Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jestem idiota wzielo mnie na eksperymentowanie z znakiem zachety na koncie root i tak narobilem, ze jak wchodze na konto root'a to wita mnie takim promptem:
c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c62;9;c
W .bashrc mam zahasowanego dobrego prompta, ale nic nie moge zrobic bo jaka komende nie wpisze wali tym samy jak powyzej.
Moge jakos sie dorwac do .bashrc i zmienic prompta?
Kombinowalem z sudo..
ale jak robie tak: sudo -u root vim /root/.bashrc
to dostaje cos takiego:
We trust you have received the usual lecture from the local System Administrator. It usually boils down to these three things: #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility. [sudo] password for zbyszek:
I nie mam uprawnien root'a :(
Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2008-04-06 18:40:52)
wystarczy, że nie uruchomisz basha:
su - -c sh
i będziesz mógł zmienić
azhag napisał(-a):
wystarczy, że nie uruchomisz basha:
Kod:
su - -c shi będziesz mógł zmienić
Teoretycznie masz racje ale wali mi nadal tym samym promptem i nic nie moge wpisac w konsoli :|
bns napisał(-a):
Odpal kompa z jakiegoś LiveCD i zmień. Polecam Slax, jest szybki
Jest maly problem to jest zdalny ssh :|
// edytuj posty — azhag
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-04-06 18:10:26)
to bezpośrednio:
su - -c "nano /root/.bashrc"
hmm może słaby sposób ale zainstaluj jakąś powłokę (np zsh), zmień ją dla roota, przeloguj, zmień .bashrc i na końcu zmień na starą albo pozostań przy zsh (fajna powłoka) ;)
--edit
Wróć, mam chorobę Kwaśniewskiego dzisiaj :) Bez roota raczej tego nie zrobisz ;)
Ostatnio edytowany przez bns (2008-04-06 18:17:41)
azhag napisał(-a):
to bezpośrednio:
Kod:
su - -c "nano /root/.bashrc"
Ufff.. Dzieki azhag uratowales mi pupsko.
bns napisał(-a):
Wróć, mam chorobę Kwaśniewskiego dzisiaj :) Bez roota raczej tego nie zrobisz ;)
Od Filipińczyków się odstosunkuj ;)
su - -c "aptitude -y install zsh" su - -c zsh
;)
Tak przy okazji wiecie co moze odwalac temu sudo?
A hasełko (swoje, poprawne) wpisałeś? Co się działo potem?
Mi to wygląda na normalny komunikat sudo ostrzegający przed tym, co masz zamiar zrobić (root + vim i można system zespuć jak się komu żywnie podoba). Akurat moja wersja czegoś takiego nie wyświetla, ale to może jesr zależne od wersji/konfiguracji.
Minio napisał(-a):
A hasełko (swoje, poprawne) wpisałeś? Co się działo potem?
Mi to wygląda na normalny komunikat sudo ostrzegający przed tym, co masz zamiar zrobić (root + vim i można system zespuć jak się komu żywnie podoba). Akurat moja wersja czegoś takiego nie wyświetla, ale to może jesr zależne od wersji/konfiguracji.
Haselko wpisuje na 100% poprawnie :D
Po:
[sudo] password for zbyszek:
Wracam do:
zbyszek@home$
i tyle :|
Żadnej informacji, że użytkownik taki-a-taki nie ma prawa do wykonywania tego-a-tego na takim-a-takim komputerze? Aż dziwne.
a uzytkownik uprawniony (w /etc/sudoers / przypisany do odpowiedniej grupy) ?
debianus_userus napisał(-a):
Kod:
[sudo] password for zbyszek:Wracam do:
Kod:
zbyszek@home$i tyle :|
Dawno nie używałem sudo. Ale z tego co pamiętam to takie polecenie nie włącza powłoki root
Musisz napisać
sudo <polecenie><password for zbyszek>:
i dane polecenie jest wykonane z uprawnieniami roota.
Natomiast, żeby użytkownik zbyszek przypisany do sudo ,,przejął'' terminal/konsolę i pojawiła się informacja o tym, że pracuje na niej root.
Należy napisać:
sudo su <password for zbyszek>
sudo -s
password:
i jesteś na roocie
Jak tylko przyjde do domu to potestuje :-)
Ryszard napisał(-a):
oj czyz nei tak sudo su
Dubel :D
sudo su
sudo -s
Nie stety Panowie efekt jest ciagle ten sam - nie uzyskuje praw roota :|
Ale grzyb z tym - na chwile obecna nie jest mi to potrzebne :)
Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2008-04-07 15:52:00)
To masz coś namieszane w pliku /etc/sudoers i możesz mieć coś nie tak z przynależnością użytkownika do odpowiednich grup związanych z administracją.
Polecenie sudo su działa nawet na dystrybucjach odpalanych z płyty.
fnmirk napisał(-a):
To masz coś namieszane w pliku /etc/sudoers i możesz mieć coś nie tak z przynależnością użytkownika do odpowiednich grup związanych z administracją.
Polecenie sudo su działa nawet na dystrybucjach odpalanych z płyty.
# /etc/sudoers # # This file MUST be edited with the 'visudo' command as root. # # See the man page for details on how to write a sudoers file. # Defaults env_reset # Uncomment to allow members of group sudo to not need a password # %sudo ALL=NOPASSWD: ALL # Host alias specification # User alias specification # Cmnd alias specification # User privilege specification root ALL=(ALL) ALL
Nic tu nie zmienialem wszystko jest na domyslnych ustawieniach :|
No właśnie
musisz dodać:
twoj_login ALL=(ALL) ALL
milyges napisał(-a):
No właśnie
musisz dodać:
twoj_login ALL=(ALL) ALL
Jako głos rozsądku mówię, że warto wpierw zaznajomić się z konsekwencjami takiej zmiany. Zwłaszcza jeżeli komputer ma uruchomione jakiekolwiek usługi sieciowe.