Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-04-20 19:35:52

exodus.mc - Użytkownik

exodus.mc
Użytkownik

kosz w kde - ustawienie oddzielne dla kazdego dysku

Witajcie,
Czy da sie jakos w KDE 3.5(.9) ustawic kosz aby dzialal tak samo jak w gnome ? Chodzi mi ze usuwane pliki sa przenoszone do folderu np. trash na danej partycji/dysku... Kde standardowo przenosi usuwany plik na partycje systemowa (szok poprostu).

btw wiem ze mozna usuwac shift+delete albo ustawic w menu kontekstowym opcje "usun z dysku z pominieciem kosza". Te rozwiazania dobre sa dla mnie. Ale osoby dla ktorych komp sluzy tylko jako przegladarka do netu maja problemy jak usuwaja np. film a dysk im mieli jak szalony (bo usuwaja spod zwyklego delete). Tlumaczenie ze mozna z shiftem nic nie daje bo przeciez "a jak bym chciala cos jednak z tego kosza wyciagnac... ??"

Dziekuje z gory za odpowiedzi :)

#2  2008-04-20 22:53:56

davidoski - Użytkownik

davidoski
Użytkownik

Re: kosz w kde - ustawienie oddzielne dla kazdego dysku

Cześc, nie wiem jak zrobić żeby kosz był na każdej partycji, ale wiem, że można pod prawoklikiem mieć opcję Delete (nie trzeba wtedy wciskać Shift, żeby usunąć plik). Jakby co to:

Control Center > KDE Components > File Manager > Behavior > Show Delete contex menu entries which bypas the trashcan

Podaję po angielsku bo takiej wersji używam dla treningu języka.

Pozdrawiam

#3  2008-04-21 07:16:24

exodus.mc - Użytkownik

exodus.mc
Użytkownik

bez urazy ale o tym wiem i o tym pisalem... chyba nie wczytales sie w tresc mojej wypowiedzi

albo ustawic w menu kontekstowym opcje "usun z dysku z pominieciem kosza"

to nie jest rozwiazanie. Moim skromnym zdaniem przenoszenie plikow na partycje systemowa przy usuwaniu to jakis absurd... :/ (nie zebym mial do Was pretensje... wyrazam swoja skromna opinie)

#4  2008-04-21 11:24:44

davidoski - Użytkownik

davidoski
Użytkownik

No faktycznie, nie zauważyłem (menu kontekstowe, trochę fachowych terminów i się pogubiłem :)))

#5  2008-04-21 18:00:18

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

Jeżeli uruchamiasz livecd z kde, to przy operacjach usuwania plików, na partycjach Windows tworzy się coś podobnego do tego co potrzebujesz.
Nigdy się nad mechanizmem takiego czegoś nie zastanawiałem. Może taka informacja Cię jakoś przybliży do rozwiązania.

#6  2008-04-22 15:16:58

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

http://www.raiden.net/?cat=2&aid=284 << tam jest o pliku .Trash-uid nie wiem czy to dziala ale warto sprawdzic

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum