Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam bardzo prymitywne pytanie.
jeśli chcę dodać użytkownika do grupy to daję komendę
adduser nazwa_uzytkownika nazwa_grupy
a jak jest jeśli chce usunąć użytkownika z grupy??
Ostatnio edytowany przez djjanek (2008-04-07 16:51:16)
A jak chcesz usunąc to :
deluser user grupa
Oczywiście z root'a :)
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2008-04-07 16:53:45)
albo ręcznie edytuj plik /etc/group
djjanek napisał(-a):
Ręcznie to jak sie robi jedno jakeis polecenie na miesiac a jak ja robie kilka klikarazy dziennie to jest wkurzające...
Zainstaluj sobie mc.
fnmirk wiesz mc to służy do przeglądania i edytowania plików a jak masz komendę to o wiele szybciej sie robi.
Tak robiłem już przez 6 lat a fajnie jest poznawać dodatkowe możliwości. Za to właśnie dziękuję Piotr3ks
A reszcie proszę o uważniejsze czytanie.
Jeśli ktoś się pyta o komendy w konsoli to po co mu edytować plik?
W mc też można stosować polecenia i komendy
http://qref.sourceforge.net/Debian/reference/ch-tut … .html#s-mc-cl
jeżeli wie się jak :D i czyta manuale :D
djjanek zanim zaczniesz krytykować sprawdź dwa razy.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-04-08 15:18:02)
djjanek napisał(-a):
Ręcznie to jak sie robi jedno jakeis polecenie na miesiac a jak ja robie kilka klikarazy dziennie to jest wkurzające.
Piotr3ks wielkie dzieki za pomoc :)
Nie ma za co. Polecam się na przyszłość :)
Wyluzujcie panowie :)
djjanek, myślę, że niepotrzebnie się kłócisz. jeśli zadajesz pytanie: "jak zrobić taką rzecz", to każdy poda ci sposób, którego sam używa. zwykle dostajesz kilka możliwości, wybierasz tą, która ci pasuje i tyle.
jeśli będziesz krytykował ludzi za to, że odpowiadaja na twoje pytania, to bardzo szybko przestaną z tobą gadać w ogóle.
Witam!
Nie wiem czy to najwłaściwszy temat, ale może akurat...
Jakiś czas temu dodałem tak dla sprawdzenia polecenia adduser nowego użytkownika - lolek
A teraz chciałem go usunąć, niemniej coś chyba robię źle bo nie działa.
Robiłem tak jak poniżej. Lista użytkowników, potem logowałem się na konto su, na którym zakładałem "lolka", i chciałem usunąć teraz tego "lolka".
No i nie działa, a ja nie wiem dlaczego. Możecie napisać lub odesłać do miejsca, gdzie będzie to opisane?
piotr@debian:~$ ls -all /home
razem 16
drwxr-xr-x 4 root root 4096 07-13 10:20 .
drwxr-xr-x 19 root root 4096 05-18 07:32 ..
drwxr-xr-x 14 1001 1001 4096 07-13 10:52 lolek
drwxr-xr-x 17 piotr piotr 4096 07-14 10:44 piotr
piotr@debian:~$ su
Hasło:
root@debian:/home/piotr# deluser lolek
bash: deluser: nie znaleziono polecenia
root@debian:/home/piotr#
Zobacz czy masz w systemie userdel a nie deluser
Doinstaluj pakiet (jak nie masz) adduser, accountsservice
Ostatnio edytowany przez megabajt (2023-07-14 13:50:54)
Nie wiem, czy to Debian jest taki skomplikowany, czy niektórzy użyszkodnicy :P
gpasswd --help Usage: gpasswd [option] GROUP Options: -a, --add USER add USER to GROUP -d, --delete USER remove USER from GROUP -h, --help display this help message and exit -Q, --root CHROOT_DIR directory to chroot into -r, --remove-password remove the GROUP's password -R, --restrict restrict access to GROUP to its members -M, --members USER,... set the list of members of GROUP -A, --administrators ADMIN,... set the list of administrators for GROUP Except for the -A and -M options, the options cannot be combined.
Pozdro
;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2023-07-15 08:03:09)
A polecenie usermod? Ona pacuje na grupach " użyszkodnika"
Założyłem kolejnego użytkownika: lolek2 i zamiast:
root@debian:/home/piotr# deluser lolek2
wpisałem:
root@debian:/home/piotr# su deluser lolek2
system podał, że usunął usera, ale przy listowaniu dalej był wpis jak przy lolek
Zalogowałem się na konto root'a i okazało się, że zostały to tylko puste katalogi, które wystarczyło usunąć.
Niemniej teraz poużywam polecenia gpasswd, żeby się czegoś nauczyć.
Dziękuję za odpowiedzi i porady.
W miażdżącej większości dla nowych użytkowników Debian to programy na których pracują i użytkują system, a sam system... No sami widzicie, nie wiem nawet jak usunąć użytkownika... Także to nie system jest skomplikowany, tylko braki w wiedzy użyszkodników <- dobre, nie słyszałem wcześniej, a oddaje w 100% mój obecny poziom wiedzy o Debianie. :(