Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mi sie podoba w PLD to ze mozna pracowac na poldku jak na minishellu :)
Gubie sie jeszcze w plikach konfiguracyjnych ale sprawiaja wrazenie przejzystych - kwestia przestawienia sie.
debianus_userus napisał(-a):
Mi sie podoba w PLD to ze mozna pracowac na poldku jak na minishellu :)
Na poldku wzorowany jest aptsh. Niestety jest nakładką na apt-geta i spółkę, nie na aptitude.
Hm, a może jakaś dobra dusza "przepisze" go na aptitude? :)
Jako użytkownik PLD napiszę że działa świetnie :)
Jedna uwaga jeżeli ktoś chce spróbować to niech nie ściąga żadnych dvd, cd albo mini-iso najlepiej instalować z rescue-cd [link z filmem] najlepiej instalować Th, ponieważ Ac zostało już zamrożone i wychodzą głównie poprawki bezpieczeństwa [afair w Ac nie ma modularnych X]. Co do stabilności to w PLD pakiety znajdują się w 3 etapach stabilności th, th-ready i th-test w poldku można sobie łatwo skonfigurować z czego chcemy korzystać. Mimo niewielkiego rozgłosu uważam że warto spróbować
ps Azhag wspomniał o budowaniu pakietów przez bota ircowego, działa to całkiem nieźle, 2008-07-16 21:07:21 wrzuciłem na kanale prośbe o zbudowanie rpma a o 21:16:26 pakiet został już zbudowany :)
Blee już mnie krew zalewa .
Kernel panic raz za razem.Nie może dysku podmontowac.
Cztery razy initrd z palca generowałem.I nadal nie wiem o co mu biega.
Trzeba coś kombinowac w /etc/sysconfig/geninitrd?
Instaluje w chroocie z debiana.Dysk sata.
/dev/sda1 * 1 3824 30716248+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 3825 19456 125564040 f W95 Ext'd (LBA) /dev/sda5 3825 5099 10241406 83 Linux /dev/sda6 11601 19198 61030903+ 83 Linux /dev/sda7 19199 19456 2072353+ 82 Linux swap / Solaris /dev/sda8 5100 11600 52219251 83 Linux
Poldek na /dev/sda6 a to jego fstab
/dev/sda7 swap swap defaults 0 0 /dev/sda6 / ext3 defaults 1 1 none /proc proc defaults,noauto,gid=17 0 0 none /sys sysfs defaults,noauto,gid=17 0 0 none /proc/bus/usb usbfs defaults,noauto,devgid=78,devmode=0664 0 0 # Obsolete now: none /dev devfs defaults,noauto 0 0 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/cpuset cpuset defaults,noauto 0 0 none /dev/shm tmpfs mode=1777,nosuid,nodev,noexec 0 0 /dev/cdrom /media/cdrom auto users,noauto 0 0
W czym tkwi problem
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-07-22 22:00:20)
może to będzie pomocne:
http://forum.pld-linux.org/viewtopic.php?t=4160
PS. debianus_userus: dobrze mi się wydaje, że bieszczaders to ty? :)
ilin napisał(-a):
Blee już mnie krew zalewa .
Trzeba coś kombinowac w /etc/sysconfig/geninitrd?
czasem trzeba, do geninitrd dodaj -f -v co napisze stary initrd oraz sprawi, że będzie bardziej gadatliwy pokaże jakie moduły ładuje do initrd
http://pl.docs.pld-linux.org/kernel-urzadzenia_geninitrd.html
Już sobie poradziłem.
Do opcji generowania initrd musialem dodac ladnych kilka modułów ktore wziąłem z lsmod w debianie.
Z automatu nie było szans na poprawne wygenerowanie initrd.
Jeszcze jedno pytanko.
