Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Zacznę może tak.
W firmie mamy 5 komputerów które były kupione jakiś rok temu od Firmy A
Na tych komputerach zainstalowany jest Windows XP Home. SP2
Kilka dni temu dostaliśmy kolejne 5 komputerów z Firmy B
Na tych komputerach zainstalowany jest Windows XP Pro. SP2
Skonfigurowałem AD, utworzyłem użytkowników, katalog z profilami itd. wszystko poszło ładnie.
Następnie zacząłem dodawać komputery które dostarczyła Firma B do domeny, nie było problemu, logowanie i profile śmigają aż miło czyli OK.
Komputery z Firmy A miały Windowsy XP Home, więc zaktualizowałem je do Prof. w czasie aktualizacji nie było problemów, błędów itp.
Komputery ładnie dodawały sie do domeny (postępowałem tak samo jak z komputerami Firmy B) ale tu już jest problem.
Ładnie loguje się do profilu, pokazuje nazwę użytkownika (w starcie) niby ok ale przy wylogowaniu nie zapisuje profilu na serwerze. W czasie wylogowania niema żadnego komunikatu o błędach itp. Jeżeli na ten sam profil zaloguje się z komputera Firmy B wszystko jest OK, więc nie jest to wina uprawnień.
Pomyślałem, że coś jednak popsuło się przy aktualizacji Windowsa z Home do Pro. więc zainstalowałem nowy system XP Pro. ale jest to samo.
Dzwoniłem do Firmy B z zapytaniem czy coś może więcej doinstalowali do Windowsów aby dobrze działały z AD, ale nie - standardowa instalacja.
Sprawdzałem czy profile są mobilne, aktualizowałem systemy i nic :(
I o co tu chodzi ?
Jako ciekawostkę powiem, że jak zrobiłem klona systemu Windows z komputera Firmy B i wgrałem go na komputer Firmy A to nie było problemu z profilami.
I bądź teraz mądry, czym się różnią te windowsy ?
Zainstaluj sobie na serwerze debiana z sambą i po problemie
guzzi napisał(-a):
Zainstaluj sobie na serwerze debiana z sambą i po problemie
eeehhh jakbym tylko mógł ale nie mogę i muszę się męczyć z windowsem
Postaw sobie czystego XPka Prof i wepnij go do AD. Jak bedzie banglac to znaczy ze cos Ci sie zjebalo przy upgrade XP z Home do Prof i polityki zle splywaja.
debianus_userus napisał(-a):
Postaw sobie czystego XPka Prof i wepnij go do AD. Jak bedzie banglac to znaczy ze cos Ci sie zjebalo przy upgrade XP z Home do Prof i polityki zle splywaja.
Tak zrobiłem, jest to samo
Co jeszcze zaobserwowałem, komputery (windowsy) Firmy A nie czytają ścieżki do profili.
Na próbę wyłączyłem udostępnianie katalogu z profilami, komputer zalogował się i zachowywał tak samo jak opisywałem wyżej, nie było żadnego komunikatu o błędzie, natomiast komputery które poprawnie działały w domenie zaczęły krzyczeć, że nie jest dostępny profil i następuje logowanie do profilu lokalnego.
Montowanie dysków sieciowych działa prawidłowo.
Nie wiem czy coś pomoge ale istnieje coś takiego jak "profil obowiązkowy" czy jakoś tak. Polega on na tym , że gdy użytkownik się zaloguje ma taki sam pulpit jak inni , oraz jego dane nie są zapisywane po skończonej pracy. Taki profil uzyskuje się poprzez zmiane nazwy ukrytego pliku Ntuser.dat na Ntuser.man. Plik ten powinieneś znależć w główny_katalog_systemowy\Profiles\nazwa_użytkownika lub dysk_systemowy\Documents and Settings\nazwa_użytkownika. Jest to plik ukryty więc trzeba w opcjach folderu zaznaczyć pokaż ukryte pliki i foldery. To mi przyszło do głowy, może to jest przyczyna całego zamieszania.