Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Sporadycznie podczas uruchamiania pojawia mi się komunikat
bios rom checksum error Award bootblock bios v.1.0 DETECTING FLOPPY DRIVE a MEDIA... Insert system disk and press enter
oraz sygnał dźwiękowy krótki i długi.
Nic z biosem nie robiłem.
Na powyższe pomaga tylko twardy reset.
Zdarza się od czasu do czasu.
Gdy miałem zainstalowaną Windę czasem "zamrażało" mi ekran. System przestawał reagować na klawisze i myszkę i też pomagał tylko twardy reset.
Da się coś z tym zrobić
pozdrowienia
Miałem coś podobnego w serwisie. Winny był AthlonXP. Wydaje mi się, że pamięci też mogą być przyczyną tego komunikatu.
Kowall_ptk napisał(-a):
Miałem coś podobnego w serwisie. Winny był AthlonXP. Wydaje mi się, że pamięci też mogą być przyczyną tego komunikatu.
Pamięci sprawdzałem tzn zamieniłem na inne i niestety nie pomogło.
Ale w kompie jest stary Athlon.
Moim zdaniem padła Ci bateria na płycie głównej, wtedy bios wraca do ustawień fabrycznych.
Przed wymianą baterii oglądnij kondesatory elektrolityczne na płycie i zobacz czy czasem, któryś nie jest wypukły (górna część kondesatora powinna być płaska) - jak jest będą do wymiany (lub płyta - twój wybór), potem możesz wymienić baterię, jeśli po jej wymianie objawy wrócą, no cóż potrzebny będzie dobry gość co umie naprawić taką płytę lub pozostaje wymienić na inną.
andreq napisał(-a):
Moim zdaniem padła Ci bateria na płycie głównej, wtedy bios wraca do ustawień fabrycznych.
Przed wymianą baterii oglądnij kondesatory elektrolityczne na płycie i zobacz czy czasem, któryś nie jest wypukły (górna część kondesatora powinna być płaska) -.................
Baterię w ubiegłym roku zmieniłem.
Na kondensatory biorąc pod uwagę płaskie dno nie patrzyłem, szukałem wycieków. Przejrzę pod tym kątem.
EDIT:
Przejrzałem płytę z uwagą oglądając kondensatorki, mimo wielu lat wyglądają dobrze, bez śladów deformacji.
Ostatnio edytowany przez DadaD (2008-04-21 20:10:25)
to musi być jakiś sprzętowy przewał. bootblock daje sobie znać o sobie wtedy, gdy nieudała się próba aktualizacji biosu (znaczy że został częściowo nadpisany albo skasowany i nie zapisano nowego). wtedy bootblock żąda od ciebie dyskietki czy tam czegoś z obrazem biosu, żeby mógł se go wrzucić. ale jeśli jednak zwykły reset pomaga, to znaczy , że z biosem jest wszystko ok, tylko że czasami po prostu płyta główna go nie widzi. któryś z elementów płyty głównej świruje, albo też jak mówisz może to być procesor.
rychu napisał(-a):
to musi być jakiś sprzętowy przewał. bootblock daje sobie znać o sobie wtedy, gdy nieudała się próba aktualizacji biosu (znaczy że został częściowo nadpisany albo skasowany i nie zapisano nowego). wtedy bootblock żąda od ciebie dyskietki czy tam czegoś z obrazem biosu, żeby mógł se go wrzucić. ale jeśli jednak zwykły reset pomaga, to znaczy , że z biosem jest wszystko ok, tylko że czasami po prostu płyta główna go nie widzi. któryś z elementów płyty głównej świruje, albo też jak mówisz może to być procesor.
Biosu nie aktualizowałem. Komputerek stał nieużywany od jakiegoś czasu. A w sobotę dostałem natchnienia i postawiłem na nim Debiana. Chcę go używać do testów i eksperymentów, ale dziś trochę zwątpiłem gdy dwukrotnie pojawiły sie takie niepokojące objawy.
Na razie chodzi, i go nawet słychać. Poobserwuję a jak będzie narowisty to najwyżej likwidacja.
Też myślę, że to problem sprzętowy tylko ciężko go zlokalizować.
Dziękuję za porady
Pozdrowienia