Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
SP1 jest w updejtach
VISTA zajmuje mi to 14 i pol giga na dysku
Teraz polski oddział MS zaczął rozsyłać chętnym roczną licencję na Vistę Ultimate prawie darmo, płaci się tylko za przesyłkę (w sumie dużo, bo 30zł). Niedługo pewnie jeszcze przedłużą sprzedaż xp, a Vistę będą rozdawać jako freeware. :p
A i tak nikt nie będzie jej chciał :)
ja obecnie mam u siebie i viste i xp (linuxa proboje postawic od 3 tygodni :P ) i stwierdzam iz vista zawala ram i procesor wszystko wolniej chodzi, wylaczajac winampa wiesza sie i musze przez menadzer zadan go wylaczac, wlaczanie wlaczaniem systemu ale wylacza mi sie 3 minuty!!!!! a najbardziej mnie wkurza to to ze za kazdym razem mam ustawione 640x340 rozdzielczosc ;/ mimo ze mam sterowniki zainstalowane.... no ale coz
Bodzio napisał(-a):
Ten (...) od PLD [powie] - aa moja jest polska.
PLD od dłuższego czasu nie jest wyłącznie polskie. Większość deweloperów co prawda jest Polakami, ale są i przedstawiciele innych nacji. Również "językiem urzędowym" w PLD wcale nie jest polski, a angielski.
PS. przepraszam za odkopywanie trupa, wcześniej mi umknęło. :)
pink napisał(-a):
SP1 jest w updejtach
VISTA zajmuje mi to 14 i pol giga na dysku
to dziwne bo mi xp vista wszystkie stery i do visty i do xp i jeszcze od cholery programow pod xp i to mi ledwo ledwo 15 gb wszystko zajmuje a Tobie sama vista 14 ?
Vigorado napisał(-a):
pink napisał(-a):
SP1 jest w updejtach
VISTA zajmuje mi to 14 i pol giga na dyskuto dziwne bo mi xp vista wszystkie stery i do visty i do xp i jeszcze od cholery programow pod xp i to mi ledwo ledwo 15 gb wszystko zajmuje a Tobie sama vista 14 ?
Moze przestrzen wymiany ma ustawione na kolosalna wielkosc? ;)
To się zgadza, bo moja cała partycja systemowa z Vista Ultimate SP1 zajmuje 16GB (minus ~1,5GB na swap), programy itp mam na osobnej. Nie wiem co oni tam władowali ale jedyna fajna i użyteczna rzecz z całej Visty, to program do authoringu DVD - Windows DVD Maker czy cóś takiego ;)
Ano wrzucaja caly obraz DVD z Vista po to by nie trzeba bylo zonglowac plytka :)
a mi vista zajmuje jakies niecale 4,7 GB...
a jej miejsce jest na plytce, na zakurzonej półce gdzieś tam... ;)
pozdrawiam
kto mi powie jak zapisac ustawienia pulpitu zeby za kazdym razem nie ustawiac rozdzielczosci to naprawde jest denerwujace
http://osnews.pl/dostep-do-visty-bez-logowania/
"W serwisie Slashdot pojawiła się informacja na temat możliwości uzyskania dostępu do systemu Windows Vista, bez konieczności logowania."
iwo napisał(-a):
"W serwisie Slashdot pojawiła się informacja na temat możliwości uzyskania dostępu do systemu Windows Vista, bez konieczności logowania."
Na Linuksa jest jeszcze prościej.. wystarczy chroot ;)
bns napisał(-a):
iwo napisał(-a):
"W serwisie Slashdot pojawiła się informacja na temat możliwości uzyskania dostępu do systemu Windows Vista, bez konieczności logowania."Na Linuksa jest jeszcze prościej.. wystarczy chroot ;)
Albo gdy nie jest ustawione hasło go GRUBa, można się zalogować w trybie single user (czy jak tam się to nazywa).
Kruk napisał(-a):
Albo gdy nie jest ustawione hasło go GRUBa, można się zalogować w trybie single user (czy jak tam się to nazywa).
Nie nie nie, niektóre dystrybucje¹ przed wejściem w tryb single user (znaczy runlevel 1) pytają o hasło roota. Żeby mieć pełny dostęp do systemu Linuksowego, należy w ogóle ominąć init, czyli bootloaderowi kazać uruchomić /bin/sh. Akurat dzisiaj na PCOL-u o tym czytałem ;) .
Niemniej wszystkie te sztuczki wymagają lokalnego (bezpośredniego) dostępu do maszyny, i jako takie stanowią marginalne zagrożenie. Równoważne np. kradzieży dysku twardego.
--
¹ Szybkie wyszukanie mówi: Ubuntu (tutaj zeznania są sprzeczne), SuSE, Debian i Solaris, acz ten ostatni nie jest Linuksem. Z kolei RedHat i Fedora (czyli pewnie i wszystkie ich pochodne) nie pytają.
Co do Visty mogę polegać na "wrażeniach" kumpla, z tego co mi mówił to jaja są z sterownikami, wymagania pozostawiają wiele do życzenia, mało programów. Ogólnie to skomentował to jako upierdliwy XP z upiększeniami niewspółmiernymi do wymagań, i że ten sys będzie w miarę za najprędzej drugim SP.
Dobra Kochani pozwolcie, ze i ja cos wtrace....
Do roboty przywiezli nam 5 kompow zestawy HP na pokladzie Quad 2.6GHz oraz 2 GB RAM. Typowy komputer dla (programisty, testera) na nas w pracy. Preinstalowany byl na tym system Vista i co ciekawe chodzil calkiem niezle powiedzial bym, ze bardzo dobrze. Ale polityki nakazuja u nas stosowanie Win XP wiec killim ja ta Viste i nstall poczciwego XP.
I tu juz nie bylo tak fajnie :/ wszystko ladnie sie poinstalowalo jednak systemowi brakowalo "powera". Mysle sobie, nie odpuszcze i zrobilem maly hardening systemu jednak wzrost wydajnosci bardzo znikomy, z bolem serca musze przyznac ze Vista chodzila o wiele lepiej na tym samym komputerze od XPka.
Po czesci problem ulegl rozwiazaniu po instalacji SP3 jednak i tak nadal lepiej sprawowala sie VIsta.
Szkoda ze nie mialem czasu porobic jakis miarodajnych testtow bo moja ocena jest stricte empiryczna.
Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2008-05-27 17:33:10)
A mam pytanie w tym miejscu ta Vista się tak bez problemu usunęła? i XP się równie łatwo zainstalował?
LongeR napisał(-a):
A mam pytanie w tym miejscu ta Vista się tak bez problemu usunęła? i XP się równie łatwo zainstalował?
Bez najmniejszych problemow.
Nie wiem skąd pytanie o problemy z usunięciem - z tym to problemów nigdy nie ma :) Gorzej z instalką XP. Sam miałem ostatnio kłopoty z zainstalowaniem właśnie XP - tzn. sam system bazowy instaluje się bez problemu. Schody dopiero przy instalacji sterowników. Kłopoty z lanem, audio... a nawet miałem ostatnio dziwnego lapciaka, który się wieszał po zainstalowaniu jakiegokolwiek programu. Przykład: zainstalowałem NOD'a - powiesił się. To go zainstalowałem z trybu awaryjnego. Poszło bez problemu. Po aktualizacji bazy wirusów znowu się powiesił :)
Dla informacji - licencje wszystkie legalne.
debianus_userus, a stery do proca wgrales? :P
Bodzio, mozliwe ze jakies biblioteki sie podupcyły, zazwyczaj trza intalowac wtedy z innej plytki juz raz tak kiedys mialem i pomogla reinstalacja z innej plyty.
Bodzio - do laptoków stricte vistowych zawsze będzie problem ze sterownikami, producent ich zwykle nie dostarcza. Sterowników można szukać po kodzie zgłoszenia urządzenia, na ruskich forach, ew. na forum producenta :)
pasqdnik napisał(-a):
Bodzio - do laptoków stricte vistowych zawsze będzie problem ze sterownikami, producent ich zwykle nie dostarcza. Sterowników można szukać po kodzie zgłoszenia urządzenia, na ruskich forach, ew. na forum producenta :)
wiem, wiem :) - jakoś sobie radzę. Producent nie robi sterów pod XP, tylko pod Vistę. Czasem pomagają stery pod wcześniejszy modeł chipsetu - zawsze to jakieś wyjście.