Trzeba tam dodatkowo dodawać jakies repa? bo nie widzę tam takich pakietów jakie zwykle znajdują się w non-free flash etc.
ilin napisał(-a):
Trzeba tam dodatkowo dodawać jakies repa? bo nie widzę tam takich pakietów jakie zwykle znajdują się w non-free flash etc.
flash jest w standardowym repo — adobe-flash-installer
dodatkowe repozytoria raczej nie są potrzebne (nawet niewiele jest tych nieoficjalnych), najwyżej odhashowanie repozytoriów th-ready i th-test, jak ktoś bardzo chce (/etc/poldek/pld-source.conf)
ilin napisał(-a):
Już sobie poradziłem.
Do opcji generowania initrd musialem dodac ladnych kilka modułów ktore wziąłem z lsmod w debianie.
Czasem tak bywa, intalując z rescue-cd moduły bierze się z lsmoda uruchomionego systemy :)
Jedna rada jeżeli te dodatkowe moduły dopisałeś w komendzie generującej initrd do proponuję dopisać je do pliku
/etc/sysconfig/geninitrd w przypadku aktualizacji kernela i/lub ponownego generowania initrd unikniesz tych samych błędów z którymi właśnie się uporałeś [geninitrd sprawdza ten plik]
ilin napisał(-a):
Jeszcze jedno pytanko.
W /etc/poldek/repos.d/pld.conf ustawiasz z jakich repo poldek ma korzystać, th-ready można dodać spokojnie, th-test jak uważasz u mnie działa na test
Miłej zabawy :)
Mam tu jeszcze jeden problem.
Zeby ozywic w lapku wifi musze uzyc ndiswrappera.
Tradycyjnie sprobowalem skompilowac ze zrodel i nie idzie.
W pld nie ma konfigu kernela w boot.
Doinstalowalem headers i build-module do kernela i tam nadal nie ma configu nigdzie i o to sie ndiswrapper pluje.
Jest tam pliczek z configiem o nazwie config-dist skopiowalem go jako .config kompilacja ruszyla.
Pomielilo i wyplulo ze to system 64bitowy a takowego ndiswrapper nie wspiera.
Nijak to sie ma rzeczywistoscia bo mam system 32bitowy
[adam@pldmachine ~]$ uname -a Linux pldmachine 2.6.25.11-2 #1 SMP Fri Jul 18 14:25:27 UTC 2008 i686 Intel(R)_Pentium(R)_Dual__CPU__T2330__@_1.60GHz PLD Linux
Sprobowalem wiec zainstalowac ze speca.
Tez nic bo cos spec jest walniety moze nie tyle spec co link w nim bo nie moze pobrac zrodel.szuka wersji 1.52 a najnowszym jest 1.53 i pewnie tamtego juz tam nie ma.
Za cienki jestem aby poprawiac speca.
Sam juz nie wiem co z tym fantem zrobic moze zainstalowac jadro wanila ale tam moze byc to samo.
ndiswrapper.spec ma tag AC-branch, czyli pisany był pod Ac więc na Th może się nie budować, jednak u mnie się zbudował bez problemu :)
Jeżeli podbijesz kernel do 2.6.25.11-3 to podeśle Ci paczki.
Jeżeli chodzi o kompilacje ze źródeł to staram się unikać jak ognia, więc nic mądrego nie napisze.
Środowisko do budowanie przygotowałeś w taki sposób http://pld-linux.org/pl/DevelopingPLD/PreparingWorkingEnvironment ?
Do tego proponuje jakiś chroot, albo wirtualną maszyne bo przy częstszym budowaniu dużo paczek devel trzeba dociągać
Dzieki za paczki ale nie o to idzie.
Buduje przy pomocy tego przepisu.
http://developer-doc.pld-linux.org/baseciq/slack2pld.html
Wczesniej zbudowalem sobie centerima bez problemu.
