Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-05-22 12:09:57

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Sprzet a jego wydolnosc

Wracam do tematu, szukalem pomocy, podpowiedzi,  bez skutku... Nie wiem co z tym fantem zrobic, od czego zaczac.
moze na poczatek ten watek
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=11406
Moze ktos mi chociaz powiem czy moj konfig tzn PIII 933 powinien uciagnac kolejkowanie i DNSmasq bez problemu? Ruch raptem max 8Mb, dokladnie 8/4 i po 1k pps. Problemu sa spore i nie wiem czy jest to wina skryptu kolejkujacego, czy problem tkwi w wydajnosci sprzetu. Ktos polecil mi sprawdzic dstatem, jak ksztaltuje sie obdiazenie. Owszem sprawdzilem, ale nie potrafie zinterpretowac wynikow, a wspomniana osoba juz sie nie odezwala, nawet na priv... Jestem zdesperowany, skolowany i nie wiem za co sie chwycic, a czas nagli.

#2  2008-05-22 12:37:17

zlyZwierz - Moderator

zlyZwierz
Moderator
Serwis

Re: Sprzet a jego wydolnosc

Powinien z palcem w d. :)

...przynajmniej w teorii.

U mnie p3 1GHz łyka 100Mb/s (tylko czysty routing)  przy obciążeniu ~30%.

#3  2008-05-24 06:46:07

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

No k.. wlasnie to jest zagadka, dlaczego jest tak jak jest :-((( Przy 1k pps, idle potrafi spasc do 0 :-((

#4  2008-05-24 12:38:58

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

jakos umknela mi odpowiedz z poprzedniego watku ...  przepraszam i juz pisze  dalej ...

powiem ze na 70% to cos z sprzetem (raczej jego sieciowym kawlkiem)

* jezeli masz taka mozliwosc zastap ten switch innym lub daj jakis pomiedzy niego a serwer do ktorego wepniesz host testowy (to ze w teorii nie powinien miec problemow nie znaczy ze nie jest walniety)
* sprawdz tez czy ktoras z kart sieciowych nie sypie jakimis errorami ... a najlepiej jak mozesz to zastap je jakimis innymi i sprawdz czy cos dalo ...
* nie zaszkodzi zobaczyc ile uzywa RAMu ...

jezeli dalej nic nie pomoze to mozesz sprobowac zrobic kolejkowanie na fizycznych a nie na imq ... aczkolwiekn jezeli soft to IMHO raczej problem natu niz imq

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum