Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-06-30 14:06:26

tomii - Członek DUG

tomii
Członek DUG

Firmowy serwer czy zwykły desktop

No więc jako że studiuje informatykę i interesuję się serwerami, chciałem postawić sobie porządny serwer.
I tak się zastanawiam od dłuższego czasu co wybrać, czy używany firmowy serwer z prawdziwego zdażenia
czy też zaadoptować jakieś desktopa, na solidnych podzespołach.
Żeby rozważania były pełne to powinienem podać funkcje jakie ma pełnić ten serwer ale tu jest problem ponieważ z jednej strony chciałbym się zaznajomić z funkcjonowanie "prawdziwego" serwera, prawdopodobnie kosztem parametrów, z drugiej chciałbym aby serwer był możliwie jak o jak najlepszych parametrach. A funkcją jaką miałby spełniać to serwer nas + jakaś nieduża strona www + podział łącza,

zalety "prawdziwego" serwera
niezawodność
technologie hot swat, dodatkowe zasilacze itp
wady
pojemność dyskowa kosztuje

zwykły desktop
za niewygórowane pieniądze można złożyć pożądną maszynę
wady
to zwykły pc

więc doszedłem do wniosku że jeżeli miałby to być tylko serwer www + podział łącza to wybrałbym prawdziwy serwer ale na serwer nas  desktopa(duży dysk jest tani) zawsze mogę kupić jakiś tani prawdziwy serwer żeby się podszkolić.

A jakie jest wasze zdanie?

#2  2008-06-30 14:22:08

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

Re: Firmowy serwer czy zwykły desktop

hmmmm jeżeli nie planujesz biznesowych rozwiązań to na początek poleciłbym Ci "adaptowanego desktopa". Dlaczego??
- przestrzeń dyskowa jest tania
- łącze wszystko zależy od zasobów Twojej kieszeni ale można mieć łącze 6Mbit/1Mbit za około 60zł a jak wynegocjujesz to kosztem downloadu ISP może Ci podnieść upload a średnio za 10-20zł dodatkowo można mieć zewnętrzne stałe IP
- zasilanie nie jest problemem - średniej UPS kosztuje około 200-300pln
- dobra płyta główna i odpowiednie podzespoły również obsługują HotSwap
- niezawodność, stabilność i bezpieczeństwo zależą tylko i wyłącznie od Ciebie - można się nauczyć stawiać porządne firewalle, odpowiednio konfigurować maszynę, etc
- "jednorazowy" wydatek żeby postawić serwer i żeby przez jakiś czas działał sprawnie
- nie musisz opłacać "abonamentu" miesięcznego/rocznego za wypożyczenie sprzętu

wady:
- odcięcie prądu spowodowane jakąś awarią/remontem wywali Twój serwer z użycia na kilka/kilkanaście godzin
- musisz dbać o regularne back-up'y
- musisz zadecydować jaki tryb raid wybrać - mirroring czy striping czy może obydwa - zależne od gotówki
- większy jednorazowy wydatek
- ciągła praca kompa czyli szum w pokoju :D

Wybór co prawda należy do Ciebie, ale na początku wybrałbym desktopa a dopiero potem - jeżeli będziesz chciał z tego mieć jakieś pieniądze lub zajmować się tym "profesjonalnie"/biznesowo - przerzucił się na serwer dedykowany (przeniesienie bazy danych czy strony nie jest problemem). Dobra dwu/czterordzeniowa maszyna 4 GB RAM, Linux na pokładzie i masz na prawdę dobry serwer (o ile poprawnie skonfigurujesz ;)) )

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#3  2008-06-30 15:20:46

kayo - Członek DUG

kayo
Członek DUG

Kod:

zajmować się tym "profesjonalnie"/biznesowo

Jesli to mialoby byc tak jak wyżej to trzeba by jeszcze pamietac o backupie a to kolejny wydatek. Przy duzej ilosci danych calkiem spory.

Having a Windows 95 box hooked to the internet is akin to walking naked into a prison carrying a carton of cigarettes.
-----------------
jid: kayo77//gmail.com  gg #1046710

#4  2008-06-30 15:49:42

tomii - Członek DUG

tomii
Członek DUG

ciekawi mnie sprawa hot swap na desktopie, możecie coś więcej na ten temat powiedzieć?

komputer nie hałasuje mi w pokoju, jest na korytarzu.

co z pomysłem zakupu taniego używanego serwerka do nauki?

#5  2008-06-30 16:14:49

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

@winnetou
nie wiem czy ja czy Ty dobrze rozumiesz ... ale mnie wydaje sie iz tomii piszac o profesjonalnym serwerze mial na mysli zakup poleasingowego sprzetu a nie wynajecie dedyka ...

ja nie spotkalem sie z hotswap w rozwiazaniach pc-towych ... ale z drugiej strony plyte i inne pozdespoly serwerowe ktore wspieraja takie rzeczy mozna kupic wiec ...

profesjonalne serwerki oprocz wspomnianej mozliwosci pobawienia sie hot-swap daja jeszcze takie bajery jak "system controler" ktory umozliwia wystawienie konsoli szeregowej (w tym biosu) poprzez LAN, zdalne resetowanie/wlaczanie maszyny, dostep do wartosci z sensiorow, a niekiedy nawet przekierowanie wyjscia vga przez LAN (to ostatnie szybkie nie jest, ale niekiedy przydatne)

co do kosztow przestrzeni dyskowej to w rozwiazaniach serwerowych coraz czesciej spotkac mozna dyski SATA (ale uzywany serwer z SATA to jeszcze zatkosc :-( , a o cenach nowych to pisac nie trzeba ...)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#6  2008-06-30 17:00:23

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

bercik: gdzieś, kiedyś czytałem o tym, że jakaś płyta desktopowa obsługuje hotswapa. Nie wiem jak to się sprawdzało w rzeczywistości no ale cóż. Odnośnie reszty to już sam tomii podejmie odpowiednią decyzję ;) Ja tylko wskazałem to co ja bym wybrał. Oczywiście można poszukać na allegro czy w firmach leasingowych jakiegoś dwuprocesorowego Tualian'a czy Xenon'a ale w tej cenie można mieć przyzwoity sprzęt dwu lub czterordzeniowy AMD co wcale takim tragicznym wyborem nie jest (IMHO ofc)

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#7  2008-06-30 17:37:40

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

tomii napisał(-a):

ciekawi mnie sprawa hot swap na desktopie, możecie coś więcej na ten temat powiedzieć?

Pierwszy lepszy dysk sata na kontrolerze wspierającym AHCI (np. nvidia, intel) i jest hot-swap na desktopie. Kontrolery SATA Silicon Image także wspirają hot-swap. Działa. :)

Co do nauki srwerów to od tego jest dokumentacja. IMHO nie ma sensu wywalać kasy na jakiegoś starego grata. Tu liczy się umiejętność korzystania z dokumentacji.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#8  2008-06-30 19:29:43

tomii - Członek DUG

tomii
Członek DUG

w sumie hot swap nie jest taki ważny, a wymiana dysku jak wszystko jest przygotowane to góra 5 min.
bardziej zastanawia mnie co napisał bercik możecie powiedzieć więcej o tych bajerach - jakieś linki z informacjami?

czadman nie zgodzę  sie z tobą w 50% ponieważ uważam, że dokumentacja dokumentacją a jeżeli byłaby możliwość to doświadczenie przyda się jak najbardziej.

#9  2008-06-30 19:37:55

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

poszukaj pod haslami IPMI, ILOM, ALOM - np. http://docs.sun.com/app/docs/coll/x4500-rels-ilom ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#10  2008-07-01 20:10:48

tomii - Członek DUG

tomii
Członek DUG

a jaką niezbyt drogą płytę wybrać, która ma prawdziwy raid?
jakie cechy powinna mieć płyta i zasilacz na serwer?

#11  2008-07-05 09:24:25

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

tomii mysle ze troche bladzisz. Nie ma czegos takiego jak przeszkolic sie z serwera. W dzisiejszych czasach serwery sa bardzo rozbudowane w najrozniejsze "bajerki" i aby czegos sie nauczyc musisz popracowac na danym sprzecie. U mnie w firmie mamy serwery Suna, HP, Fujitsu-Siemens (niestety) i kazdy z tych serwerow oferuje bardzo specyficzne uslugi zarzadzajace (najwieksze HP - serwer do VMware ESXa). I ktos kto zna sie np. na serwerach DELLa musi sie liczyc z tym ze w HP jest to inaczej rozwiazane i ze czeka do doszkalanie sie.
Czyli to nie jest tak, ze jak kupisz sobie serwer firmy A i sie z niego podszkolisz a pozniej jak pojdziesz do roboty to bedziesz kozak z serwerow DELLa. HPka, SUNa etc.
Moim zdaniem lepiej kupic jakiegos fajnego PC-towego serwerka + jakiegoś NASka i juz na prawde mozna zaczac ciekawa nauke.

Stopka forum