Budowa ndiswrappera wyglada tak
[adam@pldmachine ~]$ export CVSROOT=":pserver:cvs@cvs.pld-linux.org:/cvsroot" [adam@pldmachine ~]$ mkdir -p ~/rpm/{SPECS,SOURCES,RPMS,SRPMS,BUILD} [adam@pldmachine ~]$ cd rpm/ [adam@pldmachine rpm]$ cvs get SPECS/builder SPECS/getsrc SOURCES/kernel-i386.config U SPECS/builder U SPECS/getsrc U SOURCES/kernel-i386.config [adam@pldmachine rpm]$ cvs get SPECS/ndiswrapper.spec U SPECS/ndiswrapper.spec [adam@pldmachine rpm]$ cd SPECS/ [adam@pldmachine SPECS]$ ./getsrc ndiswrapper.spec bash: ./getsrc: Permission denied [adam@pldmachine SPECS]$ chmod +x getsrc [adam@pldmachine SPECS]$ ./getsrc ndiswrapper.spec Trying to download sources for ndiswrapper-1.52-%{rel} Nieznane makro w nazwie: %{pname} Podaj warto¶æ tego wyra¿enia: Searching for file: -1.52.tar.gz Trying CVS... FAILED Trying source URL... FAILED Failed to download -1.52.tar.gz [adam@pldmachine SPECS]$
Nie moze zrodel pobrac i na tym sie konczy.
Buduje przy pomocy tego przepisu.
właśnie ten sposób jest troche przestarzały, teraz używa się skryptu builder, który wszystko załatwia za nas [nie potrzeba cvs get itp]. Skoro inne paczki się budują to sródowisko powinno być ok [w przyszłości polecam sposób z linka podanego przeze mnie wyżej]. Teraz wystarczy tylko przejść do katalogu ~/rpm/SPECS i odpalić
./builder -bb ndiswrapper.spec
Bingo.
Tym sposobem ndiswrapper sie zbudowal.
Do jadra sie laduje czy bedzie dzialal to zaraz sie okaze.
Ostatnie pytanie jak sprawdzic jakie programy mam dostepne w specach?
Wielkie dzieki .
ilin napisał(-a):
ja sprawdzam przez www http://cvs.pld-linux.org/cgi-bin/cvsweb/SPECS/ , jak sprawdzić w konsoli nie wiem, pewnie trzeba by było pobrać wszystkie spece, co jakiś czas je aktualizować
svL napisał(-a):
ilin napisał(-a):
jak sprawdzić w konsoli nie wiem
w3m -dump http://cvs.pld-linux.org/cgi-bin/cvsweb/SPECS/
zamiast w3m można użyć lynksa lub linksa
pewnie też za pomocś cvs można jakoś wylistować, ale w nim nie jestem biegły
Wszystko jasne.
Dzieki
azhag napisał(-a):
Kod:
w3m -dump http://cvs.pld-linux.org/cgi-bin/cvsweb/SPECS/
dzięki, świetnie się sprawdza no i o wiele szybciej
no i grepować można :)
jak kilka grepów z rzędu chce sie zrobić, to najlepiej przekierować do pliku tymczasowego
azhag napisał(-a):
no i grepować można :)
od tego zacząłem :)
Poprawcie mnie jesli się mylę.
Oczom nie wierzę.
W paczce nie ma openoffice tylko w specu czyli kompilacja.
Niczym gento.
Jeszcze niedawno był w th-test lub th-ready. Teraz faktycznie nie widzę.
ilin napisał(-a):
Poprawcie mnie jesli się mylę.
Oczom nie wierzę.
Niczym gento.
na razie nie ma, ponieważ nie buduje się na jednej z architektur [imho nie powinno to przeszkadzać w umieszczaniu oo dla architektur dla ktorych się paczki budują np w th-test, cóż taka polityka], na #pldhelp ktoś pisał że pracuje nad specem i powinno być lada dzień [jak będzie na prawdę to się okaże] Zamiast budowania oo ze specy polecam paczki z ux.pl
<rozmywam>
ilin napisał(-a):
Niczym gento.
Tylko w Gentoo jest prekompilowany openoffice-bin.
</rozmywam>
gdzies słyszałem że PLD ma najbardziej dopracowane rpm z wszystkich distro uzywających go.
no ale to może pogłośki :p