Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pewnie nie każdy widział, ale jest fajny serwis z napisami do filmów: NAPI-PROJEKT. Można stamtąd pobrać programik, który po zainstalowaniu i uruchomieniu pobiera odpowiednie do danego filmu napisy. Zasada działania jest dość oczywista: program liczy md5 z fragmentu pliku, wysyła na serwer request z tymże md5, a serwer, jeśli ma odpowiednie napisy w bazie, odsyła je programowi. Odpadają tym samym problemy z szukaniem napisów zsynchronizowanych z danym filmem. Program pozwala oczywiście też uploadowanie napisów.
Niestety oryginalny klient jest tylko po windę. Ale mamy świetny klon w Qt4: QNapi. :) POLECAM!! :)
QNapi jest na GPL'u. Ze strony domowej można pobrać źródła i samodzielnie kompilować, lub gotowe deb'y mojego skromnego autorstwa.
Jest też repozytorium dla Debiana, które od kilku już dni dodaję do listy na forum. ;)
Edit: Prezu: a właściwie do jakiej gałęzi są te paczki? Na Lenny'm działają, więc na Sidzie pewnie też. A co z Etchem, pójdą?
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-05-29 12:34:14)
ja używam wersji windowej pod wine. Działa bardzo ładnie. Ech, ostatnio nic nie ssałem, schodzę na psy :)
Ja przygotowałem źródła paczki. Kompilował je Piotrek (autor). Kompilacja była zdaje się na Ubuntu 8.04. Ale za kilka tygodni QNapi powinno wejść do Debiana. Dzisiaj wieczorem zostanie uploadowane do NEW. :)
EDIT: @Bodzio polecam QNapi. :]
Ostatnio edytowany przez Prezu (2008-05-29 12:41:37)
Bodzio: ty masochisto (mówię o wersji windowej@wine) :)
Prezu napisał(-a):
JAle za kilka tygodni QNapi powinno wejść do Debiana. Dzisiaj wieczorem zostanie uploadowane do NEW. :)
O, a to miła niespodzianka. :)
--
A, jak ktoś się brzydzi Qt to jest też Gnapi na GTK i wyłącznie tekstowe napi.py.
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-05-29 12:44:36)
Prezu napisał(-a):
EDIT: @Bodzio polecam QNapi. :]
Dobra - zostałem nawrócony ;]
a ja używam skryptu napi.py napisanego w pythonie
#!/usr/bin/python # reversed napi 0.16.3.1 # # by gim,krzynio,dosiu,hash 2oo8. # # # # last modified: 6-I-2oo8 # # 4pc0h f0rc3 # # do dzialania potrzebny jest p7zip-full (tak sie nazywa paczka w debianie) # # POZDRAWIAMY NASZYCH FANOW! import md5,sys,urllib,os def f(z): idx = [ 0xe, 0x3, 0x6, 0x8, 0x2 ] mul = [ 2, 2, 5, 4, 3 ] add = [ 0, 0xd, 0x10, 0xb, 0x5 ] b = [] for i in xrange(len(idx)): a = add[i] m = mul[i] i = idx[i] t = a + int(z[i], 16) v = int(z[t:t+2], 16) b.append( ("%x" % (v*m))[-1] ) return ''.join(b) if(len(sys.argv)==1): print "wy*dalaj na stadion po film" sys.exit(2) d = md5.new(); d.update(open(sys.argv[1]).read(10485760)) str = "http://napiprojekt.pl/unit_napisy/dl.php?l=PL&f="+d.hexdigest()+"&t="+f(d.hexdigest())+"&v=other&kolejka=false&nick=&pass=&napios="+os.name open("napisy.7z","w").write(urllib.urlopen(str).read()) nazwa=sys.argv[1][:-3]+'txt' if (os.system("/usr/bin/7z x -y -so -piBlm8NTigvru0Jr0 napisy.7z 2>/dev/null >\""+nazwa+"\"")): print "nie ma napisa do filmu" os.remove(nazwa) else: print "napisy pobrano, milordzie!" os.remove("napisy.7z")
wpisuje się w konsoli ./napi.py nazwa_filmu
i jak napis jest to go ściąga i rozpakowuje plik z napisami
