :D
Jakie jajko się na nim znajduje? Jeśli 2.6, to wbili szpilkę DSL-owi. :)
urug napisał(-a):
Sztuka dla sztuki?
prawdopodobnie najmniejsza sztuka na ziemi.
jak dla mnie chłopaki zastosowali podejście bardzo sportowe, ale rzeczywiście mało praktyczne
azhag napisał(-a):
Jakie jajko się na nim znajduje? Jeśli 2.6, to wbili szpilkę DSL-owi. :)
2.6.25.4
na distrowatch są trochę nieaktualne informacje (2.6.24.xx)
oczywiście, że to distro to taki bajer...kiedyś ściągnąłem, (bo nie wierzyłem ) gierkę o wielkości bodaj 99 kilo z grafiką 3D (albo skutecznie ją imitującą)...wyglądało to nie gorzej niż taki quake, tylko trochę mi się cięło
P.S.
jak ktoś nie wierzy to poszukam, bo mam gdzieś na płytce
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2008-07-19 01:36:04)
Nie zgodzę się, że minidystrybucje są niepraktyczne. Dla przykladu świetnie się nadają jako system backupowy -- na wspomnianym dwugigowym pendrivie zmieścisz, oprócz systemu do przywracania, 1,97 GB backupów, zamiast (dla przykładu) 1GB backupow na "praktycznej" dystrybucji.
parrotlarch napisał(-a):
oczywiście, że to distro to taki bajer...kiedyś ściągnąłem, (bo nie wierzyłem ) gierkę o wielkości bodaj 99 kilo z grafiką 3D (albo skutecznie ją imitującą)...wyglądało to nie gorzej niż taki quake, tylko trochę mi się cięło
P.S.
jak ktoś nie wierzy to poszukam, bo mam gdzieś na płytce
.kkrieger się nazywa - http://www.theprodukkt.com/kkrieger Chodzi znakomicie pod Wine, efekty zdumiewające, ale gra zupełnie niegrywalna, nudzi się po 5 minutach podniecania się grafiką upchniętą w tych niecałych 100kB.
A sama dystrybucja mogłaby być jeszcze lżejsza - jestem ciekaw, ile osób będzie na tym korzystać z LightTPD, php, cgi czy sqlite.
Ostatnio edytowany przez Treadstone (2008-07-19 18:26:27)
30 MB i najmniejsza dystrybucja ? A Freesco ? A te upychane distro do kości ROM ASUSA? :)
parrotlarch napisał(-a):
oczywiście, że to distro to taki bajer...kiedyś ściągnąłem, (bo nie wierzyłem ) gierkę o wielkości bodaj 99 kilo z grafiką 3D
Python ma taki fajny moduł o nazwie Soya. Prosta 3D-sojowa gierka (masz ludzika, kawałek wszechświata, możesz biegać, skakać, itp) miała 300 linijek kodu (wszystko elegancko napisane, żadnych hackworków, itp). Wszystko zależy od użytych API - żadna nowość, że program używający wysokopoziomowych bibliotek będzie w mniejszej ilości kodu robił więcej.
Co do tego distro - tytuł powinien raczej brzmieć "najmniejsze, współczesne, praktycznie używalne distro" - przypominam, że Linux niegdyś mieszkał na dyskietce.
z tego co pamietam to ta gra bazowala wlasnie na niskopoziomowych opercjach :>
Tylko że w wymaganiach podali kartę zgodną z DirectX 9.0coś - czyli pewnie cała ta "niskopoziomowość" polega na ręcznym wrzucaniu adresów funkcji i argumentów na stos :P