Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przyznam się, że mi się nudzi. Cholernie mnie się nudzi. Tak to mi się jeszcze nigdy nie nudziło.
I mam takie pytanie. pytanie trudne, pytanie wymagające zastanowienia sie nad swoim dotychczasowym życiem. Nie wszystkich może być stać na to by na nie udzielić odpowiedzi.
Mianowicie, pytanie skierowane do programistów: w jaki sposób uczyliście się algorytmów(tych podstawowych - sortowania, dziel i zwycieżaj...)? Jest jakiś inny sposób na to poza wkuwaniem schematów? :>
Praktyka i jeszcze raz praktyka.
Poczytaj o algorytmach i napisz programik.
To najlepsza metoda nauki.
Goły schemat niewiele Ci da jak nie będziesz potrafił tego zakodować.
Pozdrawiam
Próbuję pojąć(chyba) rozpracowująć algorytm na kartce i przeliczając nim "na piechotę" x danych.
No dobra, praktyka ale ja nie jestem chyba zbyt kreatywny, gdzie szukać zadań w których można by przećwiczyć swoją wiedzę? Znacie jakieś strony godne polecenia w tej tematyce? Jestem głodny zadań, szukałem w księgarni i właściwie nie znalazłem żadnej ciekawej pozycji. A może źle szukałem...
wygeneruj sobie liczby losowe tak z milion.
później napisz programiki które pokażą Ci zależność czasową pomiędzy różnymi algorytmami.
Zaimplementowanie algorytmuów powinno wystarczyć żeby zrozumieć jego działanie, niekoniecznie musisz się ich uczyć.
Co do książek polecam "Wprowadzenie do algorytmów" (Cormen Thomas H., Leiserson Charles E., Rivest Ronald L. Stein Clifford)
Ostatnio edytowany przez !acek (2008-04-24 18:32:26)
Zolnierzu napisał(-a):
Przyznam się, że mi się nudzi. Cholernie mnie się nudzi. Tak to mi się jeszcze nigdy nie nudziło.
I mam takie pytanie. pytanie trudne,/.../
To ja ci podam taki jeden algorytm, który na bardzo długo i bardzo skutecznie rozwiązuje problem nudy. Ja w sumie to tak specjalnie nie pamiętam, kiedy się nudziłem.
Początek jest najtrudniejszy: znajdujemy niewiastę. Potem takie tam i po 9-ciu miesiącach mamy rozwiązany problem nudy na długie lata, a jak trafi się Cybek czy LongeR to już do konca życia.
:xD dokładnie do końca życia:) a propo jest taki ciekawy programik do budowania i sprawdzania schematów blokowych tylko wyleciała mi z głowy jego nazwa hmm...
LongeR napisał(-a):
jest taki ciekawy programik do budowania i sprawdzania schematów blokowych
Prawdopodobnie chodzi ci o eli, tylko to jest dla naprawdę początkujących programistów.
Algorytmy + struktury danych = programy
poszukaj takiej ksiązki ;)
NIE! ELI nie jest KUL!
Co jak co ale juz wolę kodować w języku zbliżonym do ludzkiego jak c a w eli to można co najwyżej sobie pomrugać(metafora taka;) )
AgayKhan, nie no ja chce co najwyżej paręnaście godzin/dni przy tym posiedzieć a takie znajdowanie niewiasty w moim przypadku może zająć całe lata i w ogóle nie dojść do skutku ;) ale sam algorytm mnie zaciekawił ;)