Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej.
zaczyna mnie już denerwować Skype.
Ma problemy z połaczeniem, rozmowy droższe niż z telefonu na kartę na numery komórkowe, a poza tym irytujący błąd polegający na tym, że jeśli wyślę komuś wiadomość (i odwrotnie) tekstową to dochodzi dopiero jak oboje się pokażemy na sieci.
Zależy mi by była możliwość (w tej +- kolejności od najważniejszych)
1) tanio.
2) komunikator pod linuksa oczywiście, (najmilej widziany z repozytorium i mający wersję pod Okna :) ).
3) możliwość dzwonienia na komórki a'la "skype out"
4) względnie duże grono ludzi siedzących w tej sieci do których można dzwonić za darmo.
5) posiadania własnego numeru do dzwonienia z komórek nań a'la "skype in"
6) możliwość "doładowywania" przelewem.
7) poczta głosowa
8) bezproblemowe współdziałanie z telefonikami na USB znanymi z allegro.
9) ew. możliwość wideo rozmowy.
to może ... skype?
bo chyba windows messenger cię nie zainteresuje
tak, tylko kolega chyba nie przeczytał listy życzeń...
"..." też nie było spowodowane parkinsonem
wszystkie punkty poza 4 i 9 spelnia wiekszosc operatorow VoIP dzialajacych w oparciu o protokol SIP ... np. betamax ifon, ipfon, ... takich co spelniaja 4 tez sie pewnie znajdzie ...
telefonik usb na ogol jest widziany jako karta dzwiekowa wiec z tym nie bedzie problemu
PS mozna tez uzyskac na kilku serwisach (np. http://ekiga.org/) po prostu konto SIP masz wtedy adres user@domena i kazdy majacy sip moze do Cibie dzwonic ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2008-03-13 00:42:06)
Ja zawsze lubiłem Twinlkla
# aptitude install twinkle
O wiele lepszy od Ekigi (byłego GnomeMeeting). Chociaż Ekiga wspiera rozmowy z udziałem wideo, a twinkle tylko sip...
bercik napisał(-a):
wszystkie punkty poza 4 i 9 spelnia wiekszosc operatorow VoIP dzialajacych w oparciu o protokol SIP.
No tak, ale punkt pierwszy brzmi tanio. Coś musi być chyba najtańsze względem reszty.
No dobra. Twinkle odrazu mi kazał wpisać Domain na wstępie. Nie wiedziałem o co mu chodzi i potem napisał mi registration failed.
Oczywiście fajnie by było gdyby obsługiwał ten komunikator także język polski...
tanio to zalezy od uzycia ... (na ogol w jednym cos tansze a w drugim cos innego)
z SIPem jest jak z Jabberem (tez jest to protokol standaryzowany w RFC) - masz wybor roznych klientow i dostawcow uslug / serwerow (w przypadku SIP np. register, ale moga byc tez serwery oferujace wieksza funkcjonalnosc) ...
podalem strone ekigi (pomimo ze sam wole Twinkle) bo t5am mozesz sobie za darmo zalozyc konto SIP i kozystac z komunikacji z dowolna osoba uzywajaca SIP (bez wzgledu na jej klienta i serwer)
wspomniani uslugodawcy oferuja przedewszystkim wyjscie i wyjescie na PSTN, komorki itp oraz (chyba zawsze darmowe) rozmowy wewnatrz sieci na podstrawie numeru wewnetrznego ... niestety na ogol nie oferuja wejscia voipowego w oparciu o identyfikator SIP zbudowany w oparciu o login uzytkownika i ich domene
A jak oceniacie jakość brzmienia w tych programach? Bo ja niestety nie bardzo jestem zadowolony; jak dzwonie na testowy numer 500 na Ekidze i odsłuchuje siebie to nie brzmi to zachęcająco (przy każdej twardej części słowa jak sz, ż, cz, trz dźwięk się zaszumia i brzmi to jak kaczor Duffy z bajek). Skype chyba jednak dźwiękowo lepiej wypada. Czy to tylko kwestia moich ustawień?
raczej kwestia Twoich ustawien / wybranych kodekow / wybranego operatora / wybranego softphona niz samej technologii ... ja osobisie uzywam twinkle z wlasnym serwerem voip + wyjscie na PSTN przez ifon i jestem zadowolony ... no z tym ifonem przez jakis czas byly problemy, ale teraz jest ok
sproboj moze uzyc twinkle z tym kontem od ekigi ... zobacz tez jakie kodeki sa ustawione jako preferowane i jakie sa uzywane
Ostatnio edytowany przez bercik (2008-07-01 12:14:56)
Właśnie już tak kombinowałem (z tym klientem Twinkle). Nie widzę specjalnej różnicy, nawet jeśli jest coś lepiej to w stopniu bardzo nikłym. Co do wyboru kodeków, to nigdzie nie widziałem takiej opcji. Ogólnie dźwięk z mikrofonu pod Linuksem mam jak z pudła (tak przytłumiony), z tym, ze pod skypem chociaż nie charczy, ale rozmówcy sie skarżą, że słychać mnie jakbym mówił z drugiego pokoju i po pierwszym słowie rozpoznają, kiedy dzwonie z Windowsa.
Gdzie mogę próbować poprawić ten dźwięk ?
W kodekach dużo nie porządzisz, większość voipfonów oferuje ulaw, niestety te "lepsze" kodeki są licencjonowane. Ja bym sprawdził czy czasem nie wina mikrofonu, driverów do karty. Nagraj dźwięk na kompie, przetestuj to wcale nie musi być wina VoIP. Co do skype to może posiada on jakiś mechanizm tłumienia echa dlatego problem nie jest zauważalny.
zielony_83 napisał(-a):
W kodekach dużo nie porządzisz, większość voipfonów oferuje ulaw
nie tylko jest na ogol takze alaw (wraz z ulaw okreslany jako g.711), gsm i rozne g.726,
niekiedy cos jeszcze ... nieodpowiedni zestaw kodekkow moze prowadzic do koniecznosci rekodowania w pbx co moze zle wplynac na jakosc - dlatego o tym pisalem
bns napisał(-a):
Tylko, że mjulaw jest na stany a alaw na europe.
niby dlaczego?