a jak nei to smutny napis: "Nie ma napisa do filmu"
:P
Yampess - ja sobie wrzuciłem do /usr/bin :-)
I tylko wpisuje w konsoli
napi /lokalizacja/filma
:P
Bardziej mi się podoba to napi, niż qnapi, bo zanim wyklikam lokalizacje, to ZUO! A tak w konsoli, tabulatorem uzupełniam ścieżki i pięknie! :-)
Ostatnio edytowany przez qbsiu (2008-05-29 17:21:41)
potwierdzam . z tym ze ja sobie potpialem tnapi.py pod thunara. i poprstu klikam prawym myszki daje znajdz napisy i mam :P da sie podpiac pod nautilusa konquerora i tak dalej :P
qbsiu napisał(-a):
Bardziej mi się podoba to napi, niż qnapi, bo zanim wyklikam lokalizacje, to ZUO! A tak w konsoli, tabulatorem uzupełniam ścieżki i pięknie! :-)
ja tam mam alias napi='qnapi -c' ;)
kiedyś używałem napi.py (zapisanego jako napi w /usr/local/bin), ale jednak qnapi mam wrażenie sprawniej działa (mogę np. pobrać napisy do nie całkiem pobranego filmu, napi.py musiał mieć cały)
no Gnapi jest tak samo funkcjonalne jak napiprojekt i można zintegrować z thunarem.
QNapi też można zintegrować z thunarem.
$ zless /usr/share/doc/qnapi/README.pl.gz
EDIT: Z KDE QNapi integruje się automatycznie. Jeśli chodzi o GNOME (integracja z Nautilusem), to wystarczy doinstalować paczkę qnapi-gnome — samą integrację z GNOME wydzieliłem do osobnej paczki, by uniknąć zależności od gconf'a dla nie-gnomowców.
Ostatnio edytowany przez Prezu (2008-05-30 08:41:10)
Paczki qnapi są już w sidzie.
qnapi — sam program
qnapi-gnome — pusta paczka, której instalacja integruje qnapi z Nautilusem
Do integracji z KDE wystarczy samo qnapi, integracja z Thunarem jeszcze nie jest zautomatyzowana, czytaj:
$ zless /usr/share/doc/qnapi/README.pl.gz
PS: Jeśli ktoś wie w jaki sposób rozsądnie z automatu da się dodawać akcje, to chętnie się dowiem — dorobiłbym odpowiednią paczkę do tego.
integrował ktos gnapi z nautilusem po kompilacji ze źródeł ?
Ostatnio edytowany przez Yampress (2008-06-11 17:01:53)
i zmigrował do testing :)
Czy można jakoś ustawić qnapi, żeby jeśli nie znajdzie polskich napisów zapytał się, czy chcę angielskie i je ściągnął po wyrażeniu takiej chęci?
szczypior88 napisał(-a):
Czy można jakoś ustawić qnapi, żeby jeśli nie znajdzie polskich napisów zapytał się, czy chcę angielskie i je ściągnął po wyrażeniu takiej chęci?
Obecnie tylko język polski jest wspierany.
BTW: Dlaczego w experimental jest qnapi-0.1.6~rc2-1 dla amd64 a nie ma dla i386 ?
szczypior88 napisał(-a):
Zainstaluj wersję QNapi z experimentala. Ta ma już wsparcie też dla opensubtitles.org i innych języków.
Prezu napisał(-a):
szczypior88 napisał(-a):
Zainstaluj wersję QNapi z experimentala. Ta ma już wsparcie też dla opensubtitles.org i innych języków.
Z chęcią bym zainstalował, tylko musiałem zrezygnować z amd64 a dla i386 niestety nie ma paczki.
Czy mógłbyś stworzyć dla tej architektury i wrzucić do repozytorium ?
Jak to? Przecież jest:
http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/q/qnapi/q … rc2-1_all.deb
http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/q/qnapi/q … 2-1_amd64.deb
Może apt'a nie skonfigurowałeś, żeby siorbał z experimentala?
Ja osobiście z experimentala nie pobieram przez apt'a, tylko bezpośrednio wget'em i instaluję używając dpkg.
Prezu napisał(-a):
Jak to? Przecież jest:
http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/q/qnapi/q … rc2-1_all.deb
http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/q/qnapi/q … 2-1_amd64.deb
Może apt'a nie skonfigurowałeś, żeby siorbał z experimentala?
Ja osobiście z experimentala nie pobieram przez apt'a, tylko bezpośrednio wget'em i instaluję używając dpkg.
To co podałeś - qnapi-gnome - to skrypt umożliwiający pobieranie napisów bezpośrednio z nautilusa, natomiast druga to qnapi dla amd64.
Jak widać poniżej, qnapi-gnome oczywiście znajduje się dla i386 natomiast brak głównego programu w wersji 0.1.6~rc2.
Zawartość serwera odzwierciedla dokładnie te architektury, które są podane w packages.debian.org
apt-show-versions -a qnapi
qnapi 0.1.5-3 install ok installed qnapi 0.1.5-3 lenny ftp.pl.debian.org qnapi 0.1.5-3 stable ftp.pl.debian.org qnapi 0.1.5-5 testing ftp.pl.debian.org qnapi 0.1.5-5 unstable ftp.pl.debian.org qnapi/lenny uptodate 0.1.5-3
apt-show-versions -a qnapi-gnome
qnapi-gnome purge ok not-installed qnapi-gnome 0.1.5-3 lenny ftp.pl.debian.org qnapi-gnome 0.1.5-3 stable ftp.pl.debian.org qnapi-gnome 0.1.5-5 testing ftp.pl.debian.org qnapi-gnome 0.1.5-5 unstable ftp.pl.debian.org qnapi-gnome 0.1.6~rc2-1 experimental ftp.pl.debian.org qnapi-gnome not installed
cat /etc/apt/sources.list | grep experimental
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ experimental main contrib non-free deb-src http://ftp.pl.debian.org/debian/ experimental main contrib non-free
http://packages.debian.org/experimental/qnapi
http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/q/qnapi/
[ ] qnapi-gnome_0.1.6~rc2-1_all.deb 11-Mar-2009 01:18 3.0K [ ] qnapi_0.1.6~rc2-1_alpha.deb 12-Mar-2009 16:32 356K [ ] qnapi_0.1.6~rc2-1_amd64.deb 11-Mar-2009 01:18 321K [ ] qnapi_0.1.6~rc2-1_armel.deb 12-Mar-2009 08:02 319K [ ] qnapi_0.1.6~rc2-1_hppa.deb 15-Mar-2009 11:17 347K [ ] qnapi_0.1.6~rc2-1_hurd-i386.deb 15-Apr-2009 12:17 323K [ ] qnapi_0.1.6~rc2-1_ia64.deb 17-Apr-2009 03:32 396K [ ] qnapi_0.1.6~rc2-1_mips.deb 06-May-2009 23:35 315K [ ] qnapi_0.1.6~rc2-1_mipsel.deb 13-Mar-2009 17:10 337K [ ] qnapi_0.1.6~rc2-1_s390.deb 30-Mar-2009 09:02 313K
BTW: Odnośnie instalacji z experimental, nie jest wygodniej używać /etc/apt/preferences (za to uwielbiam Debiana :P) ?
Package: * Pin: release a=stable Pin-Priority: 990 Package: * Pin: release a=testing Pin-Priority: 100 Package: * Pin: release a=unstable Pin-Priority: 60 Package: * Pin: release a=experimental Pin-Priority: 30
PS: Odnośnie paczuszki, przecież są zdebianizowane przez Ciebie źródełka to tylko je zassałem, skompilowałem i zbudowałem ;-) (że wcześniej na to nie wpadłem hihi).
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-07-21 22:36:39)
Prezu napisał(-a):
szczypior88 napisał(-a):
Pobrałem .deb z http://packages.debian.org/experimental/qnapi i wrzuciłem do lokalnego repo, ale wersja nie uaktualnia się podczas aktualizacji :( Próbowałem również:
debian:~# aptitude install qnapi=0.1.6~rc2-1 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Nie można znaleźć wersji "0.1.6~rc2-1" pakietu "qnapi" Nie można znaleźć wersji "0.1.6~rc2-1" pakietu "qnapi" Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B. Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe