Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Email, gpg, jabber, gg, dug, ssh, ftp i wiele, wiele innych - wszystkie te usługi wymagają haseł. Z racji tego że każde z haseł powinno być kombinacją dość długiego i trudnego do zapamietania ciągu losowych znaków rodzi sie pytanie: jak to wszystko zapamiętać? Jak radzicie sobie z zapamietywaniem tak dużej ilości haseł? Zapamiętywanie haseł w przeglądarkach i w notesie ma oczywiste wady. Czy istnieje może jakieś urządzenie które zawsze mógłbym mieć przy sobie z którego zapamiętane hasła po kradzieży trudno byłoby odzyskać? Może jakiś program na komórkę? Zna ktoś takie coś?
owca to jakaś prowokacja ?
--usunięte z przyczyn bezpieczeństwa--
jak zwykle nieczytelnei ale zapewniam ze na temat ;)
azhag napisał(-a):
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=10350
tam jest w software o narzędziach a tu w luźnych o sposobach :]
Rumi napisał(-a):
tam jest w software o narzędziach a tu w luźnych o sposobach :]
ale te dwa tematy łączą się jak dwa puzzle, może niekoniecznie pasujące do siebie, ale przynajmniej od jednej ukłądanki ;)
... wstyd przyznać, ale miałem na gadu hasło kotek123 ....
http://www.compactbyte.com/safesecret/
Ten program wydaje się być odpowiedni. Muszę sobie tylko kabel do mojej Nokii skołować.
Nigdy nie mialem problemow z zapamietaniem hasel. A dodam ze uzywam kilkanascie z kombinacja litera+cyfra i kazde z nich nie ma mniej niz 7 znakow.
owca: gdy czesto uzywasz to zapamietujesz, gdy dane haslo wklepujesz raz na ruski rok to nie ma sie co dziwic ze sie zapomina ;)
Jak ja sobie z tym radze? hmm no po prostu dobieram hasla tak, aby po wejsciu/zalogowaniu na forum/poczcie z czyms konkretnym mi sie kojarzylo. Nie mam na mysli akurat takich skojarzen, ze logujac sie na dug'a wpisuje passwd: "mojulubionysystem" bo to bez sensu ;>
W pracy gdzie w zasadzie "opiekuje" sie 5 komputerami +Print server i do tego wielki ploter haslo dostepu do routera to akurat nie problem. Po co kombinowac.... kowalski nigdy nie wpadnie na to, ze passwd routera to S/N print servera badz kod pl. glownej ;)
Jednym slowem, duzo wpisujesz - szybciej zapamietujesz
Pozdrawiam
od 1996 roku wszędzie używam hasła "dupa.8" i nigdy nikt mi się nigdzie nie wtrynił...
BlackEvo napisał(-a):
Nie mam na mysli akurat takich skojarzen, ze logujac sie na dug'a wpisuje passwd: "mojulubionysystem" bo to bez sensu ;>
Pozdrawiam
ja wiem, ja wiem :) ->> dugjestdodupy
to jest tak nieprawdopodobne że może być prawdziwe :))
nie mam konta. pieniądze trzymam w skarpecie z napisem "dupa.8" :)
chyba będę musiał sobie wkrótce uszyć większą...
Można sobie wytatuować jak w Prison Breaku.
Jest też metoda... zaraz wrzucę skany(o ile znajdę) z mojego skryptu szybkiego czytania ;P
Edit
Coś tam wysupłałem ale to nie wszystko jest no i z racji siedzenia na odpowiedniku modemu analogowego(sic!) więcej nie wrzucę na razie ;)
1*
2*
Metoda jedna z najprostszych i skuteczniejszych jeśli chodzi o zapamiętywanie ślaczków, dat itp itd. kiedy inne techniki nie wchodzą w grę z racji bezsensowności ślaczkowych treści ;)
Na początku ważny jest szyfr(masz go w 2*) choć potem sam wchodzi w pamięć.
Mamy do zapamiętania l15daf3
I jadę: Lala(l) uderzyła rower(15) który spadając na dupe(d) przygniótł arbuza(a) tańczącego flamenco(f) śmierdzące serem(3).
Im bardziej absurdalne tym łatwiej spamiętać. Ważne też jest aby historyjka była połączona czasownikami akcji(uderzać, jeść, śpiewać) - wtedy lepiej się utrwala. Ogółem korzystając z szyfru dokańczasz liczby z 2* do setki i to w zupełności wystarcza do efektywnego zapamiętywania liczb. Dla literek robisz podobnie jak z cyframi, ważne żeby się słowa klucze nie dublowały. Na początku może to się wydawać głupie i uciążliwe ale za to po jakimś czasie efekty są bezcenne :)
Mam cholerną nadzieję, że ktoś te moje wypociny przynajmniej przeczyta ;P
Ostatnio edytowany przez Zolnierzu (2008-06-06 20:11:23)
Doktor Bukowski przyjmuje codziennie od 15.00 - 18.00