Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowałem sobie taki programik jak hardinfo, który to pokazuje różnego rodzaju informacje systemowe między innymi czas jak długo komputer był uruchomiony.
I takie pytanie z którego pliku owy program odczytuje te dane, albo inaczej gdzie są trzymane czasy działania kompa?
Bo nigdzie nie mogę tego znaleźć.
Ostatnio edytowany przez NightFalcon (2008-05-18 12:20:22)
cat /proc/uptime
tu masz info na temat czasu działania systemu i jego średniego obciążenia. Nie wiem czy o to chodziło ;)
Ja mam to w conky wyświetlane.
Aplet conky korzysta z programiku
/usr/bin/uptime
Pozdrawiam
Ale to nie o to mi chodziło, ten program pokazuje czasy działał kompa od instalacji systemu każde uruchomienie na poszczególnych jajach, wiec skądś musi to wiedzieć tylko skąd?
Można się domyślać że odczytuje syslogi jeśli o ten parametr chodzi.
Pozdrawiam
No tak tylko właśnie nie wiedziałem który dokładnie, ale pogrzebałem trochę i okazało się że czyta to z
/var/log/wtmp
Pozdro
/usr/lib/hardinfo/modules/computer.so /usr/lib/hardinfo/modules/benchmark.so /usr/lib/hardinfo/modules/devices.so
Program ten posiada własne moduły.
edit:
Wydaj sobie w terminalu polecenie jako root:
hardinfo -r
dowiesz się więcej.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-05-19 09:11:03)
można użyć polecenia lsof by odkryć, który program ma jakie pliki otwarte.
bardziej hardcore'owa wersja: odkryj pid programu, topem lub psem, idź do /proc/$ÓW_PID/fd/ - tam masz symlinki do otwartych przez proces plików, lub fdinfo - krótkie informacje o owych deskryptorach. nie posiadam żadnego doświadczenia z inotify, ale wiem że można tego użyć by zainstalować "event handlery" odpalane na wypadek zmian (pojawienia się, zniknięcia, itp) poszczególnych plików w danym monitorowanym katalogu. można by w ten sposób spróbować odkryć nazwy wszystkich otwieranych plików. tyle że nie mam żadnego praktycznego doświadczenia z inotify, a żeby to wykorzystać w praktyce trzeba chyba być w miarę obeznanym programistą, a wtedy przecież równie dobrze można przejrzeć kod źródłowy hardinfo... (:
harry666t napisał(-a):
odkryj pid programu, topem lub psem
A nie prościej pgrep program?
fnmirk mi zalezało tylko na parametrze boots w hardinfo, wywal sobie plik o którym wyżej wspomniałem i zobacz że wszystkie uptimy znikną.
A tak pozatym to hardinfo -r wcale nie mówi z jakich plików program czyta :P
Ostatnio edytowany przez NightFalcon (2008-05-19 19:02:06)