Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
m99 napisał(-a):
Witam
Chcialem miec bezposredni dostep do partycji linuksowych pod Windowsem . Uzylem do tego programu EXT2 IFS. Przez pewien czas dzialalo bardzo ladnie , lecz przestalo (nie umiem powiedziec co sie stalo ) I teraz podczas proby otwarcia partycji wyswietla mi sie zapytanie 'Czy chcesz sformatowac partycje' Pomyslalem ze moze jakis blad wiec przelece dysk fsck. Ku mojemu zdziwinieu FSCK tez pokazuje bladKod:
debian:/home/michal# fsck fsck 1.40.6 (09-Feb-2008) e2fsck 1.40.6 (09-Feb-2008) fsck.ext3: Superblok błędny, podczas próby wykonania kopii zapasowej bloków... fsck.ext3: Bad magic number in super-block podczas próby otworzenia /dev/sda4 superblok nie mógł być odczytany lub nie opisuje prawidłowego systemu plików ext2. Jeżeli urządzenie jest prawidłowe i naprawdę zawiera system plików ext2 (nie jest swapem, ufs-em ani niczym innym), to superblok jest uszkodzony - można próbować uruchomić e2fsck z innym superblokiem: e2fsck -b 8193 <urządzenie>Partycja /dev/sda4 to SWAP.Dodam ze przy starcie mam komuniakt
Kod:
Activating swap.... FailedCzy ktos wie co zlego sie stalo z tymi partycjami
Kod:
debian:/home/michal# fdisk -l Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Disk identifier: 0xd315d315 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 1912 15358108+ 7 HPFS/NTFS Partition 1 does not end on cylinder boundary. /dev/sda2 1913 8286 51199155 83 Linux Partition 2 does not end on cylinder boundary. /dev/sda3 8287 9608 10618965 83 Linux Partition 3 does not end on cylinder boundary. /dev/sda4 9609 9729 971932+ 82 Linux swap / Solaris Partition 4 does not end on cylinder boundary.
Jeżeli mam być szczery, to nigdy nie pozwalam na dostęp z poziomu Windows do partycji linuksowych. Coś takiego zawsze grozi katastrofą, taką jak u Ciebie. System Windows stwierdził, że należy mu się wszystko.
Pobierz sobie jakąś dystrybucję livecd i z jej poziomu sprawdź dysk i poszczególne partycje.
http://www.sysresccd.org/Download
Pod tym odnośnikiem znajduje się niezły zestaw wszelakich narzędzi diagnostycznych.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-04-17 01:50:23)
Partition 1 does not end on cylinder boundary.
Tablica patrycji się coś posrała i w sumie sie nie dziwie.
Problem masz taki, że wszystkie 4 patrycje są podstawowe. Windows jest na to bardzo cięty i najbezpieczniej jest umieszczac Linux'a na rozszerzonej.
sda1 - win xp
sda2 {
sda5 Linux i inne cuda
sda6
itd.. }
Tak jak radził fnmirk pobierz livecd (najlepiej knoppix'a lub coś z qtparted) odpal jakiegos managera partycjonowania i zrób sobie porządek raz na zawsze)
ten obrazek wszystko wyjaśnia
Ostatnio edytowany przez Zbooj (2008-04-17 08:53:09)
Nastepna ciekawa rzecz ktora zauwaylem to to ze podczas sprawdzania dysku tam przy starcie zalozmy co 21 uruchomien sprwadza sie nie zadaen /dev/sda czy cos tylko
/lib/init/rw/rootdev . Co o tym sadzicie?
m99 niema sensu dalej ciągnąć tematu, dopóki nie naprawisz tego przy pomocy systemu niezależnego od tego dysku. Najlepiej livecd.
edit:
Wykonaj wcześniej kopię swoich danych.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-04-17 14:34:29)
btw co do tego programu na widnows. nie przjeuj sie tym gownem odinstaluj i zinstauj jescze raz naprawiproblem, mi sie tak robilo z 20 razy tzn mi chodzi o to czy chcesz sformatowac partycje. wystarczy reinstalacja tego gowienka i dziala. btw nie powinines tego urzywac na codzien, ja uzywamtego tylkow sytuacjach awaryjnych jak mi grub wysidzie albojak namieszam cos z kernelami na partycji boot i menu.lst jest zwalone. bo ejdynie moj boot jest na ext3 reszta na reiser