Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam !
Zamierzam kupić skaner . Nie jestem zbytnio na czasie, jakie modele polecacie i jakie marki ? Dobrze by było , żeby chodziło pod Linuksem .
Pozdrawiam !
Dzięki Yampress :) Ten link na pewno się przyda :D
Poleciłbym Ci coś agfy. Jednak ostatnio coś cicho o ich skanerach. Może ktoś ma jakieś informacje. Jak gdzieś trafisz na używany to nie powinno być z tym problemu. Ja tak kupiłem za grosze. I powiem, że nie żałuję. Pomimo, że miałem do wyboru niewiele droższego i prawie nowego jakiejś innej firmy.
Omijaj Mustek z daleka. Oni mają totalnie linuxa daleko. Wszystkie stery jakie są to robili zapaleńcy. I jeśli już to na USB, bo jak będzie na LPT to trzeba w plikach konfiguracyjnych grzebnąć.
Zdecydowałem się na HP ScanJet 3970. Jutro pewnie go odbiorę. Jak podłącze od razu dam znać :)
Zgodnie z obietnicą . Pod windowsem ten HP 3970 świetnie skanuje . Dobrze działa z xsane . Ogólnie jak na skaner za 30zł jest super ! Ciekawostka - posiada wkładke do skanowania z klisz :) Można założyć nawet z ramka !
Piotr3ks napisał(-a):
Zgodnie z obietnicą . Pod windowsem ten HP 3970 świetnie skanuje . Dobrze działa z xsane . Ogólnie jak na skaner za 30zł jest super ! Ciekawostka - posiada wkładke do skanowania z klisz :) Można założyć nawet z ramka !
na pewno w dzisiejszych czasach sie przyda :)
z własnego doświadczenia polecam epsona...
Yampress napisał(-a):
Piotr3ks napisał(-a):
na pewno w dzisiejszych czasach sie przyda :)
Się śmiejesz, ale klisza + skan + papier foto + drukarka to niezłe połączenie . Super sprawa jak chce się odtworzyć zdjęcia z dawnych lat. Drukowałem już na papierze fotograficznym skany z klisz ( klisza sprzed ok 40 lat ) i wychodziły świetnie. Mam sporo slajdów jeszcze o treści historycznej - takich slajdów się nie spotyka już .... ehhhh postęp techniczny robi swoje.
Skanowania slajdów nie udało mi się odpalić na xsane :(
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2008-07-08 23:24:09)
Racja. nie pomyslałem o